Seljavalu soodustab asjaolu, kui õppides eelistatakse tooliga laua taga istumisele muid meelepäraseid paiku.

Foto: Pexels
Liigume
2. september 2021, 13:23

Varsti algab kool: kuidas hoida koolilapsi seljavaludest?

Koolieelikutel esinevad seljavaevused harva, küll aga tõuseb nende sagedus vanuse kasvades – lõpuklasside õpilastel esineb neid tööealistega võrreldaval määral.

„Viimase puhul tuleb mõjuritena arvestada ka näiteks suurenenud igapäevaeluliste stressorite, samuti ka näiteks unetundide vähesuse osakaalu,“ ütles OMAklubi füsioterapeut Mihkel Kuresoo.

Ta selgitas, et esimesed märgid lapse seljavaevustest on enamasti selja väsimine ja/või valutamine. Siinpuhul on valdavalt tegemist mittespetsiifilise valuga, mis tähendab, et ühtegi konkreetset pahaloomulist põhjust (nt lülivaheketta väljasopistus) ei esine, vaid vaevuste esinemisel mängivad rolli nii bioloogilised, psühholoogilised kui sotsiaalsed faktorid.

„Vanemad saavad lastele iseenda füüsilise aktiivsusega eeskujuks olla ja toetada neid meeldiva sportliku tegevuse valikul,“ ütles füsioterapeut. Ta nentis, et spordiala, mis vanemale meeldib ja sobib, ei pruugi lapsele samamoodi mõjuda.

„Sundimine konkreetset treeningut tegema võib tekitada vastumeelsust. Koormused peavad olema parajad - liiga vähene aktiivsus, samuti liiga suured koormused võivad seljaprobleemide põhjuseks olla,“ ütles Kuresoo ja lisas, et sümptomite tekkimisel tuleb koormusi vastavalt kohandada.

„Kuna seljavalusid ja ka muid skeleti-lihassüsteemi vaevusi mõjutavad ka psühholoogilised ja sotsiaalsed faktorid, on vanematel oluline roll oma järglastele luua toetav ja armastav kodune keskkond,“ rõhutas Kuresoo.