Madalad ja kääbushekid sobivad peenarde ääriseks, vormi hoidmiseks pügatakse neid korrapäraselt.Foto: Ingrid Sembach-Hõbemägi
Kodu ja Aed
27. august 2021, 23:06

Hekispikker istutajale: kuidas istikute pealt kokku hoida

Jahe ja vihmane aeg soosib pikalt edasi lükatud ja kulukaid istutustöid, sealhulgas hekkide rajamist. Istikute ostmine pole just odav lõbu, kuid sooduspakkumistelt taimi soetades saab kevadise istutamisega võrreldes märkimisväärselt kokku hoida.

Istutamise aeg kestab piltlikult öeldes seni, kuni labidas maasse läheb, kuid põhimõtteliselt võiks selle tööga lõpule jõuda oktoobri lõpuks või novembri esimeseks pooleks, enne püsivaid külmakraade, kuigi pika sooja sügise korral võib see aeg pikemgi olla. Okaspuuhekkide istutamiseks sobiv aeg on lühem, sest nende elutegevus kestab kuni külmadeni ja enne seda tuleb taimedele jätta aega juurdumiseks. Istikuid on saadaval potitaimedena, mullapalliga, aga ka paljasjuursetena. Viimased on levinud lehtpuude puhul ja on hinnalt kõige soodsamad, kuid eeldavad juba varem ettevalmistatud kasvukohta, et istutamist ootavate taimede juured tuule ja päikese käes seistes ära ei kuivaks. Eriti sobilik on sügisene istutusaeg õhematel ja kuivematel liivmuldadel, sest kevadel kaob sinna akumuleerunud niiskus väga kiiresti.

Edasi lugemiseks: