Foto: Nicolas Horn / Unsplash
Tarbija
26. mai 2021, 05:07

TULETAME MEELDE: miks on oluline klaaspakendid eraldi koguda ja klaasikonteinerisse viia? (9)

Klaas on kõige jätkusuutlikum pakendimaterjal, mis on ainulaadne, kuna seda saab korduvalt ja pea lõputult taaskasutada ilma, et selle kvaliteet halveneks. See tähendab, et kõik klaaspurgid ja -pakendid, mida kodus saab eraldi koguda ja klaasikonteinerisse viia, lähevad uute klaastoodete valmistamiseks.

„Klaasi on eraldi pakendina Eesti inimestelt kokku kogutud juba pikalt – see on oluline traditsioon, mida tasub uuesti teadvustada. Arvatakse lausa, et klaas on tõenäoliselt üks esimesi pakendimaterjale üldse, mida on eraldi kogutud ja kordus- ning taaskasutatud,“ märgib Eesti Pakendiringluse juhatuse liige Alder Harkmann. „Eesti Pakendiringlus on võtnud eesmärgiks koguda kokku võimalikult palju klaaspakendeid, et loodus oleks puhtam. Ma loodan, et inimesed mõistavad, et mida puhtamalt klaaspakend kokku koguda – kõige parem viis selleks on tuua klaas just klaasikonteinerisse – seda kergem on seda taaskasutada. Tänuks pingutuse ja klaasipakendite sorteerimise eest aitavad metsaspetsialistid meiega koostöös luua metsa ökosüsteemi, seda rikastada ning säilitada ja tekitada looduslikku mitmekesisust.“

Vestman Metsa juhataja Andres Lavrenovi sõnul on oluline, et inimesed ei keskenduks vaid puude istutamisele. „Kõik istikud ei lähe alati kasvama, osalt jäävad puud looduslikus konkurentsivõitluses elukoha eest alla ning hukkuvad. Et tagada soovidele lähedast tulemust metsa arengu lõppfaasis, istutatakse tavaliselt peaaegu kahekordne kogus puid, mis lisaks vajavad reeglina 3-4 järjestikul aastal hooldamist. Puistu kasvatamist planeerides arvestame puu kasvukeskkonnaga. Meie mõõdame metsa kasvamamineku edukust umbes viie aasta pärast, kui on tehtud kõik vajalikud tegevused, mis tagavad puude ellujäämise edasises arenguetapis. Siit saab alguse mitmekesise puistu kasvatamine ja selleks kasvab ühel hektaril metsamaal nüüd vähemalt 1000 istutatud puud,“ täpsustab Lavrenov.

Puistu istutamine.

Foto: Vestman Mets

„Usume, et 2022. aasta kevadeks oleme kokku kogunud vähemalt kümme tuhat tonni klaasi ning siis istutame esimesed viis hektarit metsa kuuse-, männi- või kasepuu istikuid. 2021. aasta sügisel alustame selle metsamaa ettevalmistamisega,“ lisab Harkmann.

Kuidas saad sina hoida looduse puhtama ja oma tarbimisjalajälje väiksema?

Tooteid ostes proovi alati eelistada selliseid, mis on pakendatud taaskasutatavatesse materjalidesse, näiteks klaas. Sedasi hoiad looduse puhtama nii pakendiprügist kui ka fossiilsete materjalide tootmisel tekkivatest jäätmetest. Kogu eraldi kokku oma klaaspurgid ja -pudelid ning too need Eesti Pakendiringluse klaasikonteineritesse. Meie suuname klaasi ringlusse ning lisame omalt poolt lubaduse metsastada iga kokku kogutud viie tonni klaasi kohta viis hektarit maad. Sedasi aitame kaasa süsiniku sidumisele, mitmekesisuse suurendamisele ning puhtamale loodusele.

Klaasi valmistamine algab liivast, mis tähendab, et klaasi tootmiseks ei kasutata toormaterjalina fossiilseid kütuseid. Kokku kogutud kasutatud klaaspakendid sulatatakse ning kasutatakse uute toodete tegemiseks – eriti oluline on siinjuures see, et klaasi tootmine kasutatud klaasist kulutab vähem energiat kui uue tootmine liivast.

Pea meeles!

Ära viska klaastaarat segaolme- või ka segapakendikonteinerisse, vaid kogu see eraldi ja too Eesti Pakendiringluse klaasikonteinerisse.

Foto: Riley Pitzen / Unsplash

Klaasikonteinerisse võib panna:

  • klaaspudeleid

  • klaaspurke

Klaasikonteinerisse ära pane:

  • aknaklaasi ega peegleid

  • kristalli ja opaalklaasi (kosmeetikatoodete pakendid)

  • portselani ega savi

  • plastikut

  • kuumuskindlat klaasi (ahjuvormid, kohvikannud)

  • hõõglampe jmt