Kollaaž

Foto: 9x Jaan Heinmaa
Toiduuudised
20. juuni 2021, 09:53

SOOLANE JA MAGUS GRILLISÜMFOONIA | 10 lihtsat ja maitsvat, väikeste üllatustega retsepti, millega paned parima peo püsti (1)

Grill ja suvi on lahutamatud! Olgu seltskond suurem või väiksem, igal juhul on grillimine mõnus ajaviide ning hea võimalus koos olla, proovida uusi maitseid või taastada häid ja kogetuid. Grillile ei lähe ainult liha ja vorstid – köögiviljad ja kala on samuti heas hinnas ja magusagi saab grillil vaevata valmis küpsetada.

Värske suvesalat maasikatega

Foto: Jaan Heinmaa

Värske suvesalat maasikatega

Värske mahlane suvesalat sobib hästi isutekitajaks, kuniks muu kraam veel grillil küpseb, aga ka grillitu kõrvale.

Neljale

Valmistusaeg 15 minutit + 1 tund külmkapis

  • 200 g maasikaid

  • 1 keskmine õun

  • 200 g seemneteta viinamarju

  • 2 sellerivart

  • 0,5 dl rosinaid

  • 100 g jääsalatit

  • 2 sl päevalilleseemneid

  • Jogurti-majoneesikaste:

  • 1 dl majoneesi

  • 0,5 dl maasikajogurit

  • 2–3 tl sidrunimahla

  • veidi soola ja pipart

Lõika maasikad viiludeks või sektoriteks, õun väikesteks kuubikuteks, poolita viinamarjad ja viiluta seller üsna õhukeselt. Sega maasikad, õun, viinamarjad, seller, rosinad ja hakitud salat.

Sega kastmeks jogurt ja majonees, maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga. Sega salati hulka ja pane 1 tunniks külmkappi maitsestuma. Rösti päevalilleseemned kuival pannil. Lisa salatisse ja sega läbi.

Kalašašlõkk klassikalises marinaadis

Kalašašlõkk klassikalises marinaadis ja grillitud suvikõrvits marinaadis

Foto: Jaan Heinmaa

Klassikalise maitsega šašlõkk, mis sealihast valmistatuna on ajast aega olnud edatabeli tipus, on seekord hoopis kalast. Kala võiks olla tugevama maitse ja lihaga, hästi sobib näiteks angersäga, aga ka haug. Kala vajab üsna lühikest kuumutamist ja seda ei tohiks üle küpsetada.

Neljale

Valmistusaeg 20 minutit + 30–60 minutit marinaadis

  • 800 g valge kala fileed

Marinaad:

  • 2 sibulat

  • 3 küüslauguküünt

  • 1 sl 30% äädikat

  • 2 dl vett

  • 2 tl meresoola

  • 2 tl suhkrut

  • 2 loorberilehte

  • 3–4 musta pipra tera

  • tilli ja/või peterselli

  • 2–3 sl õli

Lõika kalafilee 2–3 cm tükkideks, õhem filee viiludeks. Eemalda hoolikalt luud. Koori ja viiluta mugulsibul ja küüslauk.

Sega sool, suhkur, pipar ja loorber 2 dl kuuma vette, lase jahtuda. Lisa äädikas, hakitud till ja/või petersell ning õli. Pane kalatükid kaussi, ämbrisse vms nõusse. Kalla peale marinaad, lisa sibula- ja küüslauguviilud ning sega läbi. Lase 30–-60 minutit maitsestuda.

Aja kalatükid varrastele (õhemad viilud keera kahekorra kokku), nirista peale veidi õli ja grilli kummaltki poolt 2–3 minutit.

Grillitud suvikõrvits marinaadis

Alustuseks grilli suvikõrvits ja pane kohe soojalt marinaadi, siis on liha-kala valmimise ajaks maitsev lisand olemas. Kui grillitud suvikõrvitsaid vm köögivilju üle jääb, võib need samuti marinaadi panna, siis saab neid veel mitu päeva nautida.

