Foto: Unsplash
Kodu ja Aed
28. juuli 2021, 08:50

5 tööriista, mis on aiapidajale suureks abiks

Aia- ja majaomanike jaoks möödub soe hooaeg välitööde seltsis – muru vajab niitmist, põõsad trimmimist ja palju muud. Tänapäevane tehnoloogia on selle juures suureks abiks ja mõned tegevused võib jätta pea täielikult nutikate seadmete hoolde.

Targad muruniidukid

Muru vajab regulaarset niitmist ja hooldust, mistõttu kuulub iga aiapidaja töövahendite hulka üks korralik muruniiduk. Kaup24 interneti kaubanduskeskuse aiakaupade kategooria juht Indre Gegeckiene sõnul on hea muruniitja selline, mis sobib pügatava muru sordi, niidetava maa-ala suuruse ja pinnareljeefiga ning on lisaks ka mugav käsitseda.

Kui väiksema aia puhul piisab muruniidukist, siis suurema ala korras hoidmiseks tuleks kaaluda murutraktori ostu. Neile, kes ise muru niitmisega tegeleda ei taha sobib hästi robotmuruniiduk. Oma väikese suuruse tõttu saab robotmuruniiduk ligi ka kohtadesse, kuhu tavaline niiduk ei mahu, samuti on teda lihtne hoiustada. Nutikaid masinaid on võimalik kontrollida läbi telefoni ka kodust ära olles. Juhul, kui niiduki aku saab tühjaks, suundub tark masin ise laadimisjaama ja seejärel jätkab tööd. Uuemad mudelid lõpetavad töö kui algab vihmasadu ja alustavad uuesti peale selle lõppu.

Trimmerid ja -lõikurid

Aeda aitavad hooldada ja korras hoida heki- ja murutrimmerid. Murutrimmer aitab seal, kuhu muidu niidukiga juurde ei pääse. Trimmerdada saab näiteks puude ja põõsaste alt ning tee ja lillepeenarde äärest. Mõnedele murutrimmeri mudelitele saab paigaldada ka lisaotsikuid, mis muudavad need multifunktsionaalseks, võimaldades teha teisigi haljastustöid, näiteks lõigata hekki või oksi.

Rohu- ja võsalõikurid saavad hakkama märksa suuremate väljakutsetega. Mõned masinad on suisa nii võimsad, et nendega võib maha võtta väiksemaid puid. Tavaliselt on elektrilised trimmerid ja võsalõikurid lihtsamad ja väiksemad. Bensiinil töötavad aga võimsamad ning sobilikumad suuremate ja raskemate alade ning tööde jaoks.

Aeraatorid ja mullafreesid

Selleks, et aia mulla- ja murupinnad oleksid viljakad ning õhu- ja veerikkad, võib vaja minna  erinevaid õhutamis- ja kobestamisseadmeid.

Muruõhutaja ehk muru aeraator hoolitseb selle eest, et murus ei oleks umbrohtu, sammalt ja varasemalt niidetud rohtu. Tänu sellele, et aeraatorid suurendavad vee- ja õhuvoolu, on muru rohelisem ja lopsakam.

Kultivaator ehk mullafrees on vahend, mida aednik vajab siis, kui plaanib maapinda ette valmistada lillede või aiasaaduste kasvatamiseks. Kultivaatorid kobestavad istutamiseks mõeldud alal oleva mulla, eemaldavad kasvamise ajal soovimatud taimed ning segavad mulda kompostiga.

Võrreldes bensiinipõhiste variantidega on elektrilisi masinaid kergem kasutada ja need on ka keskkonnasäästlikumad. Müügil on ka ka käsiaeraatoreid, minitraktorite freese, aeraator-skarifikaatoreid ja teisi sarnaseid tooteid, mis aitavad mulda kobestada ning seda töödeks ette valmistada.

Erinevad aiamõõdikud

Taimede ja viljade kasvatamisel tulevad appi erinevad aiamõõdikud. Mõõtmistulemused aitavad paremini mõista, milliseid lisavahendeid on tarvis taimede kasvukeskkonna parandamiseks. Näiteks niiskus-, temperatuuri-, pH- ja ORP-mõõdikud on suurepärased abivahendid mõõtmaks pinnase ja teiste ainete temperatuure, niiskustaset, happelisust ja muid omadusi.  

Survepesurid

Mõned pinnad võivad üsna ruttu oma esindusliku välimuse kaotada, mis omakorda muudab ka nende puhastamise keerulisemaks. Survepesurid on oma võimsuse tõttu ideaalsed nii sõidukite, seinte, sõidu- ja kõnniteede ning teiste tasapindade puhastamiseks.

Survepesurite käsitlemisel tasub aga olla ettevaatlik. Suure surve tõttu võib vesi tagasi pritsida või isegi inimestele või koduloomadele liiga teha.  Seetõttu tasuks pesuri kasutamisel kasutada kaitseprille, tugevaid ja libisemiskindlaid jalanõusid, mitte kasutada liiga lähedal pinnale ning veenduda, et väga läheduses poleks inimesi, koduloomi ega klaasist pindu.

Survepesur ei pruugi kõikidele pindadele sobida ja see tõttu tasub seda testida väikesel lapikesel. Muidu võid maja terrassi või seina jäädavalt ära rikkuda.