Foto: Ikea
Sisustus
24. mai 2021, 08:30

Võtta või jätta? 3 põhjust, miks kasutada sisekujundajat

Kinnisvarasektori õitseng on pannud paljud eestimaalased oma kodu vahetama või renoveerima. Selle juures võib suureks abiks olla sisekujundaja, kes aitab säästa aega ja leida soodsaid lahendusi.

„Üldiselt on eestimaalastel sisekujunduse osas hea stiili- ja maitsetunnetus. Siiski on kodu sisustamisel sisekujundajast väga palju abi, sest ta aitab säästa aega ja hoida kokku kulusid ning seda ka väiksemate projektide korral. Lisaks on sisekujundajal unikaalsed teadmised nii mugavusest kui funktsionaalsusest,” selgitas IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi. Ta lisab, et sisekujundajad võtavad arvesse nii globaalseid kui kohalikke trende ning ka eestimaalaste ootusi, kuidas elu kodus tegelikult välja peaks nägema.  

Loob tervikliku visiooni

Tänu sisekujundajale, kes paar sammu ette mõtleb ning uut kodu visualiseerib, on võimalik palju energiat ja raha kokku hoida. „Sisekujundajad käivad paljudes kodudes ja näevad, millised praktilised lahendused tõeliselt toimivad ja kodu paremaks muudavad. Samuti jälgitakse trende. Näiteks viimasel ajal on kodune elu palju muutunud, sest inimesed vajavad mugavaid tööruume ja veelgi ergonoomilisemaid kööke. Seda kõike tuleb tulevaste kodude planeerimisel arvesse võtta,“ selgitab Tammekivi. Pealegi on sisekujundajal alati ka lahendus kõige keerulisematele paikadele. Näiteks, kuidas trepialusest ruumist panipaik või tööruum teha.

Ajaga võivad koduomanike maitsed ja vajadused muutuda. Seepärast püüab sisekujundaja tagada, et vajadusel oleks kodu sisustust võimalikult lihtsalt muuta.

Loodud visiooni põhjal koostab sisekujundaja nimekirja vajalikest esemetest koos hinnakirjaga. See aitab koostada väga täpse eelarve ja vältida ebatarvilikke oste.  

Lihtsustab valikuid

Sisekujundaja jaoks on esimene samm selgitada välja, milline stiil kliendile meeldib ja kuidas ta tulevast kodu ette kujutab. Koos selgitatakse välja, kas koduomanikule meeldib skandinaavia stiili, traditsiooniline maakodu või eelistab ta hoopis midagi muud. See annab aluse ka värvipaletile, mis kodukujunduses valitakse. Pole ka hullu, kui lai võimalustevalik on kliendi pea sassi ajanud. Sellisel juhul aitab sisekujundaja leida stiili, mis kõige rohkem kõnetab.  

Sisekujundusplaani koostades võtab sisekujundaja arvesse ka mööbliesemed, mis plaanitakse alles jätta. Need kombineeritakse uute sisustuselementidega, sest uus sisustus ei tähenda tingimata seda, et kõik asjad peavad uued olema.  

Aitab planeerida

Pärast konsultatsiooni valmistab sisekujundaja ette visioonitahvli ja 3D näidised. „Kõik kujundatud kodud valmivad rätsepatööna. Loome unikaalseid lahendusi igale kodule ja pole ühtegi nn stiilipaketti, mida kõigile pakume,” selgitab Tammekivi. Ta usub, et sisekujundaja väärtus seisneb just tervikliku disainilahenduse pakkumises. “Ühe korraga saab tervikliku sisustuslahenduse põrandast laeni. Seejuures pole tarvis erinevate kaupluste mööblit ja aksessuaare otsida ning sobitada. Sisekujundaja annab kaasa kujunduses kasutatud tootenimekirja, mille seast saab ise valida, mida võtta ja mida mitte. Soovi korral võib kohe kogu sisekujunduse osta või alustada vaid mõne asjaga ja soetada asju juurde siis, kui eelarve taaskord lubab,“ lisab sisekujundaja. 

 

Ta lisas, et IKEA-s on sisekujundusteenused tasuta, kui sealt ostetakse suurem osa mööblist. „Kui klient otsustab IKEA sisekujundaja projekti kasutusele võtta ning ostetud toodete hind on vähemalt 70% planeeritud koguhinnast, siis on sisekujundaja teenus tasuta. Kuna meie sisekujundajad süvenevad põhjalikult klientide soovidesse ja vajadustesse, siis enamik ostab tervikdisaini nii, nagu see välja pakutakse. Lisaks on klientidel võimalik teha üks kord tasuta muudatusi. Meie eesmärk on see, et kliendid saaksid sellise sisustuslahenduse, mida nad ihaldanud on,” märkis IKEA sisekujundaja.