5x Kai Kodasma
LOODUSESSE TOITU NAUTIMA! Paki piknikukorvi imelised hõrgutised!
Kindlasti on igaühel oma lemmikvõileivad ja -salatid, mida piknikukorvi pista, aga mis oleks, kui katsetaks midagi uut ja väheke teistsugust?
Sel korral jagan just selliseid natukene teistsuguseid, aga üldsegi mitte keerulisi retsepte. Need sobivad nii loodusesse kaasa võtmiseks kui ka kergeks koduseks lõunaks.
Bataadipallid
Umbes 30 pallikest
Väljast krõbedad ja kuldpruunid, seest mõnusalt pehmed – need pallikesed on lausa sõltuvust tekitavalt head!
500 g bataati
5 dl riisijahu
2 sl soola
1 tl küpsetuspulbrit
Praadimiseks:
taimeõli
Keetke bataat pehmeks, pange kaussi ja purustage pudrunuiaga. Lisage riisijahu, sool ja küpsetuspulber ning segage pehmeks tainaks. Tainas peaks olema pehme, aga mitte kleepuv. Kui on veidi vesine, siis lisage jahu. Moodustage umbes 2 cm läbimõõduga pallikesed. Kuumutage potis või sügavas pannis keskmisel kuumusel taimeõli ja asetage pallikesed õli sisse. Praadige palle 4–5 minutit, kuni need on kuldpruunid ja tõusevad pinnale.
Tõstke tangidega õlist välja ja pange majapidamispaberile nõrguma.
Soolased või magusad?
Kuna bataat on magus, võite valmistada pallikesi hoopis suhkruga. Pange seda soola asemel ja puistake enne serveerimist tuhksuhkrut peale.
Kana-pesto eineleib
2 portsjonit
Eineleib, mis näeb välja nagu roheline kanaburger – värske, mahlane ja maitsetest pakatav – sobib piknikukorvi ideaalselt. Mida kauem see söömist ootab, seda mahlasemaks muutub!
1 kanafilee
1 tl soola
1/3 tl pipart
2 brioche’i kuklit
2 sl pestot
50 g mozzarella't
peotäis rukolat
toorjuustu
Tükeldage kanafilee ja praadige või küpsetage ahjus. Maitsestage soola ja pipraga. Määrige brioche’i alumisele saiale pestot ja asetage peale rebitud mozzarella, seejärel kanafileetükid ja lõpuks helde kogus rukolat. Määrige kukli ülemisele kihile toorjuustu ja asetage eineleiva peale. Kuni söömiseni pakkige paberisse või toidukilesse.
Veel lihtsam
Kui soovite elu eriti lihtsaks teha, võite kanafilee asemel kasutada suitsukanaviile.
Suvine makaronisalat
4 portsjonit
Natuke teistmoodi salat on pungil köögiviljadest ja samas sisaldab makarone. Maitseb ühtviisi hästi nii soojalt kui ka külmalt. Piknikule kaasa võtmiseks laske komponentidel enne kokku segamist maha jahtuda.
1 punane sibul
1 kollane paprika
1 punane paprika
1 sl oliiviõli
8 kirsstomatit
200 g väikseid makarone
40 g fetat
8 basiilikulehte
peotäis päevalilleseemneid
soola
pipart
Lõigake sibul ja paprikad väiksemateks tükkideks, segage oliiviõliga ja röstige ahjus 180 kraadi juures 20 minutit. Viimaseks 5 minutiks lisage pannile poolekslõigatud kirsstomatid. Laske jahtuda. Keetke makaronid ja jahutage jaheda vee all. Segage suuremas kausis kokku köögiviljad, makaronid ja murendatud feta. Hakkige basiilikulehed, röstige pannil päevalilleseemned ja lisage ka need salatisse. Proovige, kuidas maitse tundub, vajadusel lisage soola ja pipart.
Jätkub kauemaks
Makaronisalat säilib külmas paar päeva, seega võite soovi korral suurema koguse valmis teha.
Klassikaline hummus
Seltskonnale
Ilmselt pole midagi lihtsamat, mida ühele piknikule kaasa võtta, kui hummus. Serveerida võib seda suure valiku toitvate ja värskete suupistetega. Hummuse puhul on muidugi väike oht, et see täidab kõhtu üllatavalt kiiresti.
300 g kikerherneid
1 küüslauguküüs
3 sl Kreeka jogurtit
0,75 dl esimese pressi oliiviõli
2 tl soola
2 tl vürtskööment
1 sl tahiinit
1 sidruni mahl
Pange kombaini või kannmikserisse kurnatud kikerherned, küüslauk, Kreeka jogurt ja oliiviõli ning vuristage seguks. Kui see jäi veidi kuiv, võite sortsu oliiviõli juurde valada. Lisage sool, vürtsköömen, tahiini ja sidrunimahl. Vuristage, kuni konsistents saab ühtlaselt kreemine.
Proovige, kuidas maitseb – kui on liiga pikantne, segage hulka suur lusikatäis Kreeka jogurtit. Tulemuseks peaks olema siidiselt kreemine ja mahe hummus.
Hummusest saab salatikaste
Võite paar supilusikat hummust segada maitsestamata jogurtiga ja saate mõnusa salatikastme!
Mandlisai
Seltskonnale
Mõnus, parasjagu mahlane ja särtsakas mandlisai on hea pista piknikukorvi juhuks, kui tekib magusaisu. Soovi korral võite saiaviilule määrida kodust vaarikamoosi.
1 sl võid
4 muna
5 sl mett
1 sl vanilli
4,5 dl mandlijahu
0,25 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 sidruni koor
peotäis mandleid
15 g külmkuivatatud vaarikaid
Eelsoojendage ahi 170 kraadini ja võitage vorm. Kloppige munad suures kausis lahti. Lisage hulka mesi, vanill, mandlijahu, sool, küpsetuspulber ja sidrunikoor ning segage ühtlaseks tainaks. Hakkige peotäis mandleid peenemaks ja pange ka need tainasse. Viimasena lisage hulka külmkuivatatud vaarikad. Valage tainas vormi. Küpsetage 20–30 minutit, kontrollige noaga, kas on küps, ja laske vormis 20 minutit jahtuda. Serveerige tuhksuhkruga.
Kuju pole oluline
Võite kasutada piklikku leivavormi, aga kui seda ei ole, siis sobib ka väike ümar koogivorm.
Kommentaarid (0)