Soojemate ilmade saabudes, saame laiendada oma eluruume õueruumi. Terrassi sillutis on laotud Dresden klinkersillutuskividest. Foto: Wienerberger
Sisuturundus
5. aprill 2021, 11:20

Tee oma kodune elu mõnusaks: hästi planeeritud aed ja väliköök on suvisel ajal parim koht, kus aega veeta!

Kuigi meie käimised on praegusel ajal üsna piiratud, ei tasuks pead norgu lasta. Selle asemel võiks hoopis keskenduda sellele, kuidas kodune aeg kevadel ja suvel võimalikult mõnusaks teha.

Viimase aasta jooksul koduseinte vahel veedetud aeg on meid õpetanud üha enam väärtustama ümbritsevat keskkonda, nägema seda uue pilguga ning mõtlema uute vajaduste peale, otsides sobilikke lahendusi. Kui tubasest olekust saab küllalt, siis soojemate ilmade saabudes, saame laiendada oma eluruume õueruumi.

Selleks võib olla privaatne aianurk lõõgastumiseks, ruumikas väliköök ja grillplats kogu perega toiduvalmistamiseks, uus terrass mõnusaks ajaveetmiseks või armas taimedest ümbritsetud platsike lillepeenarde vahel või kasvuhoones. Hästi läbimõeldud ja valmis ehitatud tulemus on nauditav igal ajal ning loob õueruumi kasutamiseks uusi võimalusi ja annab lisaväärtuse meie igapäevaelule.

Koduaia teeb tõeliselt omanäoliseks sinna spetsiaalselt enda äranägemise järgi disainitud väliköök või muu ajaveetmiseks ehitatud nurgake. Terrassi sillutis on ehitatud Alt Jemgum Kohlebrand klinkersillutuskividega. 

Soojad ilmad kutsuvad toast välja nagunii, kuid teinekord tahaks mitmed siseruumi mugavused endaga ühes võtta. Raamatulugemisest ja kodukontorist kuni uhkemate istumiste ning koosviibimisteni välja – oma koduõuel annab selleks kõige parema võimaluse koht, millest värske õhk ilma seda kõikuma löömata läbi liigub.

Isikliku koduaia teeb tõeliselt omanäoliseks sinna spetsiaalselt enda äranägemise järgi disainitud väliköök või muu ajaveetmiseks ehitatud nurgake, kuhu tuua soovi korral söögitegemiseks vajalikud esemed. Nagu on omanäolised meie tubade kujundus ja mööblilahendused, nii saab see olla ka väliköögi või nurgakese puhul.

Väliköök – suvisel ajal on see kodu süda!

Nagu mõiste „väliköök“ ise juba määratleb, on tegemist välistingimustes kasutatava köögiga. Meie kliimat ja ka suvist muutlikku ilma arvesse võttes tundub mõistlik ehitada väliköök katuse ja põrandaga. Mugavust lisab ehk ka kokku pakitav klaassein.

Tulekolle on väliköögi süda ja sageli selle kõige olulisem osa. Väliköögi suitsuahju, grilli ning kamina ehitamiseks on kasutatud Orchidee Rose keraamilisi telliseid. Meister: Sulev Kitsik. 

Tulekolle on väliköögi süda ja sageli selle kõige olulisem osa. Enamasti on koldeks kamin, mida kasutatakse grillimiseks, aga vahel ka lihtsalt tule tegemiseks. Ideaalis kuuluvad köögi juurde pliit, suitsuahi ja kraanikauss, nõudlikumal kliendil ka leivaahi. Vee kasutamine muudab väliköögis toimetamise mugavaks, kuid ehituslikult on see lisavaeva ja -ressurssi nõudev, sest mõelda tuleb veesüsteemi talvisele tühjendamisele ja kanalisatsiooni lahendamisele.

„Mõeldes väliköögi loomisele, tuleks esmalt selgitada välja oma soovid ning vaadata üle ka majanduslikud võimalused. Variante on erinevaid ning projekti maksumus sõltub pererahva vajadusest, ehitise eripärast ja massiivsusest. Tihti on soodsamaks võimaluseks nn valmislahendused, kuid isikupärase väliköögi saab siiski käsitsi laotud tulekolde ja spetsialisti loominguga," räägib Wienerbergeri Baltikumi turunduse ja kommunikatsiooni koordinaator Evelyn Parv. Tema sõnul on väliköögi planeerimisprotsessi soovitatav kaasata asjatundlik pottsepp ning vajadusel ka arhitekt, kes annavad nõu elementide ratsionaalse paigutuse, materjalide valiku, ehitustehnilise ja esteetilise poole pealt.

Tellised kui väliköögi A ja O

Sõltumata koduomaniku konkreetsetest eelistustest välise katusealuse osas, ei saa üle ega ümber tellistest, mis igale ehitisele tugevuse ja vastupidavuse annavad. Täisfunktsionaalse küpsetusahju või kaminaga väliköögist kuni lihtsama varjualuseni välja – kahtlemata peab see pikalt kestma, kuid samas ei tohiks tekkida paratamatuna näivaid kompromisse disaini või hoolduse osas.

