Foto: depositphotos
Kodu ja Aed
10. märts 2021, 06:00

Ettekasvatamiseks vajalik! Minikasvuhoone on tubase aedniku aialapp

Taimekasvatuseks vajaliku ruumi vähesus ei takista kirglikul aednikul näppe mulda pistmast. «Peenramaaks» võib olla ka terrass, rõdu või vaid aknalaud.

Kel kodus klaasitud rõdu või suur aknalaud, võib miniaiandusega tegelema asuda kasvõi jaanuaris. Toakasvuhoone on selleks väärt leid ja abimees.
Hobi korras rohenäpp Lilian Vellemäe tegeleb mulla ja taimedega igal kevadel.

«Mul on rõdu. Paraku paistab sinna päike pigem päeva esimeses pooles ning pidevalt puhub jahe ja üsna kõva tuul. Et vähest pinda taimede kasvatuseks nutikalt kasutada, olen proovinud erinevaid lahendusi. Sealhulgas katsetanud ka minikasvuhooneid.»

Seemned idanevad minikasvuhoones kenasti. «Kurta ei saa, kõik toimib,» kiidab Lilian. Taimede edasi kasvatamine ei ole tal minikasvuhoones aga õnnestunud. «Isegi vähem tujukad maitsetaimed kippusid välja venima ja muld kuivas kiiresti läbi.» Nii julgebki naine oma kogemuse pealt öelda, et kõige soodsam ja lihtsam toakasvuhoone täidab eesmärki vaid seemnete idandamisel. Kui lehed juba väljas, ei mahu taimed enam pisikesse kasvuhoonesse ära ja tekib üks suur sasipundar. «Tasub osta ruumikam ja vajalike lisafunktsioonidega,» soovitab ta.

Sama meelt on ka ajakirja Maakodu tegevtoimetaja ja aiandusspetsialisti Eva Luigas, kelle sõnul on kallim ja kvaliteetsem minikasvuhoone aednikule pikas perspektiivis soodsam. «Kallimad mudelid on ka nägusamad ja ruumikamad, neil on reguleeritavad õhutusavad. Need peavad vastu mitmeid aastaid, sest on valmistatud UV-kindlast materjalist, ehk ei muutu päikesevalguse käes rabedaks. Eriti head abilised on taimelambiga minikasvuhooned,» annab Eva huvilistele ostunõu.

Pane kõrva taha!

Foto: Daisy Lappard

Väikesed aknalaua-kasvuhooned on mõeldud eelkõige taimede ettekasvatamiseks.

Ettekasvatamisel tuleb kindlasti arvestada sellega, et päikeselisel päeval võib temperatuur kaanega suletud kasvuhoones liiga kõrgele tõusta ja külv hävida. Seetõttu tasuks kasvuhoone idanemisperioodil pigem soojemasse varjulisemasse paika tõsta, sest mulla alla külvatud seemned tegelikult päikesevalgust ei vaja. Valgemat kohta vajavad idanemiseks vaid valgusidanevate liikide seemned, mis külvatakse mulla peale.

Kui seemned on idanenud, võib kasvuhoone kaane ära võtta, sest pisitaimed eelistavad kasvamiseks mõni kraad madalamat temperatuuri.

Värske muld on parim

Seemnete külvamiseks on parim värske, toitainevaba spetsiaalne külvimuld. Eelmisest aiandushooajast järele jäänud muld sobib kasutamiseks juhul, kui see pole seisnud umbses kotis ja puudub hallitusele iseloomulik lõhn. Kui aga nii on juhtunud, tuleks seisnud muld ahjus läbi kuumutada. Kuumus tapab hallitusseened ja haigusetekitajad.

Mulla sisse võib segada periliiti ehk mulla veemahutavuse parandajat, see väldib mulla kiiret läbikuivamist ja vähendab kastmisvajadust.

Puhtus eelkõige

Pese kõik külvinõud ja minikasvuhooned enne uut kasutuselevõttu hoolikalt ära. Nii hävitad võimalikud haigusetekitajad, mis külve hukutada võivad. Väärt pesuvahend on roheline seep või männiseep, mille lahuse ja pehme harjaga tuleb kõik nõud hoolikalt puhtaks nühkida. Pesu lõpetab hoolikas loputamine. Paha ei teeks ka minikasvuhoonete desinfitseerimine. Kõik ettekasvatustarbed vajavad puhastust ka hooaja lõppedes.

Valgust ja soojust

Idanemiseks kõik seemned valgust ei vaja, samas ootavad need püsivat sooja temperatuuri, mida aitavadki kasvuhooned hoida. Jahedate ilmadega võib aknalaual klaasi läheduses olla temperatuur tunduvalt madalam kui aknalaua toapoolses osas. Kui tegemist on lõunapoolse aknalauaga, võib jällegi juhtuda, et kaant terveks päevaks kasvuhoonele unustades tõuseb temperatuur päikesega ohtlikult kõrgele ja külvid hukkuvad. Seega hoia oma kasvuhoonel silma peal! Hea on teada, et aknaklaasid lasevad läbi vaid osa taimedele vajalikust valgusest, ja seepärast tuleks taimedele anda spetsiaalse taimelambiga lisavalgust.

Kasta mõistlikult

Päikeselisel aknalaual kipuvad külvid kiirelt läbi kuivama, eriti siis, kui külvianumad on väikesed. Kastmiseks kasuta toasooja vett, hästi sobib ka lume- või vihmavesi. Sademevesi on pehme ja nõrgalt happeline ning meeldib taimedele väga.

Külve ja äsja idanenud taimi tuleks kasta pigem pritsiga. Ükskõik, kui peen tundub kastekannust tulev veejuga, võib see seemned mullas pinnale või liiga sügavale uhtuda, ka pisitaimed mullapinnale kleepida, mis on oht varrepõletiku tekkeks. Seda, kas taimed said piisavalt niiskust, kontrolli veerand tundi pärast kastmist. Kui siis on külvikarpide äärtes muld ikka kuiv, tuleb kastmist korrata.

Minikasvuhoonetes tuleks seemned külvata alati eraldi nõudesse, mitte otse alusele. Nii saab külve ja hiljem ka taimi kasta alt.

Väetamiseta ei saa

Lisaväetamisega alustatakse pärislehtede ilmudes. Selleks ajaks on taim kõik külvimullas olnud vähesed toitained ära kasutanud. Toidutaimedele vali orgaaniline väetis, ilutaimedele võid ka mineraalväetisi kasutada. Väetisnormi leiad väetisepakendilt.

Allikas: Eva Luigas

Toakasvuhoonete valik on tõesti lai!

Kõige lihtsam


Hind Bauhausis 9.95

Niisutuse ja ventilatsiooniga


Hind veebipoes Rodoaed.ee 65.99

Leedvalgustuse, soojendusmati ja termostaadiga


Hind veebipoes Rodoaed.ee 325.00

Külvikastidega


Hind Bauhofis 2.49

Õhuavaga


Hind Bauhausis 14.95

Ümbertöödeldud plastist


Hind veebipoes Aednik24.ee 21.93