Foto: Unsplash
Inimesed
20. märts 2021, 12:31

Märka last! Pereterapeut: praegune olukord mõjub rängalt laste ja noorte vaimsele tervisele

Enamus kooliõpilasi ja lasteaialapsi on jäänud koduõppele. Psühholoog Julia Laanemets kutsub märkama nii täiskasvanute kui ka laste vaimse tervise halvenemist, mis on tingitud praegusest olukorrast. „Näen neid tagajärgi oma igapäevatöös laste, noorte ja peredega. Lapsevanemad saavad palju ära teha selleks, et laste ja noorukite vaimne tervis ei saaks kannatada,” toob pereterapeut järgnevalt välja mõned olulised seigad, kuidas lapsi aidata.

Oma praksises on psühholoog-psühhoterapeut Julia Laanemets näinud, kuidas kõrvalekalded tavapärases rutiinis võivad esile kutsuda stressi, pinged ja ärevuse. Tema sõnul saavad vanemad lapsele toeks olla pakkudes neile seda, millest nad kõige rohkem puudust tunnevad.

Struktuur

Inimene, ja eriti laps, vajab terve olemiseks elus kindlat rütmi. Paljudel koolilastel on distantsõppe ajal kadunud või kadumas normaalne päevarežiim ja igapäevarutiinid. Noortel on ärevusest või depressioonist tingitult läinud käest unerütm. Lapsed ja noored vajavad täiskasvanute kontrolli ja tuge päevarežiimi hoidmisel!

Terved piirid

Laste heaolust lähtuvate piiride kehtestamine on igapäevase rutiiniga väga tihedalt seotud. Just piirid aitavad hoida struktuuri. Mõtlen selle all nii päevarutiinide, tavaliste igapäevaste tegemiste kui ka väga suures osas nutiseadmete kasutamisega seotud piire. Kui kõrval pole tervet täiskasvanut, kes seab positiivselt, kuid järjekindlalt piire, kipuvad lapsed nutimaailma kaduma ja see mõjutab väga negatiivselt nii nende vaimset kui füüsilist tervist.

Suhtlemine

Sotsiaalne isolatsioon mõjub väga negatiivselt lastele ja noorukitele, kelle jaoks on sõbrad väga tähtsal kohal. Lisaks sõpradele vajavad nad suhtlemist ka oma lähedastega. Rääkige oma lastega, uurige, kuidas neil läheb, jagage oma mõtteid ja kogemusi, tehke koos midagi vahvat, tunnustage, mängige ja lustige! Lisaks sellele, et see mõjub lastele hästi, aitab see ka teil raskel ajal positiivsust säilitada.

Mõistmine

Laste raskuste, hirmude ja murede aktsepteerimine on palju toetavam kui nende tühistamine, eiramine või naeruvääristamine. Ei aita ka see, kui hakkate kohe nõuandeid jagama. Kuulake, valideerige (see tähendab kinnitamist, et antud emotsioone ongi antud olukorras normaalne tunda), väljendage mõistmist, kallistage. Ainuüksi see aitab muret leevendada ja rasked ajad väiksemate kahjudega üle elada. Ja muidugi vajab laps endaga normaalselt toime tulevat vanemat. Hoidke end ja ärge nõudke endalt rohkem, kui suudate praegu teha. Jõudu meile!