Foto: Unsplash
Kodu ja Aed
27. juuli 2021, 10:47

Nende taimekaitse nippidega kahjurid enam aeda ei rüüsta

Uuele edukale aiahooajale pannakse alus juba suve lõpus. Seega on just nüüd õige aeg mõelda kahjuritõrjele ja väetamisele. Nõuandeid jagab Pille Hermann, Tallinna botaanikaaia taimekaitsespetsialist.

Viljaaeda võivad rünnata mitmed kahjurid, mis saagikust oluliselt vähendavad või sellest hoopis ilma jätavad.

Maasika õielõikaja

Varakevadel tuleb teha sagedasi vaatlusi, et kahjur õigeaegselt avastada. Siinkohal on hea teada, et maasika õielõikaja kahjustab rohkem varajasi sorte. Kuna mardikas muneb suurematesse õienuppudesse ja seejärel närib ta õierao pooleldi läbi, siis vaatluste käigus korjake sellised „kellukesed“ ära. Ärge visake komposti, vaid valage peale kuum vesi või kaevake maasse. Istutage maasikataimede vahele küüslauku. Mõnel aastal on kahjurit ohtrasti, eriti suur on kahjustus soojal ja põuasel kevadsuvel. Samuti jälgige maasikaid peale saagi koristust. Ka siis võib veel õielõikajat esineda, sest tegutseb tema teine põlvkond. Kui neid ohjes hoida, on lootust, et järgmisel kevadel on ka kahjustust vähem. Nüüd võiks pritsida küüslaugu leotisega.

Olulisel kohal on reavahede harimine nii sügisel kui kevadel ja hävitage taimejäänused, sest kevadel mullast tulles söövad mardikad maasikate lehti.

Karusmarja-lehevaablane

Karusmarja-lehevaablane on sel suvel usinasti hävitustööd teinud ning nii mõnedki põõsad on lehtedest paljaks söödud. Kuna nad talvituvad põõsa all mullas, siis on väga õige sügisel läbi kaevata nii põõsa alused, kui ka reavahed. Kevadel tuleb taas regulaarselt kontrollida põõsaste sisemust ning piiluda ka lehtede alumisele küljele, et kahjur võimalikult varakult avastada. Meelitage oma aeda kiilassilmad, kes söövad nende mune. Mullas olevaid vastseid söövad jooksiklased. Puistake puutuhka maapinnale ning põõsastele. Kõige parem on seda teha, kui põõsad on pisut niisked, siis jääb see põõsastele pidama. Tugeva kahjustuse korral võite kahjurid veejoaga maha pesta või raputada riidele.

Tallinna Botaanikaaed kutsub juba kolmapäeval taimekaitse töötuppa

Sel kolmapäeval ehk 28. juulil kell 17.00 korraldab Tallinna Botaanikaaed väetamise ja taimekaitse teemalise töötoa, mille viib läbi kogenud taimekaitsespetsialist Pille Hermann.

Jalutuskäigul visatakse pilk väetamise salapärasesse maailma ning jagatakse taimekaitse kavalaid nippe, mille rakendamiseks on sügis just kõige õigem aeg.

Üritusel saab osaleda Tallinna Botaanikaaia sissepääsupiletiga - pilet täiskasvanule maksab 5,50 ja sooduspilet 3 eurot.

Osalejatel palutakse registreerida aadressil bit.ly/Sügiselevastu.