Meida Ristisaar – vanaemaruutudest ja nahatükkidest seelik

Foto: erakogu
Tee ise
16. juuni 2021, 15:28

Ilmunud ajakirjas Käsitöö juuni-juuli 2021.

Käsitöö taaskasutuskonkursi võitjad selgunud!

Talvel välja kuulutatud konkursile „Taaskasutus ja käsitöö“ saadetud võistlustöödest moodustasid silmapaistva osa noored osalejad. Tulevik on ju noorte päralt – milline rõõm, et nemad on meil loovalt vastutustundlikud ja taaskasutuse usku!

Konkursile olid oodatud kõik taaskasutusvõtmes valminud näputööd: nii rõivad kui ka tarbeesemed, kaunistused koju ja riietuse juurde. Esemed võisid olla valmistatud vanadest kudumitest, kangajääkidest ja valmisrõivastest. Lubatud olid ka päevinäinud esemed, millele on eri käsitöötehnikate abil antud uus särav väärtus, ning kasutatud pakenditest, anumatest ja teistest tarbetutest asjadest valminud uued ja kaunid esemed. 

Konkursile esitati üle 100 töö 53 tegijalt. Enamik töid osales avalikul rahvahääletusel Õhtuleht Kirjastuse kodulehel, kus sai töid fotodel imetleda ja lugeda tööde valmimise lugusid. Kõik hääletajad said kasvõi iga päev valida mitu lemmikut ja kirjutada osalejatele tagasisidet.

Hoolimata sellest, et päris võitjateks tulid täiskasvanud käsitöömeistrid, esines seekordsel konkursil väga palju noori ja lapsi. Kõige nooremad osalejad olid Mustamäe Gümnaasiumi 3.d klassi lapsed, kes heegeldasid emade katkistest sukkpükstest teatrikoti. Rahva lemmiku tiitli võitis avalikul valimisel ülekaalukalt Paide Hammerbecki põhikooli 4. klassi tüdruk Emma-Miia Meikop, kes valmistas taaskasutusmaterjalidest nukumaja. Lisaks esitas konkursile oma töö veel seitse noort, vaata neist nelja töid lk 24 ja 25.

Konkursi žüriisse kuulusid lasterõivabrändi Kalamaja Printsess looja ja disainer Karin Rask, lapikunstnik Marja Matiisen, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu esindaja Liina Veskimägi-Iliste, käsitööõpetaja ja isetegemise suunamudija Anna Lutter, Haapsalu Kutseharidukeskuse tekstiilkäsitöö kutseõpetaja Marju Heldema, ajakirja Nipiraamat toimetaja Laura Karro, ajakirja Käsitöö esimene peatoimetaja ja praegune kaasautor Siire Vanaselja, Riidaja käsitööseltsi esindajad Eve Toompalu ja Ingrid Loik ning hobikäsitööline Urve Niinemets.

Konkursi auhinnafondi toetasid: Õhtuleht Kirjastus, kirjastused Pegasus, Varrak, Hea Lugu, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit ning lapitöömeister ja tekstiilikunstnik Marja Matiisen.

Konkursi žüriiliige, lapitöömeister ja tekstiilikunstnik Marja Matiisen:

„On suur oskus näha taaskasutusmaterjalides võimalusi, leida õige tehnika ja ese korralikult valmis teha. Ainult hästi tehtud ja ilus asi inspireerib ka teisi sarnaselt mõtlema ja tegutsema. Tundsin konkursitöid hinnates ka ise, et nii mõndagi tööd tahaks omada, mitut tehnikat katsetada. Olen uhke meie käsitööõpetajate üle, kes sellisel raskel ajal on õpilastega võtnud ette vahvaid taaskasutusprojekte. Rõõmustan, et vanemad ja vanavanemad on lastega koos meisterdanud. Esile tõusid minu silmis lõpuks just tuntud töövõtete ja tehnikate korrektne teostus uues taaskasutusvõtmes, sobiv kasutuskoht, vaimukas lähenemine. Uurisin võidutöid päris pikka aega. Oli, mida vaadata!“

Marja Matiisen Foto: erakogu


I KOHT

Meida Ristisaar – vanaemaruutudest ja nahatükkidest seelik valmis autoril aastaid kantud kevadsuvisest nahkjakist. Ta ei raatsinud jakki ära visata ja jättis selle ideede ootele. „Tööprotsess oli üsna keeruline ja aeganõudev. Sobitan nüüd seelikut uue nahkjakiga,“ kirjeldab Meida. Marja Matiisen: „Maitsekas ja uskumatult korrektne teostus ning kaunis ja kantav tervik. Seelik hakkab kindlasti tänavapildis pilke püüdma. Selliseid eeskujusid ongi taaskasutuses vaja!“

Auhind: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, raamat „Makramee“ kirjastuselt Pegasus, raamat „Pitsilised tikandid“ kirjastuselt Hea Lugu. Kingituse koguväärtus 120 eurot.

