Rakendus Smart TV Remote võimaldab Bluetooth-ühenduse kaudu muuta telefoni teleripuldiks ja kasutada mugavalt tavapäraseid kaugjuhtimispuldi funktsioone.Foto: Petter Lagson / Unsplash
Tehnika
8. november 2021, 14:41

TARK KODU: juhi nutitelefoni kaudu koduseid seadmeid valgustitest praeahjuni (3)

Nutitelefoni külge saab ühendada kõik kodus leiduvad targad seadmed lambipirnist külmkapi, praeahju ja pesumasinani. Telefoni kaudu saab distantsilt avada ka auto uksi, kontrollida oma lapse telefonis veedetud aega või lülitada tööle robottolmuimeja. Tehnoloogiaettevõtte Huawei ekspert tutvustab kõige uuemal tehnoloogial põhinevaid targa kodu lahendusi.

„Automatiseeritud kodud on uus etapp tehnoloogia arengus, millega paljud arendajad praegu tegelevad. Üha enam räägitakse nutikatest või targa kodu lahendustest, kuhu sisse ehitatud koduhaldussüsteemid muudavad seadmete juhtimise ja oma kodu igapäevase haldamise mugavamaks. Nutitelefonist on saanud juhtpult, mis võimaldab koduseid seadmeid juhtida kasvõi tuhandete kilomeetrite kauguselt, suurendades targa juhtimise kaudu ka kodu energiatõhusust,“ selgitab Huawei Eesti koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Nutikad valgustid

Telefoni kaudu juhitavad nutikad valgustid koos Bluetooth-jaamaga on nüüdseks müügil juba igas suuremas ehituskaupluses. Rakendused võimaldavad kontrollida, kas kogu maja valgustus on välja lülitatud, kustutada põlema ununenud lambid ja muuta valgustite värvi, eredust või valguse soojusastet. Enne magamajäämist voodis pikutades saab reguleerida valgustust mahedamaks ja soojemaks. Lisaks saab seadistada erinevaid funktsionaalseid programme, näiteks keskendumiseks või lõõgastumiseks sobiva valgustuse. Seda saab teha nii tubade kaupa või kogu majas korraga. 

Automatiseeritud kodud on uus etapp tehnoloogia arengus, millega paljud arendajad praegu tegelevad. Foto: Max Vakhtbovych / Pexels

Prindi arvutit avamata

Vajaliku dokumendi kiireks printimiseks ei pea enam arvutit avama, sest leidub rakendusi, mis võimaldavad printida otse telefonist. Enamik olulisi faile on pilveserveri, failijagamisprogrammi, vestlusrakenduse või e-maili teel telefonis kättesaadavad. Nüüd on neid mugav ka otse telefonist välja printida.

Juhi lapse nutiseadmeid distantsilt

Laste kaitsmiseks nutitelefoni liigse kasutamise või sobimatu sisu eest ei pea vanemad enam laste telefone enda kätte võtma – rakendusega Parental Control Kroha saab lapse seadmeid juhtida distantsilt oma telefoni kaudu. Äpp võimaldab kontrollida, et lapse tarbitav sisu oleks turvaline. Selle abil saab blokeerida teatud rakendusi või veebilehti, piirata suhtlusvõrgustikes veedetud aega ja vaadata oma lapse asukohta. 

Parental Control Kroha äpp võimaldab kontrollida, et laste tarbitav sisu oleks turvaline. Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Intelligentsed kodumasinad

Ka järjest rohkem kodumasinate tootjaid võtab arvesse tänapäevaseid intelligentse tehnoloogia arenguid. Distantsilt juhtimine mobiiltelefoni kaudu on paljudesse seadmetesse nüüd juba sisse ehitatud. Näiteks saab distantsilt alustada pesumasina programmi, eelsoojendada ahju või muuta külmkapi temperatuuri. Lisaks jälgivad rakendused seadmete seisukorda ja annavad teada, kui on aeg masinaid puhastada, hooldustöid teha või filtreid vahetada.

Telefon teleripuldiks

Rakendus Smart TV Remote aitab siis, kui teleripult kadunud või asub haardeulatusest kaugemal. Mishina sõnul võimaldab rakendus Bluetooth-ühenduse kaudu muuta telefoni teleripuldiks ja kasutada mugavalt tavapäraseid kaugjuhtimispuldi funktsioone, näiteks vahetada kanaleid või muuta helitugevust. Rakendusega saab ühendada kuni neli seadet, näiteks saab lisaks telerile telefonist juhtida ka helisüsteemi või digiboksi.

Rakendus Smart TV Remote aitab siis, kui teleripult kadunud või asub haardeulatusest kaugemal. Foto: Mollie Sivaram / Unsplash

Nutikad autod

Mishina hinnangul muutuvad targa kodu lahendused tavapäraseks järjest rohkematele inimestele ning peagi saame kogeda ka nutikate autode kasutamist. „Targad sõidukid suhtlevad omavahel, et saada informatsiooni näiteks ilmastikuolude, õnnetuste või ummikute kohta. See muudab liiklemise turvalisemaks ja energiasäästlikumaks,“ kirjeldab Mishina tulevikuvõimalusi.