Karina tundis, et muidu endiselt hea väljanägemisega vannituba on end tema jaoks ammendanud. Nii sai seina pandud tapeet, ümber sätitud kodutehnika ja paigaldatud lai valamualus.Foto: erakogu
Remont ja Ehitus
23. aprill 2021, 05:27

PILDID JA HINNAD | Soodne vannitoauuendus pole vaid unistus, lihtsalt alusta!

Ühel hetkel väsib ka kõige ilusam tualettruum või vannituba. Selle uuendamiseks ei pea murelikult rahakotti piidlema, sest värskenduse saab ette võtta ka soodsa eelarvega. Seda tõestavad ehedalt kogemuslood, millest isegi ehk inspiratsiooni saada.

Otsustades vannitoas või tualettruumis säästuremondi kasuks, tuleb esmalt ruumile otsa vaadata ja leida kohad, kus uuendus maksimaalse tulemuse toob. Mõtiskle hetkeks, kas värskema ilme saamiseks piisab vaid aksessuaaride ja segistite vahetusest või tuleb kena moodsa tulemuse saavutamiseks võtta ette ka plaatimine, värvimine, tapeetimine.

Kui tundub, et ettevõtmine läheb kallimaks, kui sa endale hetkel lubada saad, planeeri töid etappide kaupa, liikudes suurematest töödest väiksemate suunas. Nii jõuad vahepeal raha ja ideid koguda ning netiavarustest soodsat sanitaartehnikat ja mööblit otsida.

Mida sinu eelarve võimaldab? Arvestatud on leidlike lahendustega!

Eelarve: 50 eurot

Selle rahaga saad …

  • olemasoleva mööbli üle värvida;
  • vahetada välja vannitoavaiba;
  • osta kunstlille.

Eelarve: 200 eurot

Selle rahaga saad …

  • värvida üle keraamilised plaadid või mööbli;
  • osta uue segisti;
  • vahetada välja senised aksessuaarid: korvikesed, hambaharjatopsi, seebidosaatori.

Eelarve: 400 eurot

Selle rahaga saad …

  • värvida üle keraamilised plaadid või mööbli, soovi korral tapeetida;
  • soetada uue valamukapi;
  • osta uued aksessuaarid: korvikesed, hambaharjatopsi, seebidosaatori, nagid.

Eelarve: 650 eurot

Selle rahaga saad …

  • värvida üle keraamilised plaadid või mööbli, soovi korral tapeetida;
  • osta uue vannitoamööbli;
  • vahetada välja segistid ja kraanikausi;
  • osta uued aksessuaarid: korvikesed, hambaharjatopsi, seebidosaatori, nagid.

Täname Facebooki gruppi «Sisekujunduse jutunurk», kus heameelel oma kogemusi jagati.

Kaisa Koppel: «Uus vaip ja kapivärv panid vannitoa särama.»

«Vahel polegi uuenduseks vaja midagi muud kui törts värvi. Uurisin Facebooki Fusioni mineraalvärvide grupist, kas kellelgi on üle jäänud värvi müüa. Sain selle peale täiesti tasuta kasutamata sinepitooni värvinäidise, mis poes maksab umbes kaheksa eurot. Kapile tulevad ette ka nupud, mis on pärit seisma jäänud kummutilt. Kirkavärvilise vaiba leidsin taaskasutuspoest Sõbralt Sõbrale nelja euroga. Lõpptulemus on minu arust väga tore.»

Kaisa Koppel andis vannitoale veidi värskema ilme teiselt ringilt pärit rõõmsavärvilise vaiba ja ülevärvitud valamukapi ustega. Foto: Erakogu

Merje Peekma: «Tegin vanast kummutist vannituppa valamukapi.»

«Vannituba renoveerima hakates tuli mul mõte teha vanast seisma jäänud lakitud pinnaga kummutist valamukapp. Värvisin selle üle kriidivärviga Frenchic Al Fresco, mis ei vaja õlitamist ega vahatamist.

Pealmise plaadi lihvisin taldlihvijaga kodugaraažis üle, teised kapipinnad jäid nii, nagu olid. Eemaldasin käepidemed ja täitsin kruviaugud puidupahtliga, mille pärast kuivamist liivapaberiga siledaks lihvisin. Auke pidi täitma päris mitu korda, et tulemus ühtlane jääks. Seejärel katsin kapi kriidivärviga ja pealmise plaadi veekindla lakiga.

