Nipid
5. august 2021, 11:30

AUGUSTI MÄRKSÕNAD: rända ajas Nipiraamatuga, erista sammalt ja samblikku ning kuula, kes see laulab metsas

Kas sina tead, mis vahe on samblal ja samblikul? Ning milliseid tähtpäevad veel augustis ees ootavad? Uuri järele!

Tee vahet! Sammal või samblik?

Sammal on taim, kes eelistab elamiseks niisket ja puhast paika. Foto: Vidapress

Sammal on taim, kes eelistab elamiseks niisket ja puhast paika. Seetõttu ei kasva sammal tugevasti saastunud õhuga kohtades. Peamiselt võib sammalt kohata metsas ja soos, ta kasvab roheliste tuttidena puutüvedel, kividel või vaibana maapinnal. Samblal on vars ja lehekesed.

Eestis kasvab üle 500 samblaliigi, nende hulgas harilik karusammal, turbasammal, harilik laanik, lainjas kaksikhammas, maksasammal, metsehmik jt.

Samblik on seen, kes suudab elada seal, kus miski muu ei kasva, taludes äärmuslikke temperatuure, kuivust ja toitainete vähesust. Foto: Vidapress

 

Samblik on seen, kes suudab elada seal, kus miski muu ei kasva, taludes äärmuslikke temperatuure, kuivust ja toitainete vähesust. Samblikul ei ole lehti ega varsi. Samblikud võivad olla valged, hallid, pruunid, rohelised, mustad, oranžid, punased või kollased.

Eestis on leitud ligi 1000 samblikuliiki, nende hulgas Islandi käokõrv, harilik põdrasamblik, vagu-lapiksamblik, karik-porosamblik, harilik kopsusamblik jt.

Ajarännak Nipiraamatuga

Eesti Vabaõhumuuseumisse on eksponaadina püsti pandud 1964. aastal laudatöölistele ehitatud silikaatkividest kortermaja. 1967., 1978., 1993. ja 2019. aasta kodudesse sisse piiludes näeb, kuidas kulges argipäev ühiskorteris ja mis juhtus maal pärast kolhooside lagunemist ning milline on elu samas majas nüüdisajal.

Praegusaja elamises on huvitav avastada, et koha on endale saanud ka Nipiraamatud. Just nii! 2019. aasta moodsa avatud ruumi ja köögimööbliga elamine on sisustatud ühe konkreetse Läänemaa pere eeskujul. Kuna nende pere üht köögiriiulit ehivad Nipiraamatu väljaanded, siis sama on korratud ka muuseumi ekspositsioonis. Minge vaadake, kas leiate üles!

Kes see laulab metsas?

Kuigi linnulaulu hiilgehetked jäävad kevadesse, kostab huvitavaid hõikeid ja viisijuppe veel suve lõpuski. Tõmmates taskutelefoni rakenduse Siuts, saad linde nende laulu järgi tundma õppida. Pärast pikemat kasutust taipad juba isegi, kes puu otsas või põõsas lõõritab!

Instagrami konto, mida me armastame - @pikendusjuhe

Väikelinnaelu ja argielu idüll – see ütleb kõik ja samas liiga vähe Annika Vihmanni tehtud piltide kohta. Kaasakiskuvalt ja pilku piltidesse unustavalt on ta kaadrisse püüdnud väikesi igapäevakilde, pereliikmete iseloomu ja ka Viljandi lumma. Kutsub kaema!

Tähtpäevad

9. august – maailma põlisrahvaste päev
12. august – maailma elevantide päev, rahvusvaheline noortepäev
13. august – rahvusvaheline vasakukäeliste päev
15. august – rukkimaarjapäev
28. august – muinastulede öö

Lipupäevad

20. august – Eesti taasiseseisvumispäev

Kuufaasid

Noorkuu: 8. august
Poolkuu (esimene veerand): 15. august
Täiskuu: 22. august
Poolkuu (viimane veerand): 30. august

Päikesetõusud ja -loojangud

2. august 5.07 21.46
9. august 5.23 21.28
16. august 5.40 21.09
23. august 5.56 20.49
30. august 6.12 20.29