Foto: Olev Mihkelmaa [email protected]
Sisuturundus
31. märts 2021, 09:29

„Tere, soovin osta kolme akent!“ ehk Kuidas valida oma kodule sobivad aknad?

„Tere! Soovin osta kolme akent.“ – just selliseid kirju potsatab iga aknamüüja postkasti igapäevaselt. Aken tundub väga lihtne asi, mida osta. Kuid nagu paljude asjadega kipub olema, pole kõik siiski nii üheselt mõistetav.

Alustuseks võib aken olla PVC-st, puidust, puitalumiiniumist või alumiiniumist, kahe või ühe raamiga, sisseavanev või väljaavanev ja nimekiri jätkub.

Eestis on populaarseimaks tüübiks ühe raamiga sisseavanevad pakettaknad, mida tuntakse ka nii-öelda „Saksa akende“ nime all. Need avanevad tuulutuseks ülevalt ja küljele täielikult. Materjalidest on populaarsemad puit- ja plastaknad, ühe rohkem ka alumiiniumkattega puitaknad.

Kuid millised aknad siis parimad on?

REHPOLi aknatehase müügidirektor Urmo Jaaska selgitab: „Koolkondi on erinevaid, kuid lihtne vastus oleks, et igale aknatüübile on oma koht. Vale oleks öelda, et üks tüüp on teisest igas aspektis oluliselt parem või halvem. Tuleb lähtuda eelkõige oma vajadustest.“

PVC- ehk plastaknad

PVC on üks populaarsemaid aknamaterjale oma soodsa hinna tõttu, tihti ka veidi kehva mainega, sest plastik on ju... plastik! Kuid tänapäevased kvaliteetsest PVC-profiilist aknad on väga heade tehniliste näitajatega (suurepärane soojapidavus) ja saadaval on lai valik erinevaid värve (sealhulgas päris kenad puiduimitatsioonid). PVC plussideks on kindlasti soodne hind ja lihtne hooldus, miinusteks suuremate konstruktsioonide valmistamise keerukus (uute majade klaaspinnad järjest suurenevad) ja tehislikum välimus (ehk sobivad pigem moodsatele majadele ja korterelamutele).

PVC Foto: ASVEN_SOOME

Puitaknad

Traditsiooniline aknamaterjal, millest suurepäraste klaaspakettide abiga suudetakse välja võluda isegi passiivmajadele kohaste soojusnäitajatega aknad. Puitaknad on esteetiliselt nauditavad ja tugeva konstruktsiooniga, lisaks on nendega võimalik palju erilahendusi (mis plastakende puhul võimatud), ka värvivalik on peaaegu piiramatu. Samas on puitaknad ka kallimad ning vajavad aeg-ajalt ülevärvimist, sest ilmastik kulutab välist viimistluskihti. Puidust aknad sobivad välimuse poolest küll vist igale hoonele, kuid mõnele majale miski muu ei passigi.

Puitaken Foto: ASVEN_SOOME

Puit-alumiiniumaknad

Puit-alumiiniumaknad on järjest kasvav trend, sest ühendatakse kaks head materjali: puitprofiilis aken kaetakse väljast alumiiniumprofiiliga, mis muudab selle välispoole eriti vastupidavaks, samas on sees endiselt tunda puidu pehmet ja ajatut ilu. Puitalumiiniumaknaid on erinevate süsteemiga, kindlasti tasuks eelistada tavalist puitakent, mis kaetud alumiiniumprofiiliga (alternatiivina on pool puidust asendatud alumiiniumiga). Tootjalt tasub küsida akna läbilõike joonist! Puitalumiiniumist avatäidete kahjuks räägib kõrgem hind, lisaks on tulemus oluliselt kandilisem ja ei pruugi sobida traditsioonilisema välimusega hoonele.

Puit-alumiiniumaken

Millele veel mõelda?

„Klaasidele,“ vastab REHPOLi müügidirektor kõhklematult. Selgub, et klaaspakett on akna üks olulisemaid osi, mis annab kogu avatäite omadustest suure osa. Kindlasti peaks eelistama kolmekordset klaaspaketti – peaaegu olematute hinnaerinevuste tõttu on 2-kordne klaaspakett muutumas üksnes abihoonete pärusmaaks. Kolmekordne klaaspakett tagab soojuse liikumise takistamise kahesuunaliselt - talvel ei lase sooja õue, aga ei tasu tähelepanuta jätta, et suvel ei lase kuuma ka tuppa!

Lisaks saab klaaspaketi valikuga vähendada ruumi siseneva soojuskiirguse hulka (et suurte akendega ruumid ei saavutaks kasvuhoone-laadset kliimat), erinevad klaasikombinatsioonid aitavad vähendada sisse kostuvat müra, karastatud või lamineeritud klaasid teevad aknad ohutumaks ja see loetelu võiks veel pikalt jätkuda.

Akende valimine on oluline osa ehitusprotsessist ning mõjutab ruumide sisekliimat ja elu mugavust suuresti. Täna säästetud 5 eurot võib tähendada homme kulutatud 15 või 50 eurot ruumide soojendamise või jahutamise peale, seega tasub pigem eelistada nii head lahendust kui kättesaadav on.

Mis just sulle täpsemalt sobida võiks, küsi juba asjatundjatelt!

--------------------

REHPOL AS

Valmistanud PVC- ja puitaknaid juba rohkem kui 25 aastat – nii üksikuid plastaknaid kui ka kortermajade kaupa puitaknaid. Kvaliteetsed PVC-profiilid Saksa suurtootjalt Kömmerling, kontrollitud tarnijate puitmaterjalid ja hoolega valitud klaaspakettide tarnijad on aidanud rahuldada ka kõige nõudlikumate klientide soovid. REHPOL lähtub põhimõttest, et parim lahendus tähendab mõistlikku hinna ja kvaliteedi suhet, mitte odavaid materjale või kalli, kuid tarbetu toote kliendile pähemäärimist.

TEE OMA AKENDE HINNAPÄRING SIIN!