Puit seinal on praegu väga moes, just siiluna või ainult ühes seinas.

Foto: Cecilia Möller / Living4media
Remont ja Ehitus
12. juuni 2021, 14:45

MÕELDUD-TEHTUD! 20 võimalust soodsaks koduvärskenduseks

Suvel on ikka remonti tehtud. Viiruse ohjeldamiseks mõeldud piirangute perioodi võib näha võimalusi kärpivalt, aga seda võib võtta ka kui suurepärast aega, et teha kodule väike värskendus. Jagame nippe ja nõuandeid.

ELUTUBA

Uus seinavärv 

Lihtsaim ja soodsaim viis kodule uue ilme andmiseks on seina ülevärvimine. Tihti ongi selle töö üks keerulisemaid väljakutseid õige tooni leidmine, sest värv mängib, olenevalt valgusest. Sestap võiks enne otsustamist vaadata värvikaarti nii päikesevalguses, sombuse ilmaga kui ka lambivalgusega. Ühtlasi on hea teada, et enamasti mõjuvad heledad ja pastelsed toonid suurel pinnal tumedama ja intensiivsemana ning tumedad toonid heledamana. Kui on soov luua ruumi visuaalset avarust, võiks valida heledad värvid, näiteks valge, helebeeži, helehalli või helekollase. 

Struktuurvärviga aktsentsein

Lisaks puidule on populaarseks seinakattematerjaliks naturaalne kivi, aga lihtsam ja soodsam alternatiiv on struktuurvärv või -krohv, mille pealekandmiseks on kümneid tehnikaid – selleks võib kasutada pahtlilabidat, pesuharja, liimikammi, svammi või pintslit. Internetist leiab arvukalt nippe ja ühe seina ülevärvimine annab ruumile täiesti uue olemuse.

Moes on maalähedastes värvides suuremustrilised tapeedid.

Puidu toomine interjööri

Värvi või tapeedi kõrval võib kaaluda ka mõnd sootuks muud trendikat materjali – puitu, vineeri, korki. Kui valmis­paneelid tunduvad liiga kallid, saab neid ka ise meisterdada. Vineerile saab kleepida 4 x 4 sentimeetrise mõõduga hööveldatud latid. Paneelide vahele võiks jätta 3–4 sentimeetrit, et anda seinale sügavust ja pääseda mugavalt tolmu pühkima. Latt­seina võib vastavalt maitsele kas lakkida, õlitada, vahatada või värvida. Puit võib olla elutoas põnevaks kontrastiks või sulanduvaks täienduseks olemasolevale värvilahendusele. 

Kasutatud akendest sein ruumi eraldajaks.

Foto: Living4media

Trendikas tapeet

Moes on maalähedastes värvides suuremustrilised tapeedid. Uut seinakatet valides võiks välimuse kõrval pöörata tähelepanu ka materjali vastupidavusele ja paigaldusmugavusele. Kõige praktilisem tapeeditüüp on fliis, mis on pikaealine, kvaliteetne, õhku läbilaskev ja lihtne paigaldada. Ka pabertapeet hingab, aga seda on keerukam paigaldada ja hooldada. ­Vinüültapeet on küll vastupidav ja pestav, kuid ei lase üldse õhku läbi, samuti võib olla keerukas selle paigaldamine, eriti kui selles töös vilumus puudub.

Rohelus tuppa

Toataimed, nii suured kui väikesed, on aasta-aastalt üha trendikamad. Taimi võiks valida enda elustiilist lähtuvalt – kui pererahvas on harva kodus või ei leia piisavalt aega taimede eest hoolitsemiseks, võiks valida vähenõudlikud sukulendid ja kaktused. Rohenäpud võiks valida aga suurelehelisi toataimi.

MAGAMISTUBA

Uued tekstiilid

Magamistoas on tekstiilidel täita tähtis roll, välja võib vahetada kas kardinad, dekoratiivpadjad, päevateki, voodipesu või ka kõik korraga. Hetkel on moes naturaalsed materjalid, eriti siid, samet, puuvill ja linane.

Peatsiseina efektne tapeet, lisaks samas toonis tekstiilid ja aksessuaarid ning magamistoal on uus ilme.

