Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
23. aprill 2021, 15:25

„LOOMAARST TASKUS“ | Kas kasside ja koerte pisarad tähendavad, et nad on kurvad ja nutavad või on tegemist millegi tõsisemaga?

Pisarate voolamine on teema, millega paljud loomaomanikud kokku puutuvad. Võib see tähendada, et lemmik on kurb ja sellepärast nutab? Loomaarstide hinnangul mitte! Silmade jooksmine võib tähendada hoopis midagi muud. Selle üle arutlevad loomaarstid Tiina Toomet ja Ülle Kell Tiina Toometi loomakliinikust. 

Kuula saadet:


Kui vaatad oma lemmikloomale silma ja näed allpool toodud nähtusid, siis toimi järgmiselt:

  • Silmad punetavad. Kui silma sidekest (silmalau sisemine pool) ja skleera (silmavalge) on punasem kui tavaliselt, võib tegemist olla mingi ärritusega (tolm, õietolm, karvad, liiv vms).
    Mida teha? Loputa silma silmapuhastusvahendi või füsioloogilise lahusega. Loputamiseks võib kasutada ka spetsiaalseid tilku (nt Hyabak).
  • Pisaravool silmadest võib olla ärritusest (vt eelmist punkti), aga kui see probleem on pidev, siis pigem on süüdi vastu silma puutuvad karvad, lau keerd või pisarate äravoolu takistus (sulgunud või vales asendis pisarakanali ava).
    Mida teha? Leevendust toob silmade puhastamine, silmaümbruse kuivatamine, aga kui see siiski üle ei lähe, tuleks minna loomaarstile. 
  • Silmad rähmavad, kui nõre on valkjas, kollakas, rohekas ja silmalaud võivad olla kokku kleepunud.
    Mida teha? Tegemist on tõsise silmapõletikuga, millele pakub leevendust eelpool nimetatud vahenditega puhastamine, aga kindlasti tuleb loomaga kiiresti arsti juurde minna.
  • Loom kissitab silma, kui tal on midagi silmas või miski teeb valu.
    Mida teha? Silma tuleks ettevaatlikult loputada, aga kui kissitamine ei lõpe, tuleks esimesel võimalusel arsti poole pöörduda.
  • Loom kraabib silma/silmi. Kuna kraapimisest tekib kergesti lisatraumasid, tuleks sel juhul võimalikult kiiresti arsti juurde minna.
  • Silma sisenurgast tõuseb kolmas laug silmale ette. Sageli arvatakse ekslikult, et see on kae. Koera puhul viitab see reeglina valule, tõenäoliselt on tegemist traumaga.
    Mida teha? Silma tuleks võimalikult kiiresti arstile näitama minna. Kassidel on sel juhul enamasti tegemist üldhaigestumisega, seega vajab üldarsti, mitte silmaarsti abi.
  • Silmamuna väljalangemine, kõik traumad silma ja laugude piirkonnas, silma värvi muutus või silmamuna ootamatu punniminek – kõik need on tõsised probleemid ja vajavad võimalikult kiiresti loomaarsti ülevaatust ja ravi.

Pea meeles!

Silma ei tohi omapäi mingeid ravimeid panna. Eelpool mainitud loputusvahendid on ainsad, mida enne loomakliiniku külastust kasutada võib.

Kuula saadet siin!