Meida Ristisaar – vanaemaruutudest ja nahatükkidest seelik Foto: erakogu

II KOHT

Elina Otstak – vanadest kampsunitest kindad on valminud täisvillasest ja vanutatud kampsunist. „Kindad on kahekordsed: pealpool on efektne kampsunidetail ja sees soe meriinovillane vooder,“ räägib Elina.Käsitööõpetaja Anna Lutter kiidab kinnaste lihtsat teostust ja praktilisust: „See on töö, mis ei nõua suuri ajalisi ega rahalisi ressursse, kuid tulemus on esteetiline ja väga korrektne.“

Auhind: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, raamat „Loodussõbralik meisterdamine“ kirjastuselt Pegasus. Kingituse koguväärtus 100 eurot.

Elina Otstak – vanadest kampsunitest kindad Foto: erakogu

III KOHT

Eve Mahhov – kampsun sõbrale. See kampsun on valminud villastest ja vanutatud kampsunitest, mis on suuresti käsitsi kokku õmmeldud. Tikandid ja aplikatsioonid on samuti valminud käsitsi.Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu eripreemia.

Auhind: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, raamat „Loodussõbralik meisterdamine“ kirjastuselt Pegasus, valik Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu raamatuid.Kingituse koguväärtus 80 eurot.

Eve Mahhov – kampsun sõbrale Foto: erakogu

III KOHT

Anneli Kuusk – heegeldatud linikutest paneelkardin on valminud üleni käsitsi, kasutatud on nii vanu linikuid kui ka uusi heegelmotiive. Meistri lemmik! Käsitöö esimese peatoimetaja ja žüriiliikme Siire Vanaselja lemmik!

Auhind: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, raamat „Pitsilised tikandid“ kirjastuselt Hea Lugu ja Siire Vanaselja raamat „Käsitöökingitused“ kirjastuselt Varrak.Kingituse koguväärtus 80 eurot.

Anneli Kuusk – heegeldatud linikutest paneelkardin Foto: erakogu

IV KOHT JA RAHVA LEMMIK

Emma-Miia Meikop – taaskasutusmaterjalidest nukumaja, mis valmis Paide Hammerbecki põhikooli 4. klassi projektitööna. Juhendaja: käsitöö- ja kodundusõpetaja Pirjo Aer.Nukumaja hindasid kõrgelt ka žüriiliikmed: lasterõivabrändi Kalamaja Printsess looja ja disainer Karin Rask ning Nipiraamatu toimetaja Laura Karro kiidavad mõlemad töö detailirohkust, mis kutsub nukumaja pikemalt uurima.

Auhind: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, raamat „Armsad heegeldatud loomad“ kirjastuselt Pegasus.Kingituse koguväärtus 60 eurot.

Emma-Miia Meikop – taaskasutusmaterjalidest nukumaja Foto: erakogu

V KOHT

Kirsika Karheiding – vaip ja tünntumba, mis mõlemad on valminud vanadest teksadest ja kootud kangastelgedel raanutehnikas.Meistri lemmik! Lapitöömeistri ja žüriiliikme Marja Matiiseni lemmik

Auhind: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, Marja Matiiseni raamat „Teksased lapitöös“.Kingituse koguväärtus 50 eurot.

Kirsika Karheiding – vaip ja tünntumba Foto: erakogu

VEEL ŽÜRII POOLT KÕRGELT HINNATUD TÖID:

Grete Saluste – kangajääkidest õmmeldud seinapilt, mis on valminud käsitsi üksteise peale kihiti asetatud ja kokku õmmeldud kangatükkidest. Foto: Greete Saluste
Hedy Johanson – joonistatud nõud, mille osad pärinevad eri serviisidest, kuid neid ühendab musta markeriga joonistatud muster. Foto: erakogu
Kadri Kangur – vanaemaruutudega jakk, mis valmis teiseringikleidist. Foto: erakogu
Laine Vettik – mulgi mänguasjad, millel on kasutatud mulgi mustreid ja teisi rahvarõivadetaile. Foto: Airika Vettik
Ly Saat – lapitehnikas teksakleidid Foto: erakogu