ZEN-AED: Jaapani aedade põhirõhk pole lopsakal lilleilul, vaid vormil ning valguse ja varju mängul, need on mediteerimiseks mõeldud aiad. Tänavu 10aastaseks saava Kadrioru pargi Jaapani aia kivid on pärit kõik Kadriorust ning sümboliseerivad püstipidi asetatuna Tallinna vanalinna torne ja katuseid.Foto: Priit Grepp
Kodu ja Aed
18. juuli 2022, 11:57

FOTOLUGU | Jaapani aedade hillitsetud ilu: sind viivad edasi tõusud ja mõõnad, rõõmud ja mured

Jaapani aed on lääne inimeses ikka imetlust tekitanud – nii võõrapärane ja põnev tundub selle vormikeel. Ühelt poolt sümboliseerib see metsikut loodust, kuid metsik pole seal siiski miski – kõik on vägagi kontrollitud ja viimistletud tasemel, mida lääne aedades iial ei kohta.

Hiina aiakunstiga võrreldes on Jaapani aed noorem, kuid viidud nii filosoofiliselt kui ka meisterlikkuselt kõrgtasemeni. Siin kohtuvad ajalugu, sümbolid, religioon ja loodusvaimud, kividki on valitud väga hoolikalt ja nende asetusel on oma eriline tähendus. Puid pügatakse, painutatakse ja koolitatakse nii, et need hakkaksid välja nägema teatud kindlal viisil ning tunduksid väga vanadena. Jaapani aedade põhirõhk pole lopsakal lilleilul, vaid vormil ning valguse ja varju mängul. Kunst sõna otseses mõttes ja seda teadmist antakse edasi põlvkondade kaupa.

Edasi lugemiseks: