Pulkadest ja nöörist rätikuredeliga saad seinapinna kavalalt ära kasutada. Konksul rippuval redelil saad rätikut kuivatada, aga ka vajalikku hoiustada.Foto: Laura Verte
Remont ja Ehitus
15. mai 2021, 06:32

10 nippi, kuidas ilma remondita vannituba värskendada

Peeglike kui päikeseratas

Peeglike kui päikeseratas

Ilma võimaluseta enda soeng ja hambad enne teise tuppa tööle minemist üle kontrollida ei kujuta küll ühtegi vannituba ette. Tore, kui peegel on lisaks ka efektne ja koondab endale pilgu, näiteks nähes välja kui põllul leemendav päikeseratas!

Kasutades peegliraamiks raffia-paberpaela, tea, et see talub küll vett, kuid parem on see siiski kraanikausist ja dušinurgast pisut kaugemale riputada.

Tore, kui peegel on lisaks ka efektne ja koondab endale pilgu, näiteks nähes välja kui põllul leemendav päikeseratas! Foto: Laura Verte

Vaja läheb:

  • 50−150 g raffia-paberpaela (olenevalt peegli ümbermõõdust)

  • kääre

  • puidust või traadist rõngast või traati

  • ümmargust peeglit

  • tugevat kahepoolset teipi või superliimi

Meisterda peegliraami nii:

1. Leia õiges mõõdus rõngas. See võib olla võrdne peegli ümbermõõduga või ka pisut väiksem. Võid väänata rõnga ka traadist.

2. Lõika paelad. Planeeri paeltele sobiv pikkus. Mõtle, kas tahad, et paelad jääksid seinal sirgelt või võivad need lõbusalt lohakalt jääda. Viimasel juhul lõika pikemad paelad.

3. Seo rõngale. Paelte rõngale sõlmimiseks murra pael pooleks, aseta murdejoon pisut üle rõnga ja tõmba otsad läbi aasa. Kata rõngas tihedalt paeltega.

4. Kinnita rõngas peeglile. On sinu valik, kas soovid paeltega rõnga superliimi või tugeva kahepoolse teibiga kinnitada peegli peale või taha.

Mõne soki kuivatamiseks

Kui sul pole eraldi majapidamisruumi või õueala, on alati hinnas kõiksugu nipid pesu kuivatamiseks. Minimalistlik ja lõbus riidepuust ning pesulõksudest meisterdus annab sokkide-taskurätikute kuivatamiseks aga hoopis uue võimaluse ja seda ka väikeses vannitoas!

Pisikese kuivatusresti tegemiseks kinnita pesulõksud riidepuule super- või PVA-liimiga.

Vaata, mis sul juba olemas on

Värskenduskuuri jaoks sea esmalt sammud garaaži, keldrisse või teise tuppa. Ehk leiad sealt mõne kasutuna seisva asja, millele anda vannitoas uus ülesanne. Toredaid lisasid leiad ka loodusest.

  • Seebi- ja tahke šampooni alusteks sobivad nii ilusad koogitaldrikud, mererannast leitud suured lapergused kivid kui ka viimasest ehitustööst üle jäänud keraamiline plaat. Vahva tulemuse saad ka veekindlaks töödeldud puidujäägiga.

  • Sahtlitega valamukapi puudumisel säti vatitikud, näopuhastuslapid ja muu vajaminev klaasist või keraamilistesse anumatesse või punutud korvikestesse. Kui sul selliseid pole, leiad neid suure valiku teise ringi poodidest. Anumad võid kaunistada ka ühes stiilis siltidega.

  • Tualettpaberite hoiustamiseks sobivad hästi punutud korvid või heegeldatud poekotid.

  • Vannituba saab uue hingamise ka uute uksenuppude ja -linkidega. Kapile tee sobivad naharibadest, puidust kardinarõngastest või rannakividest. Vannitoa ukselink hakkab särama uue värvikihi all.

Kui sul pole eraldi majapidamisruumi või õueala, on alati hinnas kõiksugu nipid pesu kuivatamiseks. Foto: Laura Verte

Säti kitsas tuba ruumikamaks

Kitsas vannitoas võib olla puudus hädavajalikest panipaikadest. Sel juhul kasuta maksimaalselt ära kõikvõimalikud väiksemad nurgad ja toasopid.

  • Suure kapi asemel taburet. Hoiusta rätikuid või meigikotti interjööriga sobival pingil või taburetil. Vaata, kas mahutad pesukorvigi selle alla jalge ja silme eest peitu.

  • Riputa seinale. Kui vabu pindu napib, valmista panipaik meigipintslitele, hambaharjadele ja muule väikestest ämbritest või kergematest taimepottidest, mis omavahel tugeva nööriga kokku ja rippuma siduda.

  • Ratastega käru. Õnnelik on see, kes leiab garaažist või teise ringi poest mitme riiuliga ratastel käru, kuna nii mahub sama pinna peale hoiustama nii rätikuid, pesuvahendeid, tualettpabereid kui ka muud ning tänu ratastele saad riiulit ka lihtsalt eest liigutada!