Merje Peekmal seisis kodus vana lakitud kapp, mis sobis ideaalselt valamukapiks. Tuli vaid näha veidi vaeva ja uue värvikihi saanud kapp olekski nagu selleks loodud. Foto: Erakogu

Meesterahva jõudu oli vaja plaadi sisse valamu paigutamiseks augu saagimisel ja torudele kapi tagumisse seina ning vaheseina aukude tegemisel. Vasakpoolse sahtli sisse saeti väike sakk, et see torudele ette ei jääks. Et sahtlis asjad august läbi ei kukuks, sai sahtli sisse tehtud ka väike L-kujuline sahtliäär. Valamu kinnitasime silikooniga pealmise plaadi külge.

Vannitoas ühtsema ilme loomiseks värvisin peegliraami ja nagi kapiga samades toonides.»

Tööks läks vaja:

  • Frenchic Al Fresco kriidivärv (750 ml), hind 26.95, Mööblilaegas
  • Tikkurila Spakkeli puukitt, hind 6.45, Bauhaus
  • Pahtlilabidas, hind 0,65, K-Rauta
  • Lapik pintsel, hind 2.50, Hea Maja Pood

Värskenduse maksumus: 36.55

Triin Meresaar: «Plaatide asemel kasutasin ühes seinas tapeeti – hoidsin raha kokku ja sain laheda tulemuse.»

«Varem olid mu tualettruumis ainult värvitud seinad. Kogu ruumi plaatimise asemel nägin kokkuhoiukohana, et tapeedin ühe seina. Valisin fototapeedi, mille katsin üle lakiga. Kuna see töö pole keeruline, tegin seda ise. Koos ettevalmistusega võttis kõik kokku veidi üle ööpäeva, kuhu on sisse arvestatud ka tapeedi kuivamine ja ülelakkimine.»

Värskenduse maksumus: seina tapeetimine maksis 65 eurot.

Enne värskenduskuuri. Foto: Erakogu
Enne ja pärast: Triin Meresaar otsustas kogu tualetti plaatimise asemel ühe seina katta tapeediga. Foto: Erakogu

Karmen Roosipuu: «Sain vannitoale värske ilme uue seinavärvi, šabloonikunsti ja detailidega.»

«Kuna mulle meeldib nokitseda ja asju ise teha, võtsin ette vannitoa plaatide värvimise ja andsin ruumile värskema ilme uute sisustuselementide ning detailidega. See tundus märkimisväärselt kiirem ja soodsam kui vanade plaatide väljalõhkumine.

Värvid ostsime Karl Builderi värvipoest, kust saime spetsialistidelt ka vajalikke nõuandeid. Meile kinnitati, et idee on igati teostatav. Kuna soov oli teha vannituba kahe tooniga, siis Decorast ostsime tumedama struktuurvärvi, millega värvisime vannitoa seinad, mis ei puutu otseselt veega kokku.

Eeltöö oli tüütu ja kõige aeganõudvam osa. Kõigepealt eemaldasin vana silikooni nurkadest ja äärtest. Samuti kõik, mis värvimisele ette jäi. Pesin puhtaks keraamilised plaadid ja pahteldasin kinni vanad kruviaugud.

Enne värskendust. Foto: erakogu

Dušinurga raami värvisin üle kuldse pihusvärviga, sest minu uute ideedega ei sobinud enam vana hõbedane. Kuldseid aerosoolvärve on palju, aga seda õiget tooni oli raske leida. Lisaks dušinurgale said kuldseks kõik detailid: käteräti- ja WC-paberi hoidja, uste käepidemed ja kinnitused. See on puhtalt katse ja eksituse meetod, sest mul pole õrna aimugi, kaua see püsib.

Mulle meeldib väga vintage-stiil. Paraku on ehituspoes sellised segistid väga kallid. Seetõttu vaatasin ringi internetis ja leidsin sobivad Aliexpressist. Sealt tellisin duši- ja valamusegisti, valamu põhjakorgi, nagid ja riiuli pesemisnurka. Silma jäid ka toredad šabloonid, millega dušinurka mustrid teha.

Kõige kallimaks osutus valamu koos kapiga, mis pidi mahtuma seina ja dušinurga vahele. Minu sooviks oli ümmargune valamu, seinapealne valge valamukapp tumeda tasapinna ja sahtlitega. Leida sobiv kapp õiges mõõdus oli suur peavalu. Juhuslikult jäi silma Decora sooduskampaania, kust leidsingi ideaalse kapi koos valamuga.

Peegliraam oli mul ammu olemas ja seisis niisama, sest originaalpeegel oli katki läinud. Õnneks oli olemas samas mõõdus teine peegel ja nagu valatult sain omale uue peegli vannituppa täiesti niisama.

WC-poti taha ehitasime koledate torude varjamiseks n-ö kapi, mis on vajadusel eemaldatav, et torudele ligi pääseda. Kasutasime selleks keldris olevaid saepuruplaate, mille värvisime mustaks.

