Lõke üles kiirelt ja lihtsalt!

Foto: Easy Outdoors
Nipid
22. mai 2021, 11:29

VIDEO | Üks-kaks-kolm: lõke üles kiirelt ja lihtsalt!

Lõkke tegemiseks on mitmeid mooduseid, millest igaühel on oma aeg, koht ja eesmärk. Aga mida teha siis, kui tuli on vaja üles saada kiiresti?

Teadupärast vajab tuli kolme komponenti – õhku, kuumust ja küttematerjali. Kui üks neist on puudu, ei tule lõkkest suurt midagi välja.

Esmalt vali tule tegemiseks sobiv koht

Südasuviselt kuivades oludes tuleb lõke teha sellisesse paika, kus ümbritseva materjali süttimise oht juhuslikult lendu läinud sädemest on kõige väiksem.

Koht välja valitud, valmista ette lõkkease

Kuivemates oludes eemalda planeeritava lõkkeaseme ümbrusest kergesti süttivad materjalid nagu kulu, kuivanud hein jmt, millest punane kukk võib kinni hakata. Märjemal ajal aga tekita umbes randmejämedustest puudest lõkkele alus, mis ei lase niiskusel sinu ponnistusi juba eos lämmatada.

Kogu kokku küttematerjal

Esmalt leia paras peotäis kuivi kuuseoksi. Selliseid peenikesi, umbes pliiatsitina jämedusi, mida leiad kerge vaevaga nimetatud okaspuu alumisest osast. Enamasti on sealt varutud raod piisavalt kuivad ka kõige tugevama vihma ajal, selle eest kannab hoolt juba kuuse võra. Järgmiseks varu paar peotäit kuivi, sõrmejämedusi, paarikümne sentimeetri pikkuseid oksi, millega juba süttinud leeki edasi toita.

Seejärel moodusta kõige peenematest kuuseokstest eelnevalt ettevalmistatud lõkkekohta selline linnupesa sarnane sülem. Mitte liiga tihke ega ka mitte liiga kahar. Esimesel juhul ei pääse õhk lõkkele ligi, teisel juhul aga ei ulatu leegid ühelt põlevalt oksalt teisele ehk ei jätku küttematerjali. Oluline on siinkohal jätta ka süütamiseks avaus.

Aeg lõke süüdata!

Kindlasti on sul taskus või matkavarustuse hulgas sobilik vahend: tulemasin, tikud või tulepulk. Süüta lõke, ja kui tuli on piisavalt suur, võib sellesse panna materjali, mis on ka natuke märjem.

Vaata ka videot: