Foto: Laura Verte
Kodu ja Aed
21. juuni 2021, 15:00

Naistelehe kodu-uudised: põnevad viisid, kuidas purke enne ringlusse viimist kasutada ja kuidas tõrjuda sipelgaid?

Nädala nõuanne

Aita loodust hoida!

Kas tead, et klaaspakend säilitab korduval ja peaaegu lõputul taaskasutamisel ikka oma suurepärase kvaliteedi? Kui tahad kappidesse, sahvrisse või keldrisse kogunenud tühjadest klaaspurkidest ja -pudelitest vabaneda, ära viska neid tavalisse prügikasti, vaid kogu kokku ja vii pakendiringluse klaasikonteineritesse.

Sel moel talitades panustad ka meie metsade ökosüsteemi rajamisse – sinu kaudsel kaasabil istutatakse puid ja hooldatakse neid mitme aasta vältel. Ühtlasi kulutab klaaspakendite sulatamine ja kordustootmine vähem energiat kui liivast uute valmistamine. Enne ringlusesse viimist kasuta purke võimalikult mitmekülgselt:

  • hoiupurgiks söögiriistadele, nõudepesuharjadele, vatipatjadele ja -tikkudele, pliiatsitele, nööpidele;

  • piknikutoitude ja -jookide transportimiseks, joogiklaasina, toidu kaasaostmiseks;

  • küünlalaternatena, fotode eksponeerimisena, lillevaasidena.

Foto: Pixabay

Lugeja küsib

Mida lapsele sünnipäevaks või lasteaia lõpetamiseks kinkida?

Tihti leiavad paljud lelud peale mõningast kasutamist või lapse kasvades koha toanurgas. Sünnipäevade ja lõpupidude kingimured võib lahendada hoopis mänguasjade laenutus. Rentimine on soodsam lõbu ja annab lapsele võimaluse katsetada, kas antud lelu üldse pikemat huvi pakub ning tasub päriseks soetamist. Lelukogu valikus on 1–6 kuu paketid ja valitud perioodi jooksul saad korraga laenata neli lelu kuni 30 päevaks. Uuri tingimustest, pakettidest ja hindadest lähemalt veebilehelt lelukogu.ee

Foto: Pixabay

Vana tarkus

Sipelga koht on õues!

Väikeste kutsumata külaliste saabumisel tee esimese asjana kindlaks, kust nad tulevad ja miks. Laokile jäänud toiduraasude kokkupühkimisel ja pindade puhastamisel destilleeritud äädikhappe või lahjendamata sidrunimahlaga jääb sipelgatele aina vähem põhjusi küllatulekuks. Samuti ei meeldi neile teeraja ette puistatud kaneel, kohvipuru, Cayenne’i pipar, mündilehed, nelk, küüslauguküüned, sidrunimahl ja -koored jms.

Allikas: „Loodussõbralik majapidamine“

Sutu pillirookõrred

Foto: tootja

Vajalik

Pilliroost joogikõrred

Saaremaa rannikul kasvavad pillirookõrred on leidnud tee meie joogiklaasidesse, et suvel kargemat jahutust pakkuda. Materjalitugevuse tõttu ei leia see aga joogi lõppedes kohe kohta prügikastis, sest on mõnda aega korduskasutatav ja eluea lõpus kompostitav. Loodusest tahutud ja kodumaine toode aitab sel moel luua Saaremaa hõngu ka mujal. Sutu pillirookõrred on saadaval veebipoes Sutustraws.com, nelipaki hind alates 2.90.