Nagu ikka, tuleb vana asja kõpitsedes ka tagasilööke. Esialgu oli kavas põrandaplaadid üle värvida, kuid enne seda plaanisime lahti tulnud plaadid kinni liimida. Paraku üksikuid plaate eemaldades selgus, et enamik plaate on liimist lahti ja neid pole mõtet tagasi panna. Seepärast otsustasime kogu põranda lammutada. Praegu on põrand poolik ja ootab plaatimist.»

Enne ja pärast: Karmen Roosipuu võttis vannitoas ette totaalse muutumise. Peale seinte said värske värvikihi ka dušinurk ja pisidetailid. Foto: Erakogu

Tööks läks vaja:

Vett ja niiskust kannatavad värvid ning vajalikud pintslid (kokku 40 eurot)

  • Kruntvärv Sadolin Master Base
  • Pesemisnurka Sadolini seinavärv Vatrum
  • Kraanikausi taha seina Sadolini seinavärv BINDO 20

+

  • Kaks karpi struktuurvärvi Alpina Sturm-Optik, hind 40.00
  • Šabloonid, hind 6.00

Pihusvärvid detailide ülevärvimiseks (kokku 30 eurot)

  • Krunt Maston Rost-Primer, valge
  • Kuldne Maston Gold
  • Lakk Maston Deco (muudab värvi ilmastikukindlaks)

Vannitoamööbel ja -segistid

  • Dušisegisti, hind 70.00, Aliexpress
  • Valamu koos kapiga, hind 198.00, Decora
  • Valamusegisti, hind 20.00, Aliexpress
  • Valamu äravoolukork, hind 11.00, Aliexpress
  • Riiul dušinurka, hind 16.00, Aliexpress
  • Nagid, hind 7.00, Aliexpress

Põrand

  • Keraamilised plaadid ja paigaldusmaterjal, hind 90.00

Värskenduse maksumus kokku: 528.00

Karina Parbo: «Vannituba sai tapeedi ja uued kapid, kuhu kõik vajalik silma alt ära panna.» 

«Kolisime majja 12 aastat tagasi, vannitoa plaatisime siis mustade ja valgete plaatidega, mis olid väga hästi ja ilusti paigaldatud, aga olin neist tüdinenud. Väikeste muudatustega andsime vannitoale värskema välimuse.

Vannitoa uuendamiseks kasutasin tapeeti ühel suuremal seinal, mis veega otseselt kokku ei puutu. Tapeet on püsinud väga hästi ja kannatab ka puhastamist, meie kaks buldogit söövad selle seina ääres.

Vannituba sai tapeedi ja uued kapid, kuhu kõik vajalik silma alt ära panna. Foto: erakogu

Varasemalt üksteise peal seisvad pesumasin ja kuivati vähendasid visuaalselt vannitoa pinda ning rikkusid üldpildi. Tõstsin pesumasina ja kuivati töötasapinna alla, paigaldades nende vahele 80 cm laiuse Ikea kahe sahtliga köögi kraanikausikapi. Ülemises sahtlis hoian pudeleid, rätikuid ja muid tarvikuid. Alumises on mustapesukorvid.

Seinale panin peegli asemele peegelkapid, kuhu kõik silma alt peitu panna. Enam ei pea näiteks fööni sahtlist otsima, sest see on kogu aeg stardivalmis.

Oma viieliikmelise pere viisin üle ökošampooni ja -dušigeeli peale. Need on liitristes pudelites, mille pihustatava värviga mustaks värvisin. Nüüd ei ole vannituba täis erinevaid pudeleid ega teki ka nii palju pakendijäätmeid.

Igal pereliikmel on nagis oma rätik. Kõik ise teavad ja vaatavad, millal see on vaja pessu panna ja uus võtta. Varem olid vannilinad toruga seina peal, kus valitses tohutu segadus, sest keegi ei teadnud, kellele rätik kuulub ja millal vaja ära pesta.

Pesuredel on visuaalselt ilus ja ka mugav, kuhu kuivama panna rätikud ja asjad, mis kuivatisse ei käi.

Vaasis on peidus pesugeeli doseerimise pallid. Kappide kohal on valgusti, mille juhtimiseks on töötasapinnal nn kaasaskantav lüliti, mis ei ole juhtmetega ühendatud.»

Tööks läks vaja:

  • Tapeet (2 rulli), hind u 30.00, Espak
  • Peeglikapid, hind 3 × 64.00, Ikea
  • Tööpind, hind 65.00, Ikea
  • Sahtlid Method/Maximera, hind 135.00, Ikea
  • Valamu ja segisti, hind u 200.00
  • Nagid Skuggis, hind 5 × 3.49, Ikea

Värskenduse maksumus kokku: 639.45