Foto: pixabay.com
Inimesed
5. juuli 2021, 10:30

Peatoimetaja kolumn | Uued suvitusviisid: kämping ja glämping

Kodukirja peatoimetaja Malle Pajula arutleb oma kolumnis, kas telgis ja autokaravanis veedetud puhkus on ikka see õige viis puhkamiseks.

Autosaate „Top Gear“ arrogantne staar Jeremy Clarkson mässab nüüd Amazon Prime'is – oma maaelamise ümber olevaid põlde harides, lambaid ja kanu pidades. Künnab öösiti vihma eel maad, võtab vastu sündivaid tallesid ning, porise kõhuesisega jakis ja kummikutes kahlates, rajab putukatele lilleniite.

Kord pidi ta oma põllu kartuleid müüva poekese tarvis abi küsima naabruses olevast karavanide kämpingust. Kartes, et nüüd langeb talle tagasi kogu meelepaha, mis ta oma autosaadetes selle reisiviisi kohta öelnud on (tegelikult karavani ka õhku lasknud).

Viimasel ajal kogub hoogu glämping ehk pisut õdusam telkimine.

„Kas see ongi siis puhkus?!“ olen ka mina tahtnud käsi ringutades küsida, jälgides Viini külje all abielupaari, kes tõstis oma ratastel elamust välja klappmööbli ja potitaime ning asus samasuguste sõidukitega täidetud ümbrust nautima. Kui vaadata luksuse poolelt, on kahtlemata mugavamaid viise. Samas võib ka karavanist luua väga mõnusa koduse ratastel majakese. Viimasel ajal kogub hoogu ka glämping ehk siis pisut õdusam ja glamuursem telkimine – koos meeleolupatjade, pleedide ning valgusketiga. Eriti vahva on aga selles ajakirjas noore pere enda rajatud modernne loodushoidlik 20-ruutmeetrine majake, mille juures metsa all linnulaulu keskel isegi vannis käiakse.

Nii nagu on avardunud võimalused rõdusid õdusaks muuta, on laienenud ka suvitusviisid. Lisaks traditsioonilisele talukohale või suvilale mahuvad need laiale skaalale – alates matkaselli telkimisest kuni suvekorteri üürimiseni kuurordis. Igale oma elustiili ja -tempot ning võimalust mööda.

Foto: unsplash.com

Ja olgu öeldud, et karavanikämpingu omanikud osutusid Lamborghini hiidtraktoriga nende õuele sõitnud Clarksoni vastu ülimalt sõbralikuks.

Head juulikuud!