Foto: Pexels
Kodu ja Aed
1. mai 2021, 09:00

Anna maakodule värske ilme! Nutikad ideed, kuidas sisustada palkmajas elutuba

Tihti kaldume arvama, et väikeste eluruumidega kaasnevad suured väljakutsed, kuid suured eluruumid võivad põhjustada täpselt sama palju peavalu kui väikesed. Nii juhtus ka ühes palkmajas, kuhu noor pere linnaelu maha jättes kolis. Pärast ehitustöid jäeti suur elutuba selliseks nagu see on, kuna seda tuba hakkavad jagama kõik pereliikmed, kellel kõigil on omad vajadused. IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi jagab nõuandeid neile, kes mõtlevad oma palkmaja renoveerimisele. 

Suured pered ei vaja suurt mööblit

Sisekujundaja on täheldanud, et sageli arvatakse ekslikult, et kui peame ühte tuppa palju inimesi ära mahutama, siis on vaja massiivset mööblit: tohutut diivanit, lauda ja riiulit asjade hoiustamiseks. Tegelikult võib aga nii linnakorteris kui ka maamajas luksuslikust elegantsist palju rohkem kasu olla.

„Isegi avaras toas ei ole tohutu diivan alati õige valik. See jagab toa mitmeks väiksemaks osaks, võttes enda alla palju ruumi. Kui tahad säilitada ruumikuse mittestandardse paigutusega toas, on parem soovitud diivan ise moodulitest kokku panna. Kõigepealt peaksid valima värvi ja seejärel vajalike kohtade arvu. Valik võib olla üsna ebatavaline, näiteks võid ühe diivani kasutamise asemel kombineerida kaks diivanit, mis ei jaota tuba osadeks ja muudab selle isegi avaramaks,“ ütleb ta.

Tammekivi lisab, et peaksime seda meeles pidama ka muu mööbli puhul – kui perekond on suur, ei pea söögilaud tingimata hiiglaslik olema. Elegantne pikendatav laud täidab sama funktsiooni, säästes seejuures ruumi siis, kui külalisi pole. Lisaks ei ole vaja osta tohutuid riiuleid asjade hoiustamiseks, sest igaüks saab endale ise soovitud hoiukombinatsiooni modelleerida. Vajadusel võib selles igale pereliikmele oma osa eraldada.

Puidust interjöör ei tähenda vähem valgust

Palkmajade siseseinad on sageli tehtud naturaalsest puidust. Intensiivne puidu värvus tõmbab valgust endasse, nii et tavaliselt on sellistes majades üsna pime. Neile, kes tahavad seinu loomulikena hoida, soovitab sisekujundaja majja valguse toomiseks muid viise.

„Kui seinte värv on intensiivne, tuleb seda tasakaalustada teiste sisustusdetailidega. Kui valida erksat või tumedat värvi mööbel, vaibad ja voodikatted, muutub tuba veelgi tumedamaks ja värvid konkureerivad üksteisega. Intensiivseid seinu võiks pehmendada heleda mööbli, vaipade, kardinate ja muude üksteisega hästi sobivate sisustuselementidega. Loomulikult tasub kaaluda ka selliseid täiendavaid valgusallikaid nagu põrandalamp lugemiseks, seinale paigaldatav lamp, et lastel oleks valgem mängida, või laelamp söögilaua kohal,“ lausub sisekujundaja. Juhul, kui laes on vaid üks juhe, mis muudab mitme valgusallika paigaldamise võimatuks, soovitab ta kasutada akupatareidega valgustuslahendusi või lampe, mida saab pistikupesaga ühendada.

Värskenda oma kodu kiiresti ja väikeste kuludega

Kodutekstiilid ja aksessuaarid tekitavad toas hubasust ja loovad tervikliku ilme. Sooja hooaja lähenedes on kõige lihtsam ja kulutõhusam viis oma maamaja interjööri uuendamiseks vahetada välja aksessuaarid, kardinad, padjad, diivanikatted või vaibad.

„Mööbliga sobivad tekstiilid annavad toale sisuliselt värske välimuse. Esiteks, kui eelistad nautida aknast avanevat panoraamvaadet ja ei soovi seda isegi mitte läbipaistvate kardinatega kinni katta, proovi pakse kardinaid, mis akna kõrval avatuna hoides toad ilusamaks ja hubasemaks muudavad. Teiseks, kui sul on vahetatavate katetega diivan, pead valima vaid uue, teist värvi katte – nii vabaned sa kõigist laste poolt jäetud ärritavatest plekkidest ja saad samal ajal võimaluse uut diivanit imetleda. Lõpuks vali heledamad padjad ja sobivad aksessuaarid: vaas, taimealused, lauamatid, ilus lamp ja toolipadjad. Ja ongi kõik! Juba tunnedki, et oled oma kodu märgatavalt värskendanud,“ lausub Tammekivi.

Samuti juhib ta tähelepanu sellele, et kevade lähenedes on parem valida eredamates ja värskemates toonides kodutarvikud ja tekstiilid, sest need toovad igaühe koju nii looduslähedust kui ka valgust. Rikkalikumad ja tumedamad värvid sobivad paremini külmaks hooajaks.

Eralda lastele oma hoiukoht

Lapsed toovad sageli mänguasjad, raamatud ja mängud oma toast ühiselt kasutatavatesse ruumidesse, et vanematega aega veeta. See ajab kodu kahtlemata üsna sassi, sest laste mänguasjad võtavad vähehaaval üle kogu toa ja neid on kõikjal, kuhu vaatad.

„Vähem mööblit ei tähenda tingimata rohkem ruumi. Kui toa igas nurgas on palju mänguasju, võib ruumikus kiiresti kaduda – värvilised mänguasjad jätavad korrastamata mulje, visuaalselt ruumi vähendades. Nii et üks või mitu mööblieset laste mänguasjade hoiustamiseks ja laste kaasamiseks asjade korrastamisesse tekitavad tõenäoliselt palju puhtama mulje ja rohkem tühja ruumi. Lastele võib mängimiseks maha panna eraldi mati, mis jagab ruumi ära ja eraldab laste tsooni ülejäänud toast. Sinna võib panna laua, mille taga nad joonistada saavad, ja soovitud suurusega hoiukombinatsiooni, kuhu nad saavad oma asju ise korralikult ära panna,“ ütlebsisekujundaja. Ta pöörab tähelepanu ka sellele, et laste ja esemete turvalisuse tagamiseks saab ühiselt kasutatavates tubades olevaid kappe ja sahtleid lihtsasti kaitsta, kasutades spetsiaalseid riive, mis takistavad lastel neid avada.