  • Populaarsed Ikea maitseaineriiulid passivad ka vannituppa ilutooteid hoidma.

Värske värv

Kui hing ihkab vannitoas põhjalikumat muudatust, pead ikka pintsli ja värvi või tapeedi ja liimi järele haarama. Uue meeleolu annab värvilaik või muster ka vaid ühel seinal või valamukapil. Spetsiaalse värviga saad ka segisti moodsalt kauniks. Uuenduse annab ka raamitud kunstiteoste või plakatite seinale panemine!

Kõik lilled ma kingiksin ... vannitoale!

Taimed elavdavad ja värskendavad ruumi. Tavaliselt on vannitoad hämarad ja ilma loomuliku valguseta, mistõttu elustaimed seal kaua rõõmu ei paku. Lase seal pead tõsta aga kunstlilledel! Nokitsedes saad pilkupüüdvad taimed vildist, kangast või paberist.

Vaja läheb: 

  • tugevamat pakkepaberit või -kotti

  • paberikääre

  • läbipaistvat teipi

  • pikemat pulka

  • vajadusel harilikku pliiatsit, PVA- või paberiliimi

Valmista paberist palmileht nii:

1. Lõika paksemast paberist 35–70 cm suurune ring. Lõika alläär u 2/3 pealt sirgeks.

2. Voldi või märgi hariliku pliiatsiga kujundile vertikaalne keskjoon.

3. Voldi murdejooned. Hakka keskjoonest külje poole liikudes paberile 1−2 cm kaupa volte murdma. Korda sama ka teise küljega.

4. Kinnita. Paiguta lehe allääre keskjoonele pulk ja too lehviku alumised otsad selle ümber kokku. Kinnita need omavahel teibi ja vajadusel liimiga. Soovi korral trimmi leheotste kuju kääridega.

Hea mõte: lõhnava elusbuketi jaoks riputa duši alla eukalüptikimp. Veega kokku puutudes täidab see terve ruumi mõnusa aroomiga!

Lase vannitoas pead tõsta kunstlilledel! Nokitsedes saad pilkupüüdvad taimed vildist, kangast või paberist. Foto: Laura Verte

Uuendus tekstiiliosakonnas

Kirevad mustrid ja värvilaigud tõstavad alati meeleolu ning löövad ka väikese ruumi särama. Seega investeeri julgelt uutesse rätikutesse, vaipa või dušikardinasse. Juba olemasolevatele ühetoonilistele kangastele saad uue kuue anda neid taimedega värvides või neile kartulitrükiga mustreid luues.

Kui su praegune dušikardin on veel korralik, aga oled sellest tüdinenud, värskenda olemasolevat, lisades äärtesse sitsi-satsi või efektkangast.

Nöörredel rätikutele

Pulkadest ja nöörist rätikuredeliga saad seinapinna kavalalt ära kasutada. Konksul rippuval redelil saad rätikut kuivatada, aga ka vajalikku hoiustada.

Vaja läheb:

  • puupulki, liiste või puuoksi

  • mõõdulinti, harilikku pliiatsit

  • saagi

  • akutrelli ja sobivat puuri

  • tugevat nööri

  • kääre

  • vajadusel veekindlat viimistlusvahendit ja lappi vms

Tee nöörredelit nii:

1. Sae puidust rätiku mõõtmetega sobivad jupid.

2. Puuri pulkade mõlemasse otsa äärtest võrdsesse kaugusse augud.

3. Aja nöör aukudest läbi ja seo otsad sõlmega kinni.

4. Niiskete rätikute puitredelil kuivatamiseks kata pulgad veekindla viimistlusvahendiga.

Praktiline ja ilus mustapesukast

Vannituba on küll igati praktiline ruum, kuid selle esteetiline ja rahustav keskkond võib panna ruumi nimetama ka koduspaaks. Et sa ei peaks vannis puhates silmama pesemist ootavaid pesuhunnikuid, vajad pesukorvi.

Ideid hea hinnaga kena ja funktsionaalse korvi tegemiseks:

  • Punutud korvi saad, kui katad suure plastist kasti köiega.

  • Riidest kotid võid kinnitada rätikuredelile, seinale või valamukapi sisse uksele.

  • Iseseisva pesukoti saad, kui painutad suuremast traatvõrest ümbrise, kuhu riidest kott «istuma» sättida.

Põrand, mis võtab jalust nõrgaks

Põranda värskendamine nii, et see ei nõua keraamiliste plaatide lõhkumist, võib olla äärmiselt ahvatlev. Kasutades šabloone ja põranda jaoks sobivaid värve, saad muuta vannitoa põrandat tõesti nii, kuidas ise soovid!

Kui värvimine tundub liiga ekstreemne, on sulle ehk lahenduseks katta põrand omavahel ühendatud puidust plaatidega.

Uurisime Nipiraamatu Instagrami jälgijatelt, milline on nende vannituba ja millal nad seda remontisid: