Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
20. mai 2021, 13:40

„LOOMAARST TASKUS“ | Kuidas tekkis Eesti Väikeloomaarstide Selts ja millist rolli see mängib lemmikute heaolu tagamisel?

Värskes „Loomaarst taskus“ episoodis vestleb loomaarst Tiina Toometiga Eesti Väikeloomaarstide Seltsi (EVS) president Julija Abram. Räägime, kuidas EVS üldse tekkis ja millist rolli see täna lemmikute heaolu tagamisel mängib. Samuti tuleb juttu kiibistamisest ja sellest, kuidas loomaomanikel ununeb sageli üks oluline tegur, mis kiibistamise tagab.

Kuula saadet:

Kas teadsid?

  • Eesti Väikeloomaarstide Selts (EVS) loodi 18. juunil 1994. aastal ning sellesse kuulub tänase seisuga 210 loomaarsti.

  • Esialgu oli kõige olulisem ligipääs kaasaegsele veterinaarmeditsiinile. 1993. aastal käis Maailma Väikeloomaarstide Assotsiatsiooni (WSAVA) kongressil Berliinis kolm eesti loomaarsti; 1994. aastal osales kaks kolleegi esimesel Euroopa vastava organisatsiooni (FECAVA) kongressil Pariisis.

  • FECAVA liikmeks astus EVS 1996. aastal ja WSAVA liikmeks 2001. aastal. Juba 20 aastat on eestlased olnud usinad kongressidel käijad ning mõnel üritusel on esindatud lausa 10-20% seltsist.

Kaks kuud tagasi valiti EVSi uus juhatus, kellel on lähitulevikus palju olulisi ülesandeid:

a) osalus uue veterinaarseadusandluse loomisel (näiteks ravimite kättesaadavus);

b) suhtlus erinevate ametkondade ja veterinaarmaastiku liikmete vahel – Eesti Loomaarstide Ühing, Põllumajandus- ja Toiduamet, ülikool, ravimite hulgimüüjad, erinevad kliinikud ja loomaarstid. Samuti on prioriteediks EVSi huvide esindamine Euroopa ja maailma tasandil FECAVA-s ja WSAVA-s;

c) vastutustundliku lemmikloomapidamise propageerimine;

d) esindada loomaarstide seisukohti tõuaretuse kitsaskohtade lahendamisel;

e) lemmikloomade kiipimise ja registreerimise viimine ühtsetele alustele;

f) loomakaitse;

g) loomaarstide vaimne tervis;

h) hoida elus loomaarstide kogukonnavaimu ja korraldada, kui vähegi võimalik, ühiseid kokkusaamisi ja koolitusi.

Kuula saadet siin!