Foto: Tootja
Nipid
8. august 2021, 17:30

Kööginipid | Tee vahet „parim enne“ ja „kõlblik kuni“ märkel (2)

Teinekord on hea taas meelde tuletada, mida tähendavad toidukaubal märked „parim enne“ ja „kõlblik kuni“. Boonusena tutvustame põnevat poeleidu, mis on praegu eriti suureks abiks perenaisele.

 Tuletame meelde!

Parim enne ≠ kõlblik kuni

Kõikidel toidukaupadel on säilivust tähistav märge, mis on kirja pandud kas tähisega „parim enne“ või „kõlblik kuni“, kuid nagu need väljendid ka sõnaselgelt ütlevad, on neil erinev tähendus.

„Parim enne“ märgib ära toidu minimaalse säilivusaja. See tähendab, et kui toote tekstuur, konsistents, lõhna- ja maitseomadused ei ole pärast parim-enne-kuupäeva muutunud, võib seda tarbida ka pärast möödunud kuupäeva. „Parim enne“ on näiteks saial ja leival, kuivainetel, juustul, maiustustel, konservidel.

„Kõlblik kuni“ annab aga mõista, et toidu peab tarvitama ära enne pakendil olevat kuupäeva. Selline märge on kiiresti rikneval kraamil, näiteks liha- ja piimatoodetel. Siingi tasub aga usaldada oma maitse- ja lõhnameelt, sest sageli on piim ja kohvikoorgi kõlbulikud veel paar päeva pärast märgitud säilivusaega.

 

 Tore vidin

Köögiviljadele nutikalt auru!

Aurutades jääb köögiviljadesse rohkem toitaineid alles kui keetes, vokkides või praadides, seega tasub tervisliku toidu valmistamiseks just aurutada. Suured aurutusmasinad ja mitmekorruselised bambusaurutid võtavad aga köögis omajagu ruumi. Kui kappides kohta napib, on hea valik soetada hoopis kompaktne metallist aurutussõel, mis sobib kasutamiseks kõigis kaanega tavapottides. Peenemate aukudega sõelal saab valmistada ka tangained, näiteks riisi ja tatart. Aurutada saab keetmise või praadimise asemel ka pelmeene – tulemus saab eriti hõrk.

Sarnase sõela, nagu pildil, leiad müügilt Prismast (hind 5.95) või Koduekstrast (hind 6.99).