Munade müük saab tavapäraselt hoo sisse juba paar nädalat enne lihavõttepühade nädalavahetust.Foto: Kaboompics.com / Pexels
Nipid
1. aprill 2021, 13:00

Ekspert selgitab: mille järgi teha kindlaks, kas ostad kodumaist või importmuna? (4)

Munade müük on viimaste aastate lihavõtteperioodil püsinud stabiilsena. „Iga Eestimaa elaniku kohta ostetakse vähemalt kaks muna ja kodudesse varutakse hinnanguliselt kokku kolm miljonit valget Eggo kanamuna,“ teatab Eesti suurima kodumaise munatootmise Dava Foods juht Vladimir Sapožnin. 

Munade müük saab tavapäraselt hoo sisse juba paar nädalat enne lihavõttepühade nädalavahetust. Sapožnin nendib, et meie kauplused on odavate importmunadega n-ö üle ujutatud ning sageli inimesed isegi ei tea, et nad ei osta eestimaiseid, vaid hoopis Ukrainast või Poolast toodud mune. 

Kõikidel kauplustes müüdavatel munadel peab olema peal tempel, mis annab garantii, et need on toodetud vastavalt Euroopa Liidu nõuetele. Siinkohal rõhutab Sapožnin, et vaadata tuleb muna templit, mitte munakarpi. „Näiteks kui karbi peale on lisatud märge, et see on vanaema rõõmsa kana talumuna, ei pruugi see tähendada üldse Eesti päritolu. Oluline on vaadata, mis tähekombinatsioon on muna peal,“ rõhutab Sapožnin.

Kuidas eristada eestimaist muna importmunast?

Kodumaise ja importmuna eristamiseks tuleb vaadata munal olevat templit, mille alusel saab teada nii muna tootja kui selle päritolumaa. Igal riigil on oma kood, mis tuuakse templil ära järjestuses teisena: Eestit tähistab tähekombinatsioon EE.

Foto: munadehind.ee

Sapožnini sõnul on Eesti munade puhul tarbija ja tootja üksteisele lähedal ning see tähendab tootjaile kindlasti ka suuremat vastutustunnet ja kohustust kõrget kvaliteeti hoida. „Kodumaises munatööstuses on kehtestatud kõrged standardid toiduohutuse, hügieeni, lindude tervise ja elutingimuste osas. Eesti muna puhul saab tarbija olla kindel toidu kvaliteedis.“