Foto: Aldo Luud
Kodu ja Aed
13. august 2021, 18:57

Usinad lillekasvatajad võiksid algatada kodukandis rohevahetusi

Praegu on õige aeg noorendada äraõitsenud püsikuid. Suurte puhmaste jagamiseks on mõistlik kasutada harki, mis lõhub juuri märksa vähem kui labidas. Kui mätas on väga suur ja raske, võib sellest jagusaamiseks siiski vaja minna ka labidat, et taim mitmeks osaks jagada. Taimedele, mis oma aias ülearuseks osutuvad, leidub enamasti kusagil tänulik uus kodu, seepärast ei maksa üle jäävat istutusmaterjali komposti visata: paku tuttavatele või vii lähimasse rohevahetusse. Kui seda sinu kodukandis pole, algata rohevahetus ise.

Augusti teises pooles saab hakata istutama kevadlillesibulaid – nartsisse, krookuseid (pildil), lumekuppe jm, mis vajavad korralikult juurdumiseks soojemat mulda. Aias tasub neile valida koht, kuhu kevadel hakkab päike esimesena peale paistma. Õige istutamissügavuse annab ette sibul ise: selle läbimõõt tuleb korrutada kolmega (tavaliselt 12–15 cm sügavusele).

Kui peenardest on võtta õlelilli, rukkililli, rebasheina või muid kuivatamiseks sobivaid õisi, lõika need koos varrega maha ja köida kimpudesse. Riputa lilled hea ventilatsiooniga sooja ja hämarasse kohta kuivama – neid saab taimeseadetes kasutada veel mitu kuud.