Kudumite puhastamine

Foto: Adobe Stock
Nipid
13. august 2021, 12:30

Seitse soovitust villaste asjade hooldamiseks

Praegu on just õige aeg oma villane rõivakraam kapist välja tuua, kenasti ära puhastada ja seejärel rahulikult talve ootama sättida. Siin on 7 nõuannet, kuidas oma villaseid riideid hooldada.

Lambavill on sajandeid olnud toorainena eestlaste jaoks olulisel kohal. Villased tekstiilid on meie pärandkultuuris hoidnud kindlat ja erilist kohta nii ülerõivaste, pidulike kostüümide kui ka kodutekstiilide hulgas. Ja seda põhjusega – külmade ilmadega hoiab vill sooja, sooja ilmaga jahedat. Lisaks imab vill endasse üsna suure koguse niiskust, ilma et ise märg tunduks. Rahvakultuuri seisukohalt kaitseb vill meid ka kõige halva eest.

1.    Villal on uskumatu isepuhastumise võime. Seetõttu võiks villaesemeid hooldada nii vähe kui võimalik. Arvestada tuleb võimalusega, et eseme hooldamisel võib see kergelt viltuda. Riputa villased rahvarõivad riidepuuga värske õhu kätte ja ebameeldivad lõhnad kaovadki iseenesest. Mida suurem õhuniiskus, seda värskema väljanägemise rõivad saavad. Ja kui mõnel seelikul puudub vooder, siis võib ka kaaluda seeliku pahema külje peale keeramist, nagu tehti vanasti rahvarõivaseelikutega.

2.    Kasuta plekkide eemaldamiseks sapiseepi. Paremini sobib vedel sapiseep, mis tuleb kanda plekile, lasta mõjuda 10 minutit ja pesta nagu tavaliselt. Tahke sapiseep võib tugeval nühkimisel hinnalise villakanga vildistada. Poriplekid saab eemaldada, kui lasta poril kuivada ja seejärel pudistada see lihtsalt maha.

3.   Keera rõivas enne pesu pahempidi. Villast eset enne pesu ei leotata, vaid pestakse kohe puhtaks. Kasuta käsitsi pestes käesooja vett ja vanumise vältimiseks jälgi, et loputusvesi oleks enam-vähem sama temperatuuriga. Pestes pigem pigista kangast kui hõõru. Spetsiaalset villapesuainet saab asendada oliiviseebi, šampooni või loodusliku nõrgalt happelise nõudepesuvahendiga. Hea on kasutada pehmet vett, näiteks vihma- või allikavett. 

4.    Masinas pestes kasuta 30 ºC villapesuprogrammi või mõnda muud õrna pesu programmi, mis lõpeb vee nõrutamisega. Villane ese väänamist, tsentrifuugimist ja masinkuivatamist ei talu.

5.    Kuivata villased kampsunid ning jakid tasapinnal froteerätiku vahel. Villast eset ei triigita, vaid aurutatakse läbi kanga pahema poole pealt.

6.    Kaitse koikahjustuste eest. Kapis seisvaid villaseid kampsuneid tasub aeg-ajalt kontrollida, ega koi ole nende kallal maiustamas käinud. Ennetamiseks võib pista kappi riiete vahele kuivatatud lavendlit, rosmariini või kaneelikoori sisaldavaid lõhnakotikesi, mida tuleb kord aastas uuendada. Kui on märgata esimesi koikahjustusi, tuleb kindlasti kõik esemed kohe läbi pesta või panna üheks ööpäevaks sügavkülma. Talvisel ajal tasub ära kasutada külmakraade ja kohevat lund ning viia villased esemed välja lumepessu.

7. Eemalda villatopid nutikalt. Villa lühemad kiud hakkavad tihtipeale kanga pinnale tekitama tüütuid toppe ja pusasid. Eemaldada saab neid elektrilise topieemaldi, žileti või ökopoodidest saadavate pusakivide abil, mis teevad esemed taas siledaks ja eemaldavad tupsud esemelt õrnalt, ilma kangast vigastamata.


Moeetendus OmaMood on südameasjaks võtnud villaste rõivaste populariseerimise

Villa hooldamise nõu jagasid moeetenduse OmaMood 2021. aasta korraldusmeeskonna liikmed Katarina Tallermo, Janika Solmann, Inger Pürjema, Piret Tärno ja Kristel Takk.

OmaMood on Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia moeetendus, mis põhineb kogukondlikul liikumisel ja hõlmab endas samanimelist koolitusprogrammi. Moeetendus toob vaatajani traditsioonilise käsitöö väärtused modernses võtmes. Aastaid on villast räägitud kui jääkmaterjalist, ent tänu uutele villavabrikutele ja uue ajastu disaineritele on kohalikust lambavillast valmistatud esemete populaarsus tõusuteel.

Moeetendus OmaMood on südameasjaks võtnud pärandi elujõustamise ning ühes sellega ka villaste rõivaste kandmise populariseerimise. Nõnda on iga-aastane moeetendus olnud platvormiks mitmele maalammaste villast valminud kollektsioonile.