Foto: Tanya Zouev / Living4media

Vana värvi värskendus

Magamistubades enamasti päris uute värvidega ei katsetata, see ruum peab mõjuma rahustavalt ja und soodustavalt. Kui olemasolev värv on väsinud, luitunud või määrdunud, saab selle kas sama või sarnase tooniga kergelt üle värvida. Tooni värskendades tasub teada, et magamisruumi seintel tagab parima üldmulje matt toon, seda enam, et seal pole enamasti tarvis seinu pesta. Uut värvi saab kõige mugavamalt seinale kanda värvirulliga, väikestel pindadel ja nurkades võib kasutada pintslit.

Siseaken annab valgust juurde.

Foto: Studio Lumino / Living4media

LASTETUBA

Laste kaasamine ja suunamine

Lastetoa värskendamisel on tähtis kaasata lapsed ning arvestada nende soovide ja ideedega. See ei tähenda, et iga põnev mõte tuleks realiseerida, aga lapse tuba peaks vastama eelkõige tema maitsele. Vanema rolliks jääb suunamine – kui laps soovib multikakangelastega tapeeti, võib olla selle alternatiiviks temaatiline voodipesu, kardin või seina­kleeps. 

Ruumi osav jagamine

Kui lastetuba on mitmele lapsele, soovivad nad sageli ruumi pooleks jagada. Visuaalselt saab seda teha riiulitega, kardinatega, sirmiga, aga võib kasutada ka kahte värvitooni ruumi vastandseintel. Ruumi hoiab kokku ka nari või väljatõmmatavate voodite kasutamine.

Trend on teha lastetoad võimalikult neutraalsed – siis kestab remont stiililt kauem. Eakohasust toovad detailid.

Foto: Bauer Syndication / Living4media

Soojad põrandad

Lastetoa põrand peab olema soe ja mõnus, võimalusel võiks vältida laminaati ja eelistada parketti, korki või naturaalset laudist. Alternatiiviks on ka pehme suur vaip, aga laste toas tuleks tagada, et see oleks korralikult alusvõrguga põrandal paigal, et vältida libisemist.

KÖÖK

Uus töötasapind

Tihti on korraliku köögimööbli puhul ära väsinud ainult töötasapind, mõnikord on see saanud veekahjustusi, mõnikord lihtsalt määrdunud või täkkeid täis. Uue tööpinna saab lasta ehituspoes vana järgi meelepärasest materjalist välja lõigata. Selleks võib kasutada liimpuitu, mida saab lakkida või õlitada, aga ka näiteks laminaati või mõnd muud meelepärast materjali.

Töötasapinnataguse seina võib köögis ka tapeetida.

Mööbli värvimine

Kui mööbel on olemuselt korralik, aga värv tüütuks muutunud, saab köögikappide uksed üle värvida. Tulemuseks on täiesti uue ilmega mööbel, kusjuures ka tumedast mööblist saab teha heleda ning läikivast mati. Mööbli värvimine on siiski aja- ja töömahukas. Kapiuksed tuleb karkassi küljest maha võtta ja korralikult puhtaks pesta, käepidemed, hinged ja kandurid lahti kruvida. Kui mööblil on täkkeid, võiks need täita mööblipahtliga ning lihvida. Enne värvimist tuleb uksed veel lihvimispaberiga karestada ja tolm maha pühkida. Värvi alla läheb krunt, seejärel kaks kihti spetsiaalselt mööbli värvimiseks mõeldud kulumiskindlat ja pestavat värvi ning lõpuks kas lakk või vaha, sest köögimööbli kasutus on tihe ja tulemus peab saama vastupidav ning mugavalt hooldatav.

Praktiline köögiosa on pisut peidus ja lisaks pakub kahepoolne riiul ruumi praktiliste või kaunite esemete jaoks.

Foto: Lukasz Zandecki / Living4media

Valgusribad töötasapinna kohal

Köögis kehtib reegel, et valgust võiks olla alati rohkem. Kui köögis pole töötasapinnad piisavalt valgustatud on kõige praktilisem kasutada ülemiste köögi­kappide alla peidetavaid leedvalgus­ribasid.

Trendikad käepidemed

Mööblile võib anda uue ilme ka käepidemete väljavahetamisega. Seda tehes peaks siiski jälgima, et uued sobituks olemasolevatesse aukudesse.

