Lapi küünalt on lihtne süüdata ja see põleb peaaegu täielikult ära. Hõõguv pakk annab augustiöös ka ilusat valgust.Foto: Laura Liinat
Tee ise
26. august 2021, 09:30

MUINASTULEDE ÖÖ KUTSUB: süüta lõkke asemel hoopis enda tehtud Lapi küünal (2)

Muinastulede ööl ei pea tingimata tavapärast lõket süütama – võid läita ka Lapi küünla. Seda 17. sajandil algselt sõjas optimaalse sooja ja valguse saamiseks mõeldud puupakku on lihtne süüdata ja see põleb peaaegu täielikult ära. Hõõguv pakk annab augustiöös ka ilusat valgust.

Vaja läheb:

34–40 cm kõrgust kuiva puupakku
puuri
mootorsaagi
tulehakatust


Valmista Lapi küünalt nii:

1. Puuri paku sisse auk. Pane pakk stabiilsel alusel püsti seisma ja veendu, et see püsiks sirgelt. Puuri keset pakku auk, jäta u 10 cm jagu alt läbistamata.

2. Sae pakule pealtpoolt ristilõige, kuid jällegi jäta alt u 10 cm läbi saagimata. Võimalusel tee saeteed laiemad. Raputa saepuru välja.

3. Täida tulehakatusega ja süüta. Täida pakk keskelt kasetohu, laastude või muu kergesti süttiva materjaliga. Siis on Lapi küünal valmis süütamiseks. Kui pakk ei taha korralikult põlema hakata, lisa keskmesse veel süütematerjali, kuni see tuld võtab.

Ettevaatust!

  • Kanna saagides kaitsevarustust ehk kindaid ja prille.

  • Paku ristilõikamisel tekivad pikemad saepurulaastud kui muidu.

  • Põlema panemiseks leia küünlale õues koht, mis on tasane ega sütti.

  • Arvesta, et pakk põleb tükk aega. Pead paku kõrval olema, kuni see on läbi põlenud ja kustunud.

Kui sul on väga suur puupakk

Mida suurem pakk, seda rohkem võid saagida sellesse tuulutuskanaleid. Neli ava on optimaalsed u 25 cm läbimõõduga paku jaoks.