Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
20. mai 2021, 08:25

Ideid mõnusa rõdu ja terrassi loomiseks: trendid soosivad rohket rohelust ja funktsionaalset mööblit

Olenemata sellest, kas elad linnas või maal on suveperioodil kõige mõnusamaks kohaks terrass või rõdu. Nii nagu siseruumide puhul on puhkealadegi kujundamisel oma trendid. Sel aastal on märksõnadeks funktsionaalsus, eklektika ja rohke rohelus.

Rõdu igatseb iga linnainimene, sest see on ideaalne koht hommikukohvi nautimiseks, lugemiseks, erinevate taimede kasvatamiseks ja mõnusaks puhkamiseks. Tõsi, rõdud on üsna väikesed, kuid läbimõeldud ja sobiv mööblivalik aitab ellu viia ideed, mis esialgu näivad võimatuna. Kaup24 sisekujunduseksperdi Anna Ilmere sõnul tuleb enne soovitud mööbli soetamist mõõta oma rõdu suurus ja määratleda sisustatav ala. See aitab aru saada, kas kõike ihaldatut on võimalik mugavalt paigutada ja samal ajal säilitada piisavalt vaba ruumi. Nutika nipina soovitab disainer planeerimise etapis appi võtta põrandakriidid või teibi, millega oma idee rõdu põrandale maha märkida. 

Kui rõdu või terrassi kujundamisel on välja valitud mingi kindel stiil, siis tasub sellest iga detaili puhul ka kinni pidada. Sellisel juhul jääb väike pind ühtse ilmega. Peale funktsionaalsete aksessuaaride, nagu mugavad toolid, valgustid ja taimed, tasub tähelepanu pöörata ka hubasusele. Seda saab luua vaipade, patjade ja küünaldega. Nii on võimalus nautida ka keset linnakära mõnusat ja hubast õueala. 

Funktsionaalne rõdu 

Rõdule või terrassile, mida kasutatakse ka muul otstarbel, kui lihtsalt olesklemiseks, tasub valida kokkuvolditava või kompaktselt hoiustatava mööbli. Nii saab selle hõlpsalt kõrvale panna, kui mööblit parasjagu ei kasutata. Kindlasti peaks välitingimustes seisev mööbel olema ilmastikukindel, sest sellisel juhul püsib ta pikalt ilus ja kasutuskõlblik. Valides rõdule puidust või metallist mööbli, võib istumise mugavamaks muutmiseks soetada juurde mõnusad pehmed padjad või valida kohe mööbel, millel on polsterdatud istumisosa.

Foto: Pexels

Džunglielamused linnas rõdu taimesõpradele

Mida rohkem taimi, seda parem! Samas ei pea kohe tormama peenraid rajama, vaid selle asemel saab kasutada erinevaid lillepotte rõdul või maja ees verandal, samuti aia ja aiateede kaunistamiseks. Parim nõuanne väikeste kergemate taimede ja lillede jaoks on valida plastist lillekastid ja potid. Neid on lihtne ühest kohast teise liigutada, neid on saadaval erineva kuju ja suurusega ning need on sõbralik valik ka igaühe rahakotile. Tavaline lahendus on taimekastid ja lillepotid, mida on võimalik sättida rõdupiirdele, täites kogu reelingu pikkuse.

Suuremad taimed raskemates lillepottides on turvalisem paigutada rõdu põrandale. Suvel võib ka osa toalilli õue tõsta.

Suuremad taimedega lillepotid on võimalik rõdu seinte äärde paigutada spetsiaalsete vertikaalsete aluste või riiulite abil. Eriliselt rohelist muljet aitavad luua rippuvad taimed, mis on paigutatud erinevat tüüpi riputatavatesse lillepottidesse: seinale, rõduäärele või lae alla. Samas ei tohiks unustada ka rõdu kandevõimet. Kui on soov rõdule paigutada raskeid lillepotte, suuremat mööblit või muid sisustusesemeid, tuleks esmalt välja selgitada, milline on nende kaal ja kui suur on rõdu maksimaalne kandevõime.

Foto: Pixabay

Selle hooaja julgeim lahendus on eklektiline paigutus 

Eklektika on segu mitmest erinevast stiilist, ja siin ei kehti mingid reeglid. Kui sa ei suuda eelistada üht kindlat stiili või kellele lihtsalt ei meeldi teatud raamid ja kaanonid, võib sel hooajal kasutada oma terrassi või rõdu kaunistamisel eklektilisi võtteid. Eklektilise interjööri kasuks otsustavad sageli kollektsionäärid, ebatavaliste ja ainulaadsete asjade või kunstiobjektide armastajad ja kogujad. Lase oma kujutlusvõimel lennata mängides erinevate proportsioonide, värvide ning kujunditega.

Just värvid on sellisel juhul interjööri ühendavaks elemendiks, luues spontaansust ja loomulikkust. Selleks võivad olla mitmevärvilised vitraažaknad, kaunid tumedad kangad, Maroko mustrid ja muud dekoratiivsed elemendid. Heledate, tumedate ja säravate toonide kombineerimine muudab interjööri ettearvamatuks, elavaks ja põnevaks. Kui rõdu või terrass on täielikult sisustatud eklektilises stiilis, annab see vahva esmamulje ka seal elavast majarahvast. 

Keskmise suurusega terrassil tasub eelistada heledaid toone

Hea ülemineku siseruumidest õue loob kontrastvärvide kasutamine. Kui toas kasutatakse tumedaid toone, siis terrassi või suurema rõdu võiks kujundada hoopis heledates toonides. Praegu on eelkõige moes lihtsus ja autentsus, eelistada tasub heledat või puidust mööblit. Sisustades keskmise suurusega terrassi võiks valida suvemööbli komplekti, mis sobib 6-8 inimesele. Nii ei pea keegi endale lisaistekohta otsima.

Suurte aedade ja sisehoovide omanikud saavad ehitada endale ka praktilise varikatuse, mis on suureks abiks, kui loodus otsustab tembutada. Samuti soovitab disainer hoida läheduses erineva suurusega korve või hoiukaste, kus on mugav jahedamateks õhtuteks lõõgastumiseks vajalikke tekstiile ja muid esemeid hoida.

Foto: Pexels

 Suurele terrassile passib hästi diivan

Suure terrassi puhul tasuks arvesse võtta aiapeo korraldamise võimalust. Aiamööbli komplekt võiks sellisel juhul olla 10 inimesele. Teise valikuna võiks kaaluda ka vaba aja sisustuse komplekt koos suure ja mugava diivani ja paari tooliga. Veelgi mõnusamaks olemiseks saab hoovi paigaldada mitme inimese jaoks mõeldud kiige võik kiiktoolid.

„Välisvalgustusel on üldise atmosfääri loomisel samuti oluline roll. Sel kevadel eriti populaarseks saanud erineva suurusega küünlaid ja laternaid saab paigutada peaaegu kõikjale. Need võivad olla erinevat värvi või näiteks puidust. Õigete värvide otsimisel tabate kindlasti naelapea pihta, eelistades valge ja halli kombinatsioone, mida täiendavad sellised julged ja erksad toonid nagu punane või tumesinine,“ julgustab Ilmere.

Foto: Unsplash