Tapeet jõuab kööki aina enam.

Foto: Anne-Catherine Scoffoni / Living4media

Värskendus töötasapinna tagaseinal

Sageli on töötasapinna tagaseinas keraamiline plaat, mis on küll terve, aga värvilt või stiililt ajast ja arust. Enne plaadi mahavõtmist tasub proovida see üle värvida. Keraamilise plaadi värvimiseks on olemas spetsiaalselt selleks mõeldud värvid ja vahendid, mis aitavad töödelda pinna vee- ja pritsmekindlaks ning lihtsalt puhastatavaks. Töötasapinna tagaseina võib ka uuesti plaatida või tapeetida, viimasel puhul tuleks tapeet pritsmete eest kaitseks katta kas klaasi või värvitu põrandalakiga.

VANNITUBA

Keraamiline plaat uue värvi alla

Kümme või enam aastat seinas olnud keraamiline plaat on enamasti terve, aga pole enam meeldiva olemusega, samas on plaatimine reeglina kulukas. Keraamilise plaadi ülevärvimisega saab anda vannitoale uue välimuse, aga see on aeganõudev töö. Esmalt tuleb plaat korralikult pesta, seejärel karestada ja kruntida. Värv peab olema mõeldud spetsiaalselt õigeks otstarbeks ehk keraamilisele plaadile ja märgadele pindadele. Värvi kantakse peale kaks või kolm kihti, vahepeal tuleb jätta küllaldaselt aega kuivamiseks, kärsitus võib vannitoa värvimisel hiljem kurjasti kätte maksta. Kõige lõpuks võiks värvitud pinna ka üle lakkida.

Veega otseselt mitte kokku puutuvatel pindadel võib ka vannitoas olla tapeet. Plaadid on kauaaegsemad, tapeediga saab sagedamini muutusi.

Foto: Unsplash.com

Värsked vuugid

Mõnikord rikuvad vannitoa ilmet koledaks läinud vuugid. Lihtsamal puhul võib abi olla vuugipliiatsist, kehvemal juhul tuleb vana vuugimaterjal eemaldada ning uuega täita. Päris uue ilme saamiseks võib valida plaatidega kontrastse vuugivärvi. 

Keraamilise plaadi ülevärvimine on aeganõudev töö.

Vanast ripplaest lahti

Vanades vannitubades võib olla ilmetu ripplagi, mis teeb ruumi visuaalselt väiksemaks. Sageli on ripplae olemasolul praktiline põhjus – selle taha on peidetud torud ja juhtmed. Kui aga lagi on paigaldatud lihtsalt ripplagede popajastul, võiks sellest loobuda ja lae kas pahteldada ja värvida või sooja laudisega katta.

ESIK

Tõhus garderoobisüsteem

Koduse ruumipuuduse põhjuseks on enamasti kehv asjade paigutus, eriti torkab see silma kitsas esikus. Ruumipõuda saab leevendada praktilise garderoobisüsteemiga, mis pole üksnes riidekapi asendaja, vaid aitab reaalselt ruumi kokku hoida ja nutikamalt riideid, jalanõusid ja teisi esemeid paigutada. Üldjuhul võiks riiete riputamiseks arvestada sügavusega minimaalselt 50 sentimeetriga ning kõrgusega 150 sentimeetrit. Mugavaim kõrgus sahtlite ja korvide jaoks on 1–1,5 meetrit, jalatsite jaoks võiks kasutada madalat kappi või riiulit. 

Tapeedi ja värviga saab kiiresti muutuse.

Foto: Living4media

Väiksesse ruumi valgust ja avarust

Kuna esik on reeglina pisike ja pime, on seal tähtis pöörata tähelepanu valgustusele ja teadlikule avaruse loomisele. Esiku valguslahenduse puhul tuleb arvestada nii piisava üldvalgustusega kui kohtvalgustitega. Peeglitega saab ruumi alati avaramaks muuta, sama kehtib ka heledate värvitoonide kohta ehk kui väikeses esikus võib pritsmete hirmus tekkida kiusatus kasutada tumedat seinavärvi, siis tegelikult tasub pigem valida hästi pestav hele toon.