Foto: RODNAE Productions / pexels.com
Kodu ja Aed
30. august 2021, 13:28

Uus kodu ootab: nende nippidega kulgeb kolimine lihtsalt (2)

Kinnisvaraturg on elavnenud ja paljud inimesed leiavad uue kodu. Rõõmu uue eluaseme üle võib aga üsna kähku varjutada kolimisstress. Siin on head nipid selle vältimiseks.

Kolima asudes mõistavad pea kõik, et aastate jooksul kogunenud nipsasjakesi, riideid, mööblit ja kodutehnikat on rohkem, kui oleks oodanud. Lisaks asjade viimisele vanast kodust uude tuleb samal ajal mõelda, kuidas ka erinevaid ametkondasid ja sõpru teavitada.  

Organiseeri varakult

Sujuvaks kolimiseks koosta nädalaplaan, kus konkreetsed tegevused kirjas. Eriti kui vaja aega, kui planeerid vanad asjad taaskasutusringile viia või maha müüa. Muuda aadress pangas, ajalehetellimustel, kindlustuses jne paar nädalat enne reaalset kolimist, et kõik vajalikul hetkel uue kodu postkasti jõuaks. Jaga tegevused nii, et saaksid paar päeva enne päris kolimist vabamalt hingata ja ükski rutiinne kohustus ei kannataks.  

Pane paika kolimisstrateegia

Kui kolid vana kodu lähedale, siis palu suuremaid autosid omavate sõprade abi ja kostita neid tänutäheks maitsva õhtusöögiga. Suurema pere või korteri puhul kasuta kolimisfirmat. Kindlasti anna kolijatele teada, mitmendal korrusel elad ja kas koridoris ootavad neid eriti kitsad trepid; anna märku rasketest esemetest, nagu klaver või täispuidust diivan. Mitmed kolimisfirmad pakuvad pappkaste ja toovad need ise ka kohale. Kui eelarve on suurem, siis on kolimisfirmad valmis ka kõik asjad ise turvaliselt kastidesse pakkima.

Koosta pakkimise komplekt

Et asjade pakkimine kulgeks sujuvalt, pane ühe väiksema kasti sisse kõik pakkimiseks vajaminev, alates pastakatest ja jämedamast markerist kuni kleeplindi ja pakkimismaterjalideni.

Kastid toa nimega

Koosta täpne nimekiri asjadest, mis igasse kasti lähevad, ning kirjuta kastidele ka toa nimi, kuhu need kuuluvad. Nii saad need kohe kolides õigesse kohta tõsta ega pea hiljem kastides tuuseldama.

Foto: Ketut Subiyanto / pexels.com

Koli säästvalt!

Pärast kolimist jääb järele palju paberit, pappi, plasti ja kilet. Selle vähendamiseks paki riided näiteks plastist või metallist korvidesse, mille saad kohe garderoobikappi panna. Õrnemate esemete pakkimiseks sobivad aga kile asemel käterätikud.

Pakkekile on kolija parim sõber

Paki mööbel kilesse, et hoida seda määrdumise ja kriimustuste eest. Pakkekilega tiiru ümber kapi või kummuti tehes saad kindel olla, et uksed püsivad kolimise ajal kinni. Nii saad kapi uude koju viia koos riietega ning säästad end lahtipakkimise vaevast.

Hädaabikott kolimispäevaks

Pane väiksesse kotti või karpi asjad, mida vajad kolimispäeval: koristusvahendid, tualettpaber, prügikotid, vahetusriided, pesemisvahendid, koeratoit jne. Kompaktne kotike muudab kolimise hulga mugavamaks.

Väiksed asjad paki eraldi

Mutrid, kardinarõngad ja muud pisiasjad, mis võivad kolimise käigus kaduma minna, paki soonkinnisega kilekottidesse või lahtritega karbikestesse.

Tee juhtmetest pilti

Mitu erinevat juhet teleri taga võivad segadust tekitada, seepärast tee kiire pilt ja saad uues kodus teleri juhtmed vastavalt pildile korrektselt ühendada.

Ettevaatust, prügikott!

Prügikottidesse on mugav oma riideid otse kapist visata, kuid seda tehes riskid võimalusega, et heatahtlike sõprade ja pereliikmete käe läbi võib mustades kottides olev maine vara prügikasti jõuda. Märgista kotid nõnda, et oleks aru saada, mis seal sees on.

Foto: pixabay.com

Internet ja telefon varakult valmis

Et esimesed päevad uues kodus ei mööduks kastide otsas valget seina vaadates, lase televiisor ja internet varem ühendada.

Kostita sõpru postkaartidega

Vali naljakad postkaardid või joonista need ise, kirjuta tagumisele küljele sind sõbraga ühendav nali ja saada koos oma uue aadressiga teele. Mida humoorikam ja pilkupüüdvam kaart, seda suurema tõenäosusega jõuab see sõprade külmikule või mujale nähtavasse kohta. Nii et järgmine kord on neil teada, kust su aadressi leida.

Loo naabritega head suhted

Kui asjad uude kodusse maha pandud, siis tasub lähematele naabritele tere öelda. Head suhted naabritega tulevad mistahes olukorras alati kasuks ja kõigil on toredam, kui tead, kes su seina taga elab. Lisaks teavad siis ka naabrid arvestada, et lähipäevil kostab korterist kolimisjärgset müra. Samuti jätad endast hea mulje, kui lähematele naabritele plaanitavast kärarikkamast soolaleivapeost teada annad.