Inimesed
3. august 2021, 08:46

Peatoimetaja Malle Pajula kolumn: Tammsaare saatis suvel pere suvitama, et ise vaikuses kirjutada ja moosi keeta

Kodukirja peatoimetaja Malle Pajula arutleb oma kolumnis, kas kodukontor on tulnud, et jääda. Või oleks siiski parem töötada köögilaua nurgal, kus vahelduseks saab moosi keeta.

„Tammsaare kohv,“ õhkasid algklassilapsed lugupidavalt, vaadates mu poolikut joogikruusi, mille olin enne esimest ekskursiooni muuseumis pildistades kirjanikuhärra töölaua nurgale korraks toetanud ja unustanud.

See aupaklikkus ei tulnud jahtunud kohvist. Enamik neist lastest oli esimest korda klassikalises kabinetis, kus troonib võimas laud. Mulle tuli jütside emotsioon meelde, kui kiikasin tänavusel Soome elamumessil Lohjas üle koduste kabinettide lävede. Lisaks kopsakale kaasaegsele lauale olid seal ka mahukad riiulid töiste materjalide tarvis.

Võimalusel töötaks rohkem kui kahel päeval nädalas kodus 43% vastanutest.

Juba mullu olid sealkandi laiemaid sisustussuundi näitaval messil kodudesse tekkinud tööruumid. Kuid need olid tihti liistakana kitsa või kokkupandava mööbliga – et tuba oleks mugav vajadusel kasutada ka trennisaalina või külaliste majutamiseks või üldse vaadata, mis sellega edasi saab. Tänavu enne messi Soomes tehtud uuring näitas, et võimalusel töötaks rohkem kui 2 päeval nädalas kodus 43% vastanutest. Niisiis oli messi­kodudes juba ka soliidseid kabinette – vaid mõni aasta tagasi tundusid sellesarnased kodudest igavesti kadunud olevat. Mõjudes nutiajastul liiga ahistavana, kuidagi patriar­haal­sena. Nüüdki on huvitav mõelda, kuidas ja kas pere peale seda ruumi jagama hakatakse.

Ilmunud on ka Kodukirja lisaväljaanne Suvekodu ning ajakirja Aed suvenumber.

Kabineti teke tähendab, et soovitakse tööaega või -tsooni eraldada. Köögilaua nurgal või diivanil töötades ei ole töö nii piiritletud, vahepeal saab keeta kirsimoosi või vaadata ära mõne huvitava saate. Kabinet võimaldab soovi korral kellast kellani töist eraldumist oma kodus.

PS. Muide, Tammsaare saatis suvel pere suvitama, et ise vaikuses kirjutada. Kuid tegeles ka talvise moosiga. Nii see moosikeedunõu kui ka tema legendaarne turukott on muuseumis näha. Soovitan käia ka Vilde ja Lutsu majamuuseumis. Lisaks kultuuriloolisele aspektile on need ühtlasi vaated omaaegsetesse koduinterjööridesse ja eluviisi. Soome mess on aga Lohjas vaadata 8. augustini.

Head augustikuud!