Su elu muutub märgatavalt paremaks, kui põikad aeg-ajalt argirutiinist kõrvale, tegeledes mõne hobiga.

Foto: Sarah Brown / Unsplash
Nipid
6. juuni 2021, 11:53

MAALI VÕI MATKA! 10 head põhjust, miks sul peaks olema hobi

Su elu muutub märgatavalt paremaks, kui põikad aeg-ajalt argirutiinist kõrvale, tegeledes mõne hobiga. Sellele ei peagi palju aega kulutama – piisab, kui pühendad lugemisele, heegeldamisele või muule, mis su hinge paitab, iga päev 15−30 minutit. Loe, mida see sulle annab.

1. Hobid muudavad su huvitavamaks

Inimestel, kellel on mõni hobi, on tihtipeale rääkida põnevaid lugusid ja kogemusi. Neil on tänu sellele alati ka erilisi teadmisi ja teistlaadi silmaring, mida jagada.

Iga uus hobi annab sulle uue nurga, kuidas vaadata elule, nii et oled avatum mitmekesisusele.

2. Väheneb stress

Hobidega tegelemine hajutab tähelepanu töö ja isikliku elu muredelt. Eemaldud nii kohustustest, igapäevasest stressist ja võtad puhkehetke argiasjadest. Ka depressiooni ilminguid saaks õigel hetkel sekkudes ravimite asemel hobidega leevendada. Ühe välismaise uuringu tulemuste järgi väitis 74% osalejatest, et kudumine on nii rahustav kui ka teraapiline.

Sama hästi mõjuvad ka muusika kuulamine, vabatahtlik töö, päeviku pidamine ja loomadega mängimine. Hobidega tegelemine soodustab sinus heaolutunnet.

3. Kasvab kannatlikkus

Kui hakkad tegelema uue hobiga, pead õppima tegema midagi täiesti teistsugust. See kõik võtab aega ja üldjuhul pead olema kannatlik, et uusi asju omandada. Kannatlikkus kandub aga üle ka teistesse elu valdkondadesse.

4. Suhted muutuvad rikkamaks

Tänu hobile on sul paljude inimestega ühiseid jooni. Huvid võivad ühendada ka pealtnäha väga erinevaid inimesi. Kui tegeled elukaaslasega sama hobiga, võib see oluliselt parandada teie suhet, tuues tavaellugi särtsu. Isegi kui su huviala teda ei sütita, kaasa teda aeg-ajalt siiski enda tegemistesse. Kindlasti aga jaga oma hobiavastusi temaga kasvõi rääkides, sest muidu lõikad ta ära väga olulisest osast oma elus.

5. Tõuseb enesekindlus ja -hinnang

Kui tegeled mõne hobiga südamest, oled selles lõpuks tõenäoliselt väga vilunud. Igasugune tegevus, mis sul hästi välja tuleb või millega silma paistad, on sinu võimalus suurendada oma enesekindlust ja tunda väärilist uhkust oma saavutuste üle.

Ka kui tegeled hobiga, mis sul veel välja ei tule, tõstab enesekindlust ka enda mugavustsoonist välja astumine. Eriti magus, kui saavutad midagi, mis tundus esmapilgul võimatu.

Kui su hobi ei paku sulle enam pinget, võib asi olla selles, et see on sul juba väga käpas. Seega on aeg otsida uus avastamisrõõmu pakkuv huviala.

6. Sul pole enam igav

Kui tunned, et sul on igav, raiskad ilmselt mitte midagi tegemisele oma nädalast suure aja. Kui sul on aga huviala, annab see sulle võimaluse põnevusega oodata hetke, mil pole kohustusi, et saaksid hobiga tegeleda. Muu hulgas on igavus paljude ennasthävitavate käitumismustrite taga. Selmet tühja passida ja oodata, et keegi või miski su meelt lahutaks, haara ise härjal sarvist ja leia endale hobi.

Meeldiva hobiga tegeledes pole sul kunagi igav. Foto: Ross Sneddon / Unsplash

7. Õpid mõnuga uusi oskusi

Kui tööalaselt on väljakutsed seotud stressi ja pingega olla parim, siis hobi puhul võid nautida uue õppimise protsessi, ilma et tunneksid end halvasti, kui alguses miski välja ei tule. Kui su töö on pigem füüsiline, vali hobiks midagi vaimset ja vastupidi, et need pakuksid sulle su kohustustest erinevat väljakutset.

Ole avatud uutele ideedele. Sa ei tea, milleks sa oled võimeline, kui ei proovi.

8. Magad paremini

Enamik inimesi vaatavad hilisõhtul nutiseadet või telerit. Pärast infokülluses suplemist on aga keeruline magama jääda, sest lisaks aju ergastamisele uue infoga ei lase seadmete sinine valgus ajul puhkeseisundisse suunduda. Tegeledes õhtul rahuliku hobiga, tunned, kuidas pulsisagedus aeglustub. Ka päevane aktiivne treening väsitab keha piisavalt, et õhtul rammestunult voodisse vajuda.

9. Oled tööl edukam

Karjäärinõustajad kinnitavad, et hobi võib aidata sul tööl edukam olla. Võib tunduda vastumeelne leida väljaspool tööd aega millegagi tegelemiseks, sest peaksid puhkama, kuid hobi ongi selleks hea, sest aitab tööga seonduva stressiga hakkama saada. Huvialad aitavad ka läbipõlemise vastu, sest keskendudes mõnele nauditavale tegevusele, saad puhkust keerulistest töömuredest.

10. Võid saada lisasissetulekuallika

Kui sul on hobi, mida hästi oskad ja tunned end sellega tegeledes enesekindlalt, võid muuta selle lisasissetulekuallikaks. Hobi võib anda sulle kunagi võimaluse ka tööalaseks kannapöördeks.

Lugejad räägivad: kas sul on hobisid?