Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
20. aprill 2021, 13:46

„LOOMAARST TASKUS“ | Häid nõuandeid, kuidas kaitsta oma lemmikuid puukide, kirpude ja teiste parasiitide eest (1)

Selles „Loomaarst taskus“ episoodis vestleb loomaarst Tiina Toomet oma kliiniku arsti Inessa Zaitsevaga soovimatutest „lemmiklooma lemmikutest“ ehk nahaparasiitidest. Teema on praegu eriti kohane, kuna puugid ilmuvad tavaliselt välja aprillikuu esimeste soojade ilmadega.

Veel tuleb juttu kirpudest ja sellest, millised ohud selle aastaringselt aktiivse parasiidiga kaasnevad. Samuti räägivad veterinaarid sügelislestadest, kõõmalestadest, täidest ja sellest, kuidas oma lemmikut kõikide eelnimetatud parasiitide eest kaitsta.

Kuula saadet:


Lemmikloomade välisparasiidid ja nende põhjustatud haigused:

  • Puugid ilmuvad tavaliselt aprillis ja neid võib kohata kuni jõuludeni. Eestis kannavad puugid borrelioosi, anaplasmoosi ja erlihioosi, Leedust lõunapoole aga ka eluohtlikku haigust babesioosi. 

  • Kirp on siseruumides aktiivne aastaringselt, tõsine kirbuhooaeg on aga tavaliselt augustis/septembris, kui ka välitingimused (soojus ja niiskus) on kirpude arenguks sobivad. Kirp tekitab mõnedel loomadel väga tugeva sügelusega kulgevat kirbuallergiat, millest võib areneda tõsine nahapõletik ning on paelussi (koeraviik) vaheperemeheks.

  • Sügelislestast põhjustatud haigust nimetatakse rebaste kärntõveks või sarkoptoosiks. Koerad saavad sageli nakkuse lähikonnas hulkuvatelt rebastelt. Haiguse tekkeks ei ole vaja koera ja rebase otsekontakti, sest lestad püsivad nädala jagu eluvõimelistena ka väliskeskkonnas. 

  • Kassidel on oma liigispetsiifiline lest ja haigus nimega notoedroos, aga seda esineb harva.

  • Üsna harva kohtab viimasel ajal ka heiletiellioosi – kõõmalestast põhjustatud haigust, mida kutsutakse ka „kõndiv kõõm“. Haigus kulgeb tugeva sügeluse ja rohke valge, helbelise kõõma tekkega. Nakkub ka kassidele. 

  • Veelgi haruldasemaks on muutunud täid ja väivid

Välisparasiitide tõrjeks on mitmeid erinevaid ravimvorme, loomaarst või apteeker aitavad sobiva välja valida. Foto: Pauline Loroy / Unsplash

Välisparasiitide tõrjeks on mitmeid erinevaid ravimvorme: täpilahus, kaelarihm, tablett. Loomaarst või apteeker aitavad sobiva välja valida. Kirbu- ja puugitõrjevahendeid peaks hakkama kasutama, kui ilmub esimene puuk (tavaliselt aprillis) ja tegema seda kuni külmade tulekuni, s.t mõnel aastal ka aastaringselt.

Kuula saadet siin!