Olemasolevate eri kuju ja suurusega taimepottidega saad luua pilkupüüdvaid kõrguvaid skulptuure.Foto: Laura Verte
Kodu ja Aed
12. mai 2021, 06:13

Rõdurõõmud alaku! 10 lihtsat lahendust, kuidas rõdu ja terrass mõnusaks olemiseks valmis seada

Kauaoodatud suvemaiguline mai on käes ja kes siis ikka tihkab enam toas olla! See on paras aeg pühkida tolm rõdult ja terrassilt, teha plaane ning lasta suvel lähemale jõuda. Meil on sulle lilleiluks mõned nipid varuks!

Kes kellega käib?

Hästi toimiva lille- ja taimerõdu loomiseks tuleb kaaluda erinevate istikute omadusi, neid ohustavaid putukaid, kasvutingimusi, välimust, õitsemisaega jpm. Nutikas on osa neist koos kasvama panna. Sobivate paaride leidmine säästab su vaeva taimede elushoidmisel, lastes loodusel osa vajalikust tööst sinu eest ära teha.

Kasvata koos neid toidutaimi ja lilli:

  • maasikas + sibul

  • roos + lavendel

  • kummel + basiilik

  • kääbus-pruudisõlg + lillkapsas

  • piparmünt + spargelkapsas

  • päevalill + kurk

  • petuunia + tomat

Läbimõeldud kompositsioon

Lopsaka ja muljet avaldava rõdukasti saad sobitades kokku kolme tüüpi taimi:

  • väljendusrikkad aktsentlilled, mis on teistest kõrgemad;

  • õhulised ääristaimed, mis lisavad üle ääre rippudes õrnust ja voogavust;

  • mahtu loovad taimed, mis oma keskmise kasvuga täidavad kasvuanuma.

Lisaks nendele omadusetele arvesta, et kokku tasub panna kasvama taimed, mis soovivad sarnaseid kasvutingimusi. Muus osas lase oma fantaasial õide puhkeda!

Sobivate taime- ja lillepaaride leidmine säästab su vaeva taimede elushoidmisel, lastes loodusel osa vajalikust tööst sinu eest ära teha. Foto: Laura Verte

Loo erinevaid tasandeid

Ka väikesel rõdul loo kasvatuskastide ja pottidega eri tasandeid. See muudab õueala meeldivalt mänguliseks ja saad nii pisikesele pinnale rohkem taimi mahutada.

Pottidest postament

Olemasolevate eri kuju ja suurusega taimepottidega saad luua ka pilkupüüdvaid kõrguvaid skulptuure. Sordi välja 3−5 potti ja aseta need kahanevalt üksteise peale. Et tuul postamenti pikali ei ajaks, torka läbi pottide äravooluaukude paraja mõõduga keermelatt või sobiv toru. Täida potid mulla ja värvikirevate suvelillede või ühte tooni sukulentidega.

Lilleline eraldussein

Tihedamalt asustatud alal mängib privaatsus suurt rolli, eriti suvisel aia- ja grillihooajal. Kardinaalse ehituse asemel katseta esialgu kõrgematest taimedest või lilledest hekiga, mis loob hubase nurga ja hoiab veidi eemal ka suuremat lärmi. Eriti rõõmsa heki saad päevalilledest, mis toob ka naeratuse näole!

Mitu kärbest ühe hoobiga

Kodusel rõdupõllul saad suuremates pottides ja rõdukastides kasvatada ka paljusid köögivilju, nagu väikesekasvulisi tomateid, herneid, kurki, porgandeid, rediseid jm ning maitsetaimi. Ka marjataimed ja -põõsadki annavad sobilikes tingimustes saaki. Kui oled valmis taimi sageli kastma, väetama ja toestama, saad vastutasuks kena roheluse, nautida kasvatusrõõmu ja lõpuks korraliku kõhutäie.

Riiulist kasvuhoone ja kilemaja

Kui oled kasvuhooneusku, võid ka rõdule ja terrassile taimedele tuule- ning vihmakindla majakese teha. Selleks sobib väikeste mugandustega näiteks klaasist kapp. Samas võid panna sooja ja niisket keskkonda vajavad potid metallist riiulile ja katta kilega. Ära siis unusta õhuauke!

Alternatiivne lahendus pottidele

Lillepottide asemel võid roheluse sättida kasvama ka omamoodi istutuskohtadesse – võimalusi on piiritult. Istuta taimed näiteks päevinäinud kummikusse, postkasti, grilli, punutud korvi, mänguautosse, kraanikaussi, keedupotti, kummutisahtlisse. Need teevad rõdu isikupäraseks ja annavad särtsu. Enne istutamist töötle materjalid taimedele sobivate vahenditega veekindlaks ja lisa augud vee äravooluks.

Lillepottide asemel võid roheluse sättida kasvama ka omamoodi istutuskohtadesse – võimalusi on piiritult. Enne istutamist töötle aga materjalid taimedele sobivate vahenditega veekindlaks ja lisa augud vee äravooluks. Foto: Laura Verte

Eriti soodne õuerohelus

Roheline ja hubane rõdu ei eelda alati uute taimede hankimist ega eraldi kulu. On mitmeid toataimi, kes neile sobivates tingimustes värske õhu ja uue vaate üle rõõmustavad. Peaasi, et neid eelnevalt lahtise akna all eesootava uue kasvukohaga tasapisi harjutad.

Kaktused ja sukulendid, draakonipuud, viigipuud, erinevad palmid, loorberipuu, mürdid, oleander jt vii õue siis, kui öösel ei lange temperatuur alla +10 kraadi. Samas pead neid hoidma ka kõrvetava päikese ja tuule eest varjatud kohas.

Puhaste sõrmede rõdu

Isegi siis, kui sõrmede mullaseks tegemine pole just sinu rida, saad luua rõdust lõõgastava roheala. Kena tulemuse saad, kui kaunistad rõdu taimetemaatiliste õuepatjade, rõõmsates toonides baldahhiini, lehe- või õiekujuliste dekoratiivesemetega. Kui ihkad midagi ka vaasi pista, sobivad hästi näiteks kuivanud kõrrelised ja heinalised või õitsevad oksad.