Foto: Unsplash
Kodu ja Aed
9. september 2021, 05:58

6 praktilist nippi, kuidas külmikusse varutud toit kauem värske säilib

Paljud meist murravad pead, kuidas planeerida menüü selliselt, et poes ei peaks käima iga päev. Samas tahaks säilitada ka spontaansust ja vältida olukordi, kus peab lõpuks kasutamata jäänud toiduained lihtsalt prügikasti viskama. Jälgides külmikusisu täitmisel neid nõuandeid säilivad toiduained võimalikult kaua.

Korrasta külmkapi riiulid

Pärast poodi minekut võta endale aega, et toiduained korralikult külmkappi ära panna. Selleks jaota külmkapp erinevateks sektsioonideks. Vorsti, juustu, piima- ja kondiitritooteid on mõistlik hoida külmkapi kõige külmemal riiulil. Selleks on reeglina sügavkülmikule kõige lähemal asuv riiul. Värsked liha- või kalatooted, mida on plaanis järgnevate päevade jooksul süüa, hoia samuti teistest toiduainetest eraldi. Köögiviljad, puuviljad ja maitsetaimed lisa külmiku sahtlisse või riiulitesse. Lisaks hügieenilisusele on see ka praktiline, sest hoiad need kiiresti riknevatest lihatoodetest kaugemal ja samas saad need hõlpsalt külmkapist kätte.

Hoia erinevat sorti toiduained üksteisest eemal

Toiduained suhtlevad teineteisega mitte ainult maitsva roa sees, vaid ka külmas. Nii võib juhtuda, et liha- ja kalatooted võtavad külge hallitanud juustu lõhna, niisamuti võivad teineteise mädanemist kiirendada erinevad puu- ja juurviljad. Seetõttu on mõistlik kiirelt riknevad toiduained hoida teistest eraldi, paigutades need eraldi karpi või oma riiulile. Kindlasti ei tasuks juustude ja vorstidega hoida kõrvuti tooreid toiduaineid ja valmistoite, samuti tuleks eraldada üksteisest vorstid ja kalatooted.

Külmikusse läheb ainult jahutatud toit

Toiduaineid, mis on läbinud kuumtöötluse (supid, kotleid, ahjupraed jm), tuleks külmikus hoida suletud anumas ja mitte kauem kui 3-4 päeva. Pea meeles, et lahtise kaanega panni või poti külmkappi panemine pole hea mõte, sest muidu on terve külmkapp toidu lõhna täis. Et mitte rikkuda külmiku temperatuuri ja riskida peatse remondiarvega, lase toidul enne külmkappi asetamist jahtuda.

Kontrolli külmkapisisu vähemalt korra nädalas

Et nädala lõpuks ei peaks ükski toiduaine riknenuna prügikasti jõudma, on hea nipp panna eelmistest päevadest järelejäänud toidud ning poolikud puu- ja köögiviljad külmikus nähtavale kohale. Erinevatest toidujääkidest saab lõputult kokku segada lahedaid retsepte. Näiteks juustutükid, üksikud tomatid ja veidi närtsinud basiilikulehed sobivad ideaalselt koduse piruka peale ning salati sisse.

Pööra igale toiduainele eraldi tähelepanu

Kõik toidud on säilitamise mõttes ainulaadsed, mistõttu on mõistlik igaühele neist eraldi tähelepanu pöörata.

Vorstide ja juustude hallitama mineku vältimiseks ja et need ei hakkaks külmikus „higistama“, tuleks tihedalt küpsetuspaberisse, fooliumisse või toidukilesse pakkida. Kindlasti ei tasuks neid panna sügavkülma, sest see rikub nii tekstuuri kui ka maitset.

Piimatoodete puhul on oluline meeles pidada, et nende säilivusaeg kehtib kuni pakendi avamiseni. Pärast avamist tuleks kõik piimatooted ära kasutada maksimaalselt 24 tunni jooksul. Värske piima säilitamiseks ei tohiks kindlasti kasutada plastikpudelit – pigem vala piim keraamikast või klaasist kannu.

Võid hoia fooliumpakendis või suletud karbis, sest vastasel juhul võib selle peale tekkida kollane kile.

Isetehtud kastmeid on sobilik hoida keraamilises või klaasist kaanega kausis. Oluline tähelepanek: ära jäta kastme sisse lusikat, sest see võib kastme maitse metalseks muuta!

Köögiviljad nagu paprika, kurk, redis ja porgand säilivad kõige paremini külmas. Õunu ja tomateid seevastu ei tasu üldse külmkappi panna, sest nende jaoks on ideaalne temperatuur 17°C. Lahti lõigatud toiduained, näiteks arbuus, tomat, kurk jm, mässi enne jahedasse asetamist tihedalt kilesse.

Aseta ürdid ja maitsetaimed eraldi säilituskarpi, lisades lehe- ja oksakihtide vahele niiskeid köögipaberi lehti. Nii säilivad till ja petersell värskena vähemalt nädala.

Liha ja kala hoia eraldi

Kuna nii liha kui ka kala on mõlemad väga tugeva lõhnaga, ei tasuks neid lahtiselt riiulil hoida, vaid tuleks asetada teineteisest (ja kõigest muust) eraldi karpi. Kuna kala hakkab roiskuma sisikonnast, siis tasub võimalusel kala varakult ära puhastada. Samas ära kiirusta soomuseid või nahka eemaldama, sest need osad kaitsevad kala riknemise eest (kuni 48 tundi). Liha säilib kauem ühes tükis ja luu küljest eemaldatuna.

Vali võimekas külmkapp

Toidu säilitamisel ei saa ikkagi üle ega ümber külmkapist. Kui tahad hoida külmkapis toiduained kauem värskena, siis vali külmik, mis sobiks kogu perele nii suuruse kui ka energiasäästlikuse poolest. Eriti hästi saab toitu säilitada külmkapis, millel on LinearCooling või DoorCooling funktsioonid.

LinearCooling funktsioon aitab hoida perfektset temperatuuri, hoides kõikumised kuni poole kraadi piires, ning DoorCooling tagab, et ka traditsiooniliselt raskesti ligipääsetavates kohtades, nagu (ukse)sahtlid, oleks ühtne temperatuur. LG külmikutes on peale nutikate funktsioonide veel lahtikäiv riiul, mille abil leiavad külmkapis koha ka suuremad ja mahukamad esemed.