Lemmikloom
4. juuni 2021, 13:56

„LOOMAARST TASKUS“ | Räägime Kennelliiduga sellest, mis koeratõugude aretamise nii kalliks teeb ja miks ei tasu uut tõukoera petiskasvatajalt võtta (1)

Selles „Loomaarst taskus“ episoodis on Tiina Toometil külas Eesti Kennelliidu volikogu liige Maris Siilmann, kellega tuleb juttu koeratõugudest ja sellest, mis puhtatõuliste kutsikate aretuse tegelikult kalliks teeb.

Eesti Kennel Klubi (EKK), mis oli põhikirja järgselt ellu kutsutud tõukoerte pidamise harrastajate koondamise, tõukoerte kasvatamise, aretamise ja õpetamise edendamise ning jahispordi arendamise eesmärgil loodi 23. juulil 1929 aastal.

Kaasaegse kenneliidu loomine toimus detsembris 1989. Eesti Kennelliit (EKL) on Rahvusvahelise Künoloogilise Föderatsiooni (Fédération Cynologique Internationale – FCI) täisliige. FCI koondab enam kui 80 erineva riigi kennelliite. Eesti Kennelliidu egiidi all toimub igal aastal paarsada koertenäitust ja –võistlust. Lisaks sellele on EKL tähtsaimaks funktsiooniks kõigi FCI liikmes- ja partnerriikide poolt tunnustatud tõuraamatu pidamine. Tõuraamat on andmebaas, kuhu kantakse tõukoera sugupuu ning tema ja ta eellaste tšempionitiitlid ja töökatsete tulemused ning terviseuuringuid. FCI poolt kehtestatud rahvusvahelised aretust- ning tõuraamatut puudutavad reeglid on ühtselt kohustuslikud kõigile tema liikmes- ja partnerorganisatsioonidele.

Seega on tõukoer on koer, kellel on vastavale tõule iseloomulik välimik ja omadused ning põlvnemist tõestav dokument (tõutunnistus). Tõutunnistus peab olema välja antud FCI poolt heaks kiidetud organisatsiooni poolt. Suvaline pitsatitega paber ei ole tõutunnistus.

Kas teadsid, et tõuaretuse teevad kalliks:

1) kulutused, mis on tehtud koera aretuskõlbulikkuse tõendamiseks (terviseuuringud, näitused, koolitused ja võistlused)

2) kulutused, mis eelnevad pesakonnale (näiteks sõidetakse emast koera paaritama kuhugi välismaale; kunstlik viljastamine)

3) kulutused, mis kuluvad sündinud pesakonna peale (söötmine ja muu hooldus, parasiiditõrje, mikrokiipimine, veterinaarteenused)

4) vastutus – korralik kasvataja võtab vastutuse sündivate kutsikate eest ja see ei lõpe koera müümisega

Hea kasvataja on hästi hoolitsenud nii emaskoera kui kutsikate eest, jagab ostjale palju infot ja tutvustab teostatud terviseuuringuid, annab kutsikaga kaasa tõutunnistuse ja europassi, kutsikas on kiibitud ning saanud mitu korda ussirohtu. Hea kasvataja on selline, kelle poole võib vastne kutsikaomanik alati pöörduda, kui kutsikaga tekivad ükskõik missugused probleemid. Kasvataja oskab edasi soovitada, kas pöörduda loomaarsti või käitumisspetsialisti poole.