„Tänapäeval kasutatavate telliste lai värvide, pinnaviimistluste ja mõõtude valik ei lase sellisel tundel tekkidagi,“ kinnitab Parv ja lisab: „Wienerbergeri Terca kaubamärgi all pakutavasse keraamiliste ja klinkertelliste tootevalikusse kuuluvad kodumaised, Ida-Virumaal Aseri tehases toodetud ning Belgias ja Hollandis valmistatud tellised”.

Väliköök pliidi, kamina ja suitsuahjuga. Ehitamiseks on kasutatud kodumaiseid Aseris toodetud Terra Flame Harjatud keraamilisi telliseid. Meister: Aivar Karpson.

Tellised säilitavad aastate jooksul oma kauni välimuse, on ilmastikukindlad ja praktiliselt hooldusvabad. Kolde puhul on oluliseks kasuteguriks telliste suur soojussalvestusvõime ja turvalisus, sest väline tule- või küttekolde temperatuur ei tõuse häirivalt kõrgeks, kuid jahedamate ilmade korral soojendab mõnusalt. Ühtlasi võimaldab see roogade temperatuuri pikemalt säilitada. 

„Oluline on pidada silmas, et materjalid valitakse alati vastavalt kasutusalale ja otstarbele, sest õige toote valik määrab selle toimimise ja kestvuse. Näiteks Wienerbergeri telliste valikusse kuuluvad erinevad tellised, kuid välistingimustes kaminate, grillide ja suitsuahjude ehitamiseks sobivad ainult külmakindlad tellised, nagu väärikauktellised (VAT 65), fassaadiauktellised (FAT 65), käsivormitellised (KVT, WDF ja WF) ning täistelliste sortimendist ainult Safari vääriktäistellised (VTT 65) ja formaattäistellised (FTT 65). Oluline on juhinduda tootjapoolsetest soovitustest ning kasutada materjale sellele vastavalt,“ lisab Evelyn Parv.

Või siis hoopis klinkersillutuskividest uus grillimisplats, terrass, parkimisala ja aiateed?

Wienerbergeri Penter kaubamärgi alla kuuluvad klinkersillutuskivid on looduslikud, vastupidavad, praktiliselt hooldusvabad, külma- ja värvikindlad. Need võimaldavad kujundada iga kodu aiaruumi vastavalt pererahva nägemusele, soovidele ja vajadustele, olgu tegemist modernse linnaelamu, maamaja või suvekoduga.

Klinkersillutuskivid püüavad pilku väljakute, platside, aedade ja terrasside kujunduses ning sobivad kõnniteede ja sõiduteede sillutamiseks.

Foto: Penter klinkersillutuskivid püüavad pilku väljakute, platside, aedade ja terrasside kujunduses ning sobivad kõnniteede ja sõiduteede sillutamiseks. 

Penter klinkersillutuskivid ehk keraamilised tänavakivid on saadaval erinevates värvitoonides, suurustes ja valida saab ka pinnaviimistluste vahel. Looduslikes, soojades värvitoonides klinkersillutuskivid sobivad ideaalselt rahu-oaasi kujundamiseks ja lõõgastumiseks, samas kui sillutises silmatorkavas mustris olevad erksamad ja kontrastsemad värvid julgustavad tegutsema ja mängima.

Kuna klinkersillutuskivid talletavad endasse päikesesoojuse ning on praktiliselt hooldusvabad, sobivad need igal juhul hästi terassidel ja väliköökides kasutamiseks. Kasvuhoonetes ja talveaedades on neil samuti oma eelised – seened ja hallitus neid ei kahjusta, tänu karedale pealispinnale on ka peale kastmist märjal põrandal turvaline ilma libisemata kõndida ning tänu väga väikesele veeimavusele (alla 6%) laseb sillutatud pind, milles vuukide osakaal on ainult 10%, veel läbi vuukide pinnasesse imbuda.

Klinkersillutuskivide kasutusaeg on praktiliselt lõpmatu

Pinnakatte ja sillutusmaterjali valikut tehes uuri erinevaid võimalusi, tutvu kindlasti ka kodumaiste toodetega ja arvesta erinevate materjalide puhul tulevikku silmas pidades ka võimalike lisakulutustega!

Klinkersillutuskivid on hinnaklassilt kallimad kui betoonist valmistatud tänavakivid, kuid siinkohal tasub arvestada sellega, et kui värvitud toodetel kulub ja pigmenteeritud tootel pleegib värv tuhmiks umbes 3–5 aastaga, siis klinkersillutuskivi on kõrgel temperatuuril põletamise tulemusel UV- ja kulumiskindel. See tähendab, et nende värvid on püsivad. Väikese veeimavusega ning väga vastupidavana taluvad klinkersillutuskivid nii karme ilmastikumõjusid kui ka suurt mehaanilist koormust. Seega on nende kasutusiga praktiliselt lõpmatu. 

Sillutis on ehitatud Retro Rotblaubunt klinkersillutuskividest.

Parima ülevaate Terca keraamiliste ja klinkertelliste ning Penter klinkersillutuskivide tootevalikust saad Wienerbergeri Tallinnas Peterburi tee 46 asuvas näidistesaalis. Hetkel on näidistesaal avatud ainult eelneva kokkuleppe korral – seetõttu palume külastuseks eelnevalt aeg kokku leppida. Vaata lisainfot ka SIIT!