Foto: Kristi Rebane
Hoidised
18. juuni 2022, 21:21

JAANILAUAL ASENDAMATUD: krõmpsud kurgid

Jaanituli, jaanigrill, jaanilõke, jaanisaun, jaanilaulud ja -traditsioonid ning loomulikult ... jaanikurgid! Värsked soolakurgid saavad selle retsepti järgi täpselt parajalt soolased ja happelised, meeldivalt krõmpsud ja lausa pakatavad suvemaitsest.

Vaja läheb (1 kg kurkide jaoks):

  • 1 kg lühikesi kurke

  • 3 rammusat küüslauguküünt

  • kimp tillivarsi

  • 4−5 mustasõstralehte

Soolvesi:

  • 1 l vett

  • 1,5 sl jämedat soola

  • 1 sl suhkrut

Soola kurke nii:

1. Pese kurgid ja pane need paariks tunniks kuni üle öö külma veega jahedasse kohta seisma. See annab tulemuseks eriti krõmpsud soolakurgid.

2. Kurkide soolamiseks koori küüslauk ja mulju noaseljaga lapikuks. Tillivarred lõika 5 cm juppideks.

3. Lao külmas vees ligunenud kurgid vaheldumisi tilli, mustasõstralehtede ja küüslauguga tihedalt purki.

4. Soolvee tegemiseks kuumuta vesi soola ja suhkruga keemiseni. Seejärel vala soolvesi kuumalt kurkidele. Vaata, et kurgid oleksid üleni vee all. Vajadusel tee soolvett juurde või aseta kurkidele raskus.

5. Lase kurkidel toasoojas 1−2 päeva seista. Esimese päeva järel maitse kurke. Kui kurgid on sinu maitsele piisavalt hapud ja soolased, hoia kurgipurki edasi külmkapis, et maitsestumist aeglustada. Kui soovid soolasemaid kurke, jäta kurgipurk edasi toasooja.

Aega läheb 15 minutit + leotamise ja sooldumise aeg! 

Alusta kolm päeva varem

Et kurgid jaanilaupäevaks valmis saaksid, alusta kurkidega tegelemist kolm päeva varem. 

Esimesel päeval pane need külma vette likku.

Järgmisel päeval ehk kaks päeva enne serveerimist pane kurgid soolveega toatemperatuurile seisma.

Kiirenda sooldumist

Kui sul on soolakurkidega kiire ehk sul pole aega sooldumist kaks päeva oodata, saad maitsestumist ka kiirendada. Selleks lõika kurkidelt enne purki pistmist otsad ära!