Foto: Easy Outdoors
Nipid
2. aprill 2021, 06:23

VIDEO | Lõkkemuna kolmel erineval moel: samblas, tuhas ja sütel

Munadepüha ilma munadeta on nagu tänupüha ilma kalkunita. Aga kuidas muna valmistada, kui parasjagu potte või panne käepärast pole? Ikka loominguliselt – samblas, tuhas ja sütel.

Kuigi enamasti on alljärgnevad nipid mõeldud kasutamiseks matkal või telkimas olles, võivad need kasulikuks osutuda ka muudel puhkudel. Näiteks sõpradele mulje avaldamiseks, tsivilisatsiooni täieliku kokkuvarisemise korral või vähemalt mõne suurema, köögitarvikute puudusest põhjustatud kriisi ajal.

Muna samblas

Vahest üks lihtsamaid mooduseid ilma pottide ja pannideta lõkkel muna valmistada on samblas. Selleks tee tuli üles ning kogu paar parajat peotäit sammalt. Mitte sellist, mis kasvab puudel ja kividel ning on valdavalt purukuiv, vaid piisavalt märga. Näiteks sellist, mis kasvab rabas või niiske metsa all. 
Kui on tekkinud piisaval hulgal sütt, tõmba see lõkkest eemale ning kata samblakihiga. Aseta muna selle sisse ning kata omakorda samblaga. Selline samblast termokott kaitseb muna süte kõrvetava kuumuse eest, lubades siiski läbi piisavalt muna küpsemiseks vajalikku sooja. Sõltuvalt ilmastikutingimustest ning süte kuumusest ongi sul umbes poole tunni pärast üks kõvaks „keenud“ muna.

Vaata lähemalt videost:

Muna tuhas

Kui piisavas koguses sammalt pole parasjagu kuskilt võtta, siis valmista muna tuhas. Selleks tee üks korralik lõke ning hoia seda põlemas seni, kuni sul on tekkinud paras hunnik tuhka. Oluline on siinkohal vahet teha tuhal ja sütel. 

Mata munad tuha sisse nii, et need oleksid üleni kaetud, kuid jääksid otsesest kuumusest natuke kaugemale. Oota, kuni munad on valmis. Sõltuvalt maitse-eelistustest võtab see aega viis kuni kümme minutit.

Vaata lähemalt videost: 

Muna sütel

Iga kord pole muidugi aega ja tahtmist tuhaga mässata, samblast rääkimata. Järelikult tuleb leida mingi muu moodus. Selleks tee lõke ning oota, kuni tekib piisaval hulgal sütt. Võta muna, tee selle teravamasse otsa noaotsaga auk – sealtkaudu pääseb kiirest kuumenemiset tekkinud rõhk välja ning muna ei plahvata. 

Pane muna sütele ning üsna pea, täpsemalt umbes viis minut hiljem, ongi sul lõkkes küpsetatud muna.

Vaata lähemalt videost: