AIAMÄRKASÕNAD AUGUSTIS: lihtsad aiatööd, millega aega kokku hoida, mis seemneid korjata ja kuidas nõgeseleotist teha.Foto: Pexels.com Torsten Kellermann
Kodu ja Aed
9. august 2021, 08:30

AIAMÄRKSÕNAD AUGUSTIS: lihtsad aiatööd, millega aega kokku hoida, mis seemneid korjata ja kuidas nõgeseleotist teha

Ilmad on veel soojad, aga õhtu õhtu järel kaob päike kiiremini silmapiiri taha. Aias on aga ikka palju teha, olgu selleks saagi korjamine või muru niitmine. Kõige selle juures pea meeles ilusat suvekuud ka niisama nautida.

10 lihtsat aiatööd, mis hoiavad aega kokku

  1. Korja umbrohi varakult ära. Noki noored umbrohulibled kohe ära ja jäta aiamaal samasse kohta. Kuum päike kuivatab need varsti ja sellest saab toitainerikka multši. Parim aeg rohimiseks on siis, kui muld on niiske, sel moel tulevad juured maast kergemini välja.

  2. Kasta korralikult. Et taimejuured saaksid ka kuival ajal juua, kasta mulda korralikult – see tähendab lausa üleujutamist. Nii ei peagi sa iga päev taimi kastma.

    Kui sul on mitu kastekannu, täida need ja mine kastma kahe kannuga – pead vähem käima ja saad töö kiiremini tehtud. Rohkem vett nõudvad taimed istuta veenõu lähedale.

  3. Hoia korda. Täida taimekastide või peenarde vahed multšiga ja eemalda selle vahelt vahetevahel välja piiluv umbrohi. Muruga vahekäigud trimmerda või niida madalaks. Mullased käiguteed pole hea mõte, sest need lähevad niiskel ajal mudaseks.

  4. Väldi tööde edasilükkamist! Suurte töödega pealehakkamiseks pole tihti jaksu, aga ole nutikas ja haki ülesanded väiksemateks tükkideks. Näiteks kümne taimekasti asemel rohi päevas ainult pooled.

  5. Ära kaeva, parem multši! Kaevamine rikub pinnast, vähendab toitainete hulka mullas ning toob umbrohujuuri maapinnale lähemale. Tõrju umbrohtu parem multšides, sest see loob parema ökosüsteemi pinnasele ja hoiab niiskust. Taimed kasvavad tugevamad ja nõuavad sinult vähem vaeva.

  6. Niida harvem! Kõrgem muru on kasulik loodusele ja aiaelustikule. Niidetud muru jäta maha, nii annab see toitaineid edasi.

  7. Loo aeda veesüsteem. Kui tilgutussüsteemi paigaldamine tundub kulukas ja aeganõudev, siis plastpudelist tehtud nõu on odav ja lihtne lahendus. Lõika plastpudel pooleks, torka selle kaela sisse mõned augud ja pista pudel mulda. Kallates topsi vett täis, niriseb vesi aegamööda taimejuurteni.

  8. Eelista püsikuid. Selle asemel, et igal aastal uusi taimi istutada, eelista mitmeaastaseid taimi, nagu rabarber, murulauk, mädarõigas, piparmünt, spargel jt, mida pead külvama-istutama vaid korra. Ka marjapõõsad ja viljapuud vajavad vähe hoolt.

  9. Potid kokku ja varju. Potitaimed paiguta terrassil või aias ühte kohta, kus nad hoiavad kobaras paremini niiskust. Kõige vähem pead kastma, kui asetad need varjulisse kohta suurele alusele, millele vala vett. Ja kui pott, siis olgu suur.

  10. Kasvata õigeid taimi. Istuta oma aeda taimi, mis on just meie kliimale kohased. Maisitõlvikud ja arbuusid on küll ägedad, aga nende kasvatamiseks pead ise sobivad tingimused looma.

Jahedas ja niiskes kliimas kasvavad hästi lehtpeet ja seller. Liivases pinnases tunneb end hästi kartul, sibul ja küüslauk, pastinaak, porgand ja peet, savises aga kõrvitsalised, uba, kapsas ja muu salatilaadne.

Aia äärde vali hekk, mida on vaja trimmida vaid korra aastas.

Kõrvahark

Foto: Freepik

Nunnu kõrvahark! 

Maist oktoobrini näitab end aias kõrvahark. Ta liigub ringi öösiti, kui otsib toitu, päeval peidab ennast pimedates õõnsustes. Kuigi ehmatava nimega ja paljude jaoks ebameeldiva välimusega, pole see putukas üldse negatiivne tegelane. Aias on ta suisa kasulik! Kõrvahark võib ühe ööga süüa üle 1000 lehetäi. Samas on ta ise ka toiduks lindudele ja kärnkonnadele.

Kui soovid kõrvaharke oma aias hoida, topi tavaline lillepott põhku täis ja pane toika otsa kõlkuma. See on neile mõnusaks pesapaigaks. 

Kuigi maailmas on umbes 1300 kõrvahargi liiki, siis eestis kohtad vaid harilikku kõrvaharki, väga harva ka väike-kõrvaharki. 

Kõrvaharki ära kätte võta, sest ta võib sind oma hargiga torgata.

Korja taimedelt seemneid!

Paljud taimed annavad idanemisvõimelisi seemneid, mida saad järgmisel aastal taas aeda külvata. Suve lõpupoole korja seemned kuiva ilmaga tugevatelt ja tervetelt taimedelt ja hoiusta sildiga kuivas kohas kevadeni.

Lihtsalt saad seemneid korjata neilt taimedelt:

Magun, rukkilill, sametlill, saialill, mustköömen, kosmos, till, koriander, kummel.

Värske kimp kõrvenõgest

Foto: Liliia Kondratenko

Mida head on kõrvenõgeses?

Mõnes kohas hoogsalt vohav kõrvenõges on paljudele pinnuks silmas, aga ometi on ta kasulik nii inimesele kui ka loodusele.

  • Tee vahet! Pikakasvuline, kuni 100 cm harilik kõrvenõges on hea toiteväärtuse ja raviomadustega taim. Raudnõges, kuni 50 cm kõrgune taim, aga on umbrohi. Raudnõges on ümarate sakiliste lehtedega, hariliku kõrvenõgese leht aga ümar, kuid selge terava tipuga.

  • Hoia noorena. Nõgesed on kõige väärtuslikumad, kui nad on 10-15 cm kõrgused. Suureks kasvanud puhmas lõika maha, et pidevalt saaks noori taimi. Nõges armastab niisket, rammusat mulda, võid teda kasvatada ürdipeenras.

  • Hea peibutuseks. Nõgest armastavad lehetäid, lehetäisid aga lepatriinud, kes hävitavad ka teisi kahjureid aias. Teel lehetäisid sööma, paneb lepatriinu pintslisse ka kilptäid, võrgendlestad, karilased ja isegi lutikate munad.

  • Väeta ja peleta kahjureid. Nõgeseleotis on kastes hea väetis lehtköögiviljadele ja teistelegi taimedele. Pritspudelist taimedele pritsides pidurdab see taimehaiguste ja kahjurite levikut ning toidab taime.

  • Vihtle. Nõgesevihaga vihtlemine leevendab reumaatilisi haigusi.

  • Tee teed. Nõgesetee puhastab verd, annab vitamiine, on üldtugevdav ja viib kehast jääkained.

  • Toidu sees. Kuna nõgeseleem meenutab lihapuljongit, on seda lihtne toidutegemisel kasutada. Lisa nõgeselehti suppidesse, ahjuvormi, pirukatädiseks, kotlettidesse, pannkookidesse ja kastmetesse.

Tee nõgeseleotist nii:

  1. Pane nõusse hunnik nõgeseid.

  2. Aseta lehtedele raskuseks peale telliskivi ja nii palju vett, et taimed oleksid kaetud.

  3. Paari päevaga hakkab leotis haisema. Siis pane kaas nõule peale ja jäta paariks nädalaks seisma.

  4. Kasutamiseks lahjenda leotist veega 1:5 või 1:10, olenevalt taime tugevusest.

Aiatsitaat

„Umbrohi on taim, mis on omandanud kõik ellujäämiseks vajalikud oskused, välja arvatud võime kasvada sirgetes ridades.“ Doug Larson, USA ajakirjanik