Kootud sakiline äär ja heegeldatud pikooFoto: Marika Ohha
Tee ise
31. august 2021, 11:30

Õpetus ilmus ajakirja Käsitöö 2021. aasta augusti-septembrinumbris.

KÄSITÖÖKOOL: kuidas kududa või heegeldada kaunis äär?

Kudumid ja heegeldised väärivad kauneid ääristusi, mis annavad näputööle korrektse raami. Õpetame samm-sammult selgeks kaks lihtsat võtet, kuidas teha servapalistust. 

Kootud sakiline äär

Sakiline äär sobib kaunistama väga paljude kudumite ääri. Pikood sobivad kinnaste, sokkide, kleidi ja kampsuni alläärde, aga ka kootud tekkide ja patjade äärde. Pikoopalistus hoiab kudumi ääre kenasti vormis ega lase sel rulli keerduda.

Alustamine

Loo paarisarv silmuseid. Koo 1. rida pahempidises koes, siis jääb kudumi siseküljele kaunis aasaline äär. Koo veel 3–13 rida parempidises koes. Ridade arv oleneb sellest, kui laia äärt on soov kududa. Arvesta, et kootud kõrgus tuleb hiljem kudumi siseküljele keerata.

1. Tõsta ääresilmus kudumata paremale vardale. Koo *2 silmust parempidi kokku, õhksilmus*. Jätka *–* rea lõpuni, kuni vardal on ainult ääresilmus. Koo ääresilmus parempidi läbi. Ringselt kudumisel ära ääresilmuseid arvesta, alusta kohe sakkide kudumisega. Rea lõpetamisel jälgi, et silmuste arv oleks sama mis rea alustamisel.

Töövõte nr 1 Foto: Marika Ohha

2. Koo tagasireal kõik silmused pahempidi läbi, välja arvatud ääresilmused. Koo alates õhksilmustega reast täpselt sama palju parempidiseid ridu kui enne õhksilmustega ridu. Koo veel mõned read parempidises koes või alusta soovitud mustri järgi kudumist.

Töövõte nr 2 Foto: Marika Ohha

3. Murra kudumi äär õhksilmustega rea juurest tagasi ja kinnita sisekülje külge peitpistetega.

Töövõte nr 3. Foto: Marika Ohha

Heegeldatud pikoo

Heegeldatud pikoo sobib kaunistama paljude heegeldatud tööde ääri, olgu selleks siis kleidi alläär või varruka, liniku ja laudlina äär. 

Heegelmustritel tähistavad pikood kolmnurgad või kolm kokkujoonistatud õhksilmust. Pikoo heegeldatakse koos viimase reaga kinnissilmuste või sammaste vahele.

Heegeldatud pikoo_VEEBI by ajakiri Käsitöö

1. Heegelda ese valmis, kuid jäta viimane rida heegeldamata.

Töövõte nr 1 Foto: Marika Ohha


2. Jälgi mustril, kuhu on märgitud pikoo asukoht. Heegelda sinna 3–4 ahelsilmust.

Töövõte nr 2 Foto: Marika Ohha

3.-4. Kinnita ahelsilmustest ahel aassilmusega ringiks läbi kinnissilmuse. Ahelsilmustest aasa võib ka kinnitamata jätta ja heegeldada kohe järgmine kinnissilmus või sammas.

Töövõte nr 3 Foto: Marika Ohha

5. Heegelda järgmine kinnissilmus või sammas.

Töövõte nr 5 Foto: Marika Ohha

6. Pikoo jääb kahe kinnissilmuse või samba vahele.

6. Pikoo on valmis Foto: Marika Ohha