On vähemalt kümme head põhjust, miks lilled kodus kasulikud on!Foto: Brina Blum / Unsplash
Kodu ja Aed
12. aprill 2021, 12:56

Vabandusi pole enam vaja! 10 head põhjust, miks täita kodu toataimedega

Kuni jõuad toataimede eest hoolitseda, pole neid kodus kunagi liiga palju. Kui pere siiski imestab, et taas uue taimekese tuppa tood, tea, et selleks on vähemalt kümme head põhjust, miks lilled kodus kasulikud on!

1. Toaõhk saab puhtaks

Võib kõlada esiti uskumatult, aga toaõhku peetakse saastatumaks kui välisõhku. Interjöörivärvidest, ehitusmaterjalidest, pehmest mööblist ja kangastest, kodukeemiast, plastist jms paiskuvad õhku sünteetilised ained, mis meiega elupinda jagavad.

Erinevad palmid, tõlvlehik, tups-rohtliilia, luuderohi, draakonipuu, kummi-viigipuu, havisaba jt taimed on aga suurepäraste õhku puhastavate omadustega. NASA soovitab 170 m2 majapidamise või kontori täita puhtama õhu tarbeks 15−18 keskmise suurusega taimega.

2. Kodu õhuniiskus paraneb

Kuiv toaõhk häirib inimese limaskesti ja nahka, eriti on see tuntav talvisel kütteperioodil. Spetsiaalse õhuniisuti asemel võib abi olla ka taimedest. Kui sul on kodus palju taimi, paraneb tubane õhuniiskus ja -kvaliteet tänu kastmise teel lehtedelt tagasi tuleva niiskuse tõttu.

3. Saad omanäolise kodu

Taimed võluvad oma dekoratiivse välimusega, ja üks ei sarnane kunagi täpselt teisega. Oma elusa loomuga täiustavad taimed igat kodu ja iseloomustavad omanikkegi.

Et saada kaunis tulemus, aseta toa nurkadesse suuremad sordid, säti postamentidele keskmise suurusega kompositsioonid ning väiksemad istikud paiguta riiulitele.

4. Leeveneb stress

Stress on elu paratamatu osa. Nii nagu pilk maastikule leevendab närvilisust ja stressitaset, mõjub samamoodi ka tubane rohelus. Eriti on sul seda vaja siis, kui linnakorteri aknast paistavad vaid järgmised ja järgmised majad-katused-aknad.

Taimi vaadates pole patt neile pai teha ja roheliste seltsilistega mõni sõnagi vesta. Lisaks elutoale sobivad taimed hästi ka (kodu)kontorisse, et tööst aeg maha võtta ja pilku puhata.

5. Täidad oma hoolitsemise vajaduse

Inimese sotsiaalne olemus väljendub soovis suhelda ja teiste eest hoolitseda. Ajal, mil suurem suhtlus käib ekraanide kaudu, saad füüsiliselt olemas olla oma taimedele. Näppude mullaseks tegemine, väetamine ja kastmine n-ö täidab su tassi ja annab südantsoojendava heaolutunde.

Et saada kaunis tulemus, aseta toa nurkadesse suuremad sordid, säti postamentidele keskmise suurusega kompositsioonid ning väiksemad istikud paiguta riiulitele. Foto: Huy Phan / Pexels

6. Saad täiendust koduapteeki

Taimede vaatamine aitab leevendada hingevaevusi, kuid ka osa tervisemuredega saad taimede poole pöörduda. Aaloe on teada-tuntud haavade ja põletuste ravija. Kui täidad köögi maitsetaimedega, saad rikastada nendega roogi, aga turgutada ka tervist. Hästi lõhnav rosmariin parandab meeleolu ja mälu ning vähendab väsimust, basiilik tugevdab immuunsüsteemi ja aitab võidelda põletikega.

7. Naudid looduslikke lõhnabukette

Tehislikud lõhnastajad kahvatuvad värske ja meeliülendava lillelõhna kõrval. Lõhnataju ja -eelistus on inimestel küll erinev, kuid igaühele individuaalselt sümpaatne aroom tõstab märgatavalt tuju ja parandab ta vaimset seisundit. Lõhnav pelargoon ja erinevad tsitruselised täidavad ruumi paljudele meeldiva värskusega, neist esimese aroome on võimalik kontrollida, kuna lehed levitavad lõhnu neid puudutades.

Hoia aga väga tugevalt lõhnavad taimed, näiteks liiliad, jasmiin, hüatsint jms, magamistoast kaugel. Ära tõsta neid ka väikesesse ruumi, sest kasust võib nii tekkida ootamatult kahju – nende vänge lõhn võib panna pea valutama või ringlema.

8. Paraneb unekvaliteet

Kosutav uni on tähtis igaühele, eriti neile, kel seda napib. Uneprobleemide korral võib olla abi osa taimede magamistuppa toomisest. Toataimed, mis puhastavad õhku, rahustavad meeli ja hoiavad halva energia eemal, toovad rahulikuma sõba silmale ja hommikuks värskuse kehasse. Magamistuppa sobivad havisaba, tups-rohtliilia, sukulendid, harilik aaloe, luuderohi ja lavendel.

9. Oled õnnelikum

Mis siin salata, kõik me tahame ju olla lihtsalt õnnelikud. Kui tunned end pikast talvest rusutu ja väsinuna või ihkad tasakaalukamat heaolu, too oma koju taimi. Rohelusega täidetud elus pole sa kunagi üksi.

10. Suurendad sõprusringkonda

Ühine huvi annab võimaluse uuteks tutvusteks. Nii võid leida sõbra aianduspoest samu taimepotte uurides või sotsiaalmeediast rohelusest pakatavate fotode all pöidlaid, südameid ja sõnumeid vahetades. Mureküsimusi ja rõõmuavastusi ootavad sind sotsiaalmeedias jagama paljud grupid.