Neljale

Valmistusaeg 20 minutit

  • 500 g suvikõrvitsat

  • 1 dl oliiviõli

  • soola

  • 3 küüslauguküünt

  • 1 sidrun

  • 1 sl õunaäädikat

  • 1, 5 sl suhkrut

  • 0,5 tl musta pipart

Lõika suvikõrvitsad pikuti või diagonaalis 3–5 mm paksusteks viiludeks. Pintselda õliga ja grilli u 5 minutit, korra külge pöörates, kuni viilud pehmenevad ja pruunistuvad. Maitsesta soolaga.

Pane ülejäänud õli kaanega nõusse. Koori ja viiluta küüslauguküüned, pane õlisse, lisa sidrunikoore ribad, 1 sl sidrunimahla, õunaäädikas, suhkur ja pipar. Sega läbi. Pane suvikõrvitsaviilud marinaadi. Lase vähemalt 20–30 minutit maitsestuda.

Peekonis grillitud porgandid porgandipealsedipiga

Peekonis grillitud porgandid porgandipealsedipiga

Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus amps valmib äsja peenrast tõmmatud noortest porganditest ja nende pealsetest. On ju porgandipealsed samuti vitamiinirikkad ja maitselt meenutavad peterselli. Porgandid võiks olla peenikesed, et need grillil läbi küpseks, aga neid võib küpsetada ka ahjus.

Neljale

Valmistusaeg 35–40 minutit

  • 1 punt (12–16 tk) noori porgandeid koos pealsetega

  • 150 g toorsuitsupeekonit

  • 0,5 dl heledat siirupit

  • 2 sl sidrunimahla

  • 1 sl õli

  • 0,5 tl soola

  • 0,25 tl Cayenne’i pipart

  • 3 sl hakitud peterselli

Dipikaste:

  • 4–5 dl porgandipealseid

  • 2 küüslauguküünt

  • 1 sidruni koor

  • 0,5 sidrunimahl

  • 3 sl oliiviõli

  • 150 g hapukoort

  • 1 tl soola

  • 0,25 tl musta pipart

Kuumuta grill (või ahi 220 kraadini). Napsa porganditelt pealsed ära ja haki peeneks. Töötle koos tükeldatud küüslaugu, sidrunikoore ja -mahla, oliiviõli ning hapukoorega ühtlaseks püreeks. Maitsesta soola ja pipraga.

Porgandid pese ja kuivata. Peekoniviilud lõika pikuti pooleks ja keera tihedalt ümber porgandite. Sega siirup, sidrunimahl ja õli, maitsesta soola ja Cayenne’i pipraga.

Pane grillile ja küpseta u 20–25 minutit, kuni porgandid on pehmed ja peekon krõbe. Küpsemise ajal aeg-ajalt keera ja pintselda siirupiga. Võta grillilt, pintselda veel siirupiga ja puista peale hakitud peterselli.

Kui kasutad ahju, siis pintselda siirupiga ja küpseta u 35 minutit, vahepeal ümber keerates.

Grillitud varajane kapsas krõbeda singiga

Grillitud varajane kapsas krõbeda singiga

Foto: Jaan Heinmaa

Kerge grillkapsa võib valmistada ka ilma lihakraamita või serveerida see lisandina kõrvale, nii et iga soovija saab ise endale tõsta.

Neljale

Valmistusaeg 15 minutit

  • 1 varajane kapsas

  • 70 g vinnutatud sinki või 120 g toorsuitsupeekonit

  • 50 g võid

  • 0,5 tl soola

  • 2 sl hakitud tilli

Hapukoore-sinepikaste:

  • 2 dl hapukoort

  • 1 sl Dijoni sinepit

  • 1 tl mett või siirupit

  • soola

Lõika kapsas kaheksaks sektoriks. Ära lõika vart ära, sest see hoiab kapsasektorit koos. Grilli mõlemalt poolt 3–5 minutit, kuni kapsas pehmeneb. Samal ajal grilli sink või peekon krõbedaks. Sulata või ja maitsesta soolaga.

