Palavaga vajavad rohkem vedelikku nii inimesed kui ka linnud.Foto: Laura Liinat
Tee ise
5. juuli 2021, 11:29

KUSTUTA LINDUDE JANU: tee sulelistele aeda veesilm!

Palavaga vajavad rohkem vedelikku nii inimesed kui ka linnud. Et tihased, linavästrikud, kuldnokad, puukoristajad ja teised putuktoidulased tiivulised su aeda ikka külastaksid, taga neile varjuline peatuspaik, mille lähedal on neile ka puhas joogivesi.

Tee lindudele veesilma nii:

1. Liimi kokku. Liimi superliimiga omavahel kokku joogialus ja jalg. Lase kuivada. Veesilmaks sobib kõrge äärega kandik või madalam kauss. Kõrgenduseks on hea postament või laiema toega küünlajalg, aga ka üksteise otsa laotud savipotid.

2. Kujunda joogialus. Aseta kandiku keskele kive, et linnud saaksid veele ligi ka veesilma keskelt. Täida alus veega ja tõsta aias poolvarjulisse kohta. Vaata, et joogikoht ka tasakaalu hoiaks.

Kas teadsid, linnud ei näe kollast värvi?

Seevastu tõmbab linde nagu võluväel sinist, punast ja musta värvi viljade ja marjade poole. Just sel põhjusel tuleb kaitsta ründeretkede eest maasikaid, punaseid ja musti sõstraid, kirsse ja muid punakaid vilju. Kui soovid oma aia marjasaagist rohkem osa saada, on tark mõte istutada sinna ka kollane murel või valge sõstar.

Lase hernehirmutis kõndima

Hernehirmutiste kohta peaks üle nädala vahetama, et linnud nendega ära ei harjuks.