Pane kapsad serveerimisalusele. Nirista peale sulavõi, puista murendatud sinki ja hakitud tilli. Maitsesta hapukoor sinepi, mee ja soolaga. Serveeri kapsaga.

Kana sidrunheina marinaadis

Kana sidrunheina marinaadis

Foto: Jaan Heinmaa

Aasiapärase maitsega grillitud kanavardaid võib valmistada kanafileest või -kintsulihast. Grillitud eksootilised puuviljad on kanale mõnusaks lisandiks.

Neljale

Valmistusaeg 35 minutit + 1 tund marinaadis

  • 800 g kanafileed või -kintsuliha

  • 1 mango või papaia

  • 2 laimi serveerimiseks

  • Marinaad:

  • 2 sidrunheina vart

  • 0,5 dl laimimahla (u 2 laimist)

  • 3 sl kalakastet

  • 2 sl vahtrasiirupit või pruuni suhkrut

  • 2 sl õli

  • 1 sl sojakastet

  • 3–4 küüslauguküünt

  • 1 šalottsibul

Lõika kanaliha 2–3 cm tükkideks. Eemalda sidrunheinal puised varrekihid ja tükelda pehmete kihtide valged osad. Pane laimimahl, kalakaste, siirup, õli, sojakaste, tükeldatud küüslauk, sibul ja sidrunhein kombaini või saumikseri kannu ning töötle püreeks.

Sega kanatükid kausis või karbis marinaadiga. Lase tund aega kaane all maitsestuda. Lükka varrastele.

Grilli 10–14 minutit, korra keerates, kuni kana on kuldpruun ja küps. Pane taldrikule, kata fooliumiga ja lase 5–10 minutit seista. Grilli sektoriteks lõigatud mango- või papaiaviilud peaaegu pehmeks.

Nirista laimisektoritest kanale ja puuviljadele mahla ja haki peale rohelist sibulat.

Grillitud Caprese steik

Grillitud Caprese steik

Foto: Jaan Heinmaa

Veiselihasteik, grillitud Capri ehk Caprese salatist insipireeritud lisanditega, jääb natruraalne ja mahlane. Valmislõigatud kvaliteetseid veisesteike pakuvad meie lihatootjad pakendatuna üsna laias valikus ja kirjas on ka soovituslikud küpsetamisajad, millest tasub kinni pidada.

Neljale

Valmistusaeg 15 minutit + vähemalt 2 tundi marinaadis

  • 4 veisesteiki (à 180 g)

  • 2 lihatomatit

  • 250 g mozzarellat

  • peotäis basiilikulehti

  • soola, musta pipart

  • Palsamimarinaad:

  • 1 dl palsamiäädikat

  • 3 küüslauguküünt

  • 1,5 sl mett

  • 2 sl oliiviõli

  • 0,5 sl kuivatatud tüümiani

  • 0,5 sl kuivatatud punet

Sega palsamiäädikas, purustatud küüslauk, mesi, õli ja kuivatatud ürdid. Vala lihale ja lase vähemalt 2 tundi maitsestuda. 1 tund enne grillimist tõsta liha toatemperatuurile ja tupsuta majapidamispaberiga kuivaks.

Grilli steike 3–5 minutit kummaltki poolt, maitsesta soola ja pipraga. Pane igale lihalõigule peale mozzarella- ja tomativiil, sipsuta ka soola ja pipart. Kata grill kaanega ja lase 2–3 minutit vähemal kuumusel küpseda, kuni juust on sulanud. Võta grillilt ja jäta 5–10 minutiks seisma. Serveeri basiilikulehtedega.

Grillitud banaanid maasika ja šokolaadiga

Grillitud pirnid sinihallitusjuustuga ja grillitud banaanid maasika ja šokolaadiga

Foto: Jaan Heinmaa

Neljale

Valmistusaeg 20 minutit

Kui šašlõkid-vorstid grillitud, saab grillil kiirelt ja lihtsalt valmistada mõnusa magustoidu. Lastele, aga muidugi ka maiasmokkadest täiskasvanutele võib banaanide täidisesse panna toorjuustu asemel vahukomme, mis seal mõnusalt ära sulavad.

  • 4 banaani

  • 6 sl toorjuustu (või 1,5 dl minivahukomme)

  • 100 g maasikaid

  • 50 g šokolaadi

  • 4 sl agaavi- või vahtrasiirupit või mett

  • 1 laimi mahl

Serveerimiseks soovi korral vanillijäätist

Tee koorega banaanidesse pikuti sisselõige, aga ära koore alumist osa läbi lõika. Aseta fooliumile, suru banaani otsi üksteise poole, nii et banaanisse tekib lõhe. Haki maasikad ja šokolaad. Pane igasse banaanilõhesse toorjuustu (või vahukomme), tükeldatud maasikaid ja šokolaadi.

Suru foolium banaani kohale kokku. Pane grillile, kata kaanega ja grilli 10 minutit. Sega laimimahl ja siirup, nirista banaanidele. Serveeri soojalt, soovi korral koos vanillijäätisega.

Grillitud pirnid sinihallitusjuustuga

Neljale

Valmistusaeg 10 minutit

  • Lihtne, aga maitsev järelroog valmib ülikiiresti.

  • 2 suurt pirni

  • 100 g sinihallitusjuustu

  • 50 g Kreeka pähkleid

  • 2 sl sidrunimahla

  • 4 sl agaavi- või vahtrasiirupit

Lõika pirnid pikuti u 5 mm viiludeks, grilli mõlemalt poolt paari minuti jooksul pehmemaks. Pane taldrikule, murenda peale sinihallitusjuustu, puista hakitud Kreeka pähkleid, nirista sidrunimahla ja siirupit. Serveeri kohe.

Soe šokolaadikook maasikatega

Soe šokolaadikook maasikatega

Foto: Jaan Heinmaa

8 tk

Valmistusaeg 15 minutit +10–15 minutit grillil

Midagi head grilliõhtu lõpetuseks? Grillil küpsenud soe šokolaadikook maasikatega maitseb imehea, eriti kui juurde anda külma jäätist. Koogitaina võib varem valmis teha, fooliumvormidesse tõsta ja külmkappi ootele jätta. Kui söed pole enam kõige ägedamad, tõsta kook kaane all grillile küpsema. Kook on valmis, kui see tundub katsudes servadest tahke, aga päris keskelt pehme ja vetruv.

  • 100 g võid + vormide määrimiseks

  • 1 dl suhkrut

  • 1,5 dl pruuni suhkrut

  • 2 tl vanillisuhkrut

  • 3 suurt muna

  • 1,5 dl nisujahu

  • 0,5 dl kakaopulbrit

  • 0,5 tl küpsetuspulbrit

  • 100 g tumedat šokolaadi

Serveerimiseks:

  • 300 g maasikaid

  • 400 g vanillijäätist

Vahusta pehme või suhkrutega. Lisa ükshaaval munad, iga kord korralikult läbi kloppides või mikserdades. Sega omavahel jahu, kakao ja küpsetuspulber. Sega muna-võivahu hulka.

Haki šokolaad ja sega tainasse. Määri fooliumvormid hoolikalt sulavõiga. Jaga tainas vormidesse, nii et maksimaalselt ¾ vormist oleks täidetud.

Pane vormid grillile, kata kaanega ja grilli 10–15 minutit. Kook on küps, kui see äärest on näpuga katsudes tahke ja keskelt veidi pehme. Serveeri soojalt tükeldatud maasikate ja vanillijäätisega.

Kooki võib küpsetada ka 200-kraadises ahjus 10–15 minutit.