Milline on parim koduprinter?

Täname Kristjan Kalmat Printerikeskusest

Foto: Freepik
Tehnika
1. märts 2022, 06:07

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

HÄDAVAJALIK KODUKONTORIS: milline printer on parim? (3)

Tindiprits või laserseade? Värvikassetiga või mustvalge? Juhtmega või ilma? Kui varem võis mõne üksiku pileti või värvimispildi trükkimiseks koju printeri soetamine ebamõistlik tunduda, siis nüüd tasub see väljaminek end paljude kodukontoris töötajate jaoks ära. Aitame sind parima otsingul!

Printerite hinnaskaala on lai ja koduseks kasutamiseks tundub loogiline valida võimalikult soodsa hinnaga seade. Kui kalliks läheb aga maksma iga lehe trükkimine? Ja kas poleks mugav, kui kahepoolseks printimiseks ei peaks iga kord lehte keerama? Võib-olla on sulle oluline, et tööd saab korraldada otse telefonist?

Printeri ostu eel tuleb üldjoontes otsustada, kas:

- laser- või tindiprinter;

- mustvalge või värvitrükk;

- suurem või kompaktsem masin;

- skannimis- ja kopeerimisvõimalus on vajalik või mitte;

- printida on palju või vähe.

Kui jäid praegu mõnele küsimusele vastates hätta, võid abi saada järgnevatest juhistest.

Laser- või tindiprinter

Kumb ikkagi valida? Eeskätt peaks läbi mõtlema, kui palju ja tihti ning mille printimiseks masinat kasutatakse. Kodustesse tingimustesse sobib üldjuhul laserprinter, eriti kui eelistada mustvalget trükki. Juhul kui laserprinterit mõnda aega ei kasutata, ei juhtu sellega midagi. Tindiprinteris seevastu kipub tint kuivama, kui ei prindita vähemalt kahte lehte nädalas.

Fotohuvilistele ja teistele, kes tahavad kodus palju pilte trükkida, sobib aga kõige paremini just hea tindiprinter. Sellega saab teha pea fotoprinteri kvaliteediga koopiaid, mille kvaliteedierinevust näeb vaid pilte kõrvutades.

Kodukasutajale on loodud ka väiksema suurusega mitmefunktsioonilised tindi- ja laserprinterid, millega saab ka skannida ja kopeerida. Tihti neid funktsioone tarvis ei lähe, kuid ootamatus olukorras võib printeri lisavõimalus olla tõeline elupäästja.

Printeritüüpide plussid ja miinused

Laserprinter

+ Prindib kiiresti. See on oluline, kui prindid korraga palju lehti.

+ Printimise tulemus on täpsem.

+ Pikalt jõude seismine ei kahjusta masinat.

+ Soodsam hind.

+ Hea töökindlus.

+ Niiskus ei kahjusta prinditud teksti.

- Masin on suurem ja raskem.

- Toonerikasseti hind on kallim.

- Vajab enne printimist eelsoojenemist.

Tindiprinter

+ Väiksem ja kompaktsem.

+ Fotokvaliteediga print.

+ Töötab vaiksemalt.

+ Teatud mudelitel saab tindikassetti ise täita.

- Lühem eluiga.

- Trükitud paber ei tohi saada niiskust, sest muidu läheb print laiali.

- Trükipea võib ummistuda.

- Tint kuivab, kui masinat ei kasutata. Nädalas peaks trükkima vähemalt paar lehte.

Odav on hoopis kallis

Üldiselt on reegliks, et mida odavam on printeri ostuhind, seda kulukamaks kujuneb selle ülalpidamine. Seda põhjusel, et ostetud masinas olev toonerikassett saab ruttu tühjaks ja uue ostmine on kallis. See kehtib nii laser- kui ka tindiprinterite puhul. Enne soodsa hinnaga printeri ostmist tasub seega kontrollida, milline on toonerikasseti hind ja ka saadavus.

Kodutarbijale mõeldud laser- ja tindiprinteri mustvalge originaalkasseti keskmine hind on u 50−60 eurot, millega saab printida u 1500 lehekülge. Tindikasseti maksumus on 10−30 eurot ja sellega saab printida u 500 lehekülge. Enamasti prinditakse kodus vähe ehk u 100 lehte kuus. Seega, kui tead, et kasutad printerit pigem harva, siis tooneri hinna pärast muretsema ei pea.

Värviprinter

Värvilise trüki jaoks on soodsa hinnaga laserprinterite kõrvale tulnud ka täidetava tindipaagiga tindiprinterid. Kui kõrvutada kassettide hindu, siis laserprinteri ühe värviga originaalkasseti hind on 50–100 eurot; neid on printerisse vaja neli ja printida saab 1000−2500 lehekülge. Samas Epsoni L-seeria tindiprinteri kassetti saab kasutaja ise pudelites olevate originaaltintidega täita 25 euro eest ja printida 6000 lehekülge. See annab vabaduse vajutada printimisnuppu suurema südamerahuga.

Tuled ja viled

Eriti mugavaks teeb printimise see, kui ei pea arvutijuhet printeriga ühendama või saab dokumendi välja trükkida otse telefonist. Selleks vajalik WiFi-liides on olemas enamikul tindiprinteritel, kuid laserprinterite puhul peab iga mudeli WiFi-valmidust kontrollima. Selle liidesega laserprinterid on 15−30 eurot kallimad.

Paberit aitab dokumentide printimisel kokku hoida kahepoolse printimise võimalus. Kasutajamugavust lisab, kui see on automaatne ja puudub vajadus ise paberi külge vahetada. Lisaseade ei tee ilmtingimata printerit ka suuremaks.

Kui pikk on printeri eluiga?

Tänapäevased printerid peavad üldjuhul vastu 3−7 aastat. Kuna printereid müüakse väga soodsate hindadega, ei tasu masina parandamine end enamasti ära, sest võib minna kordades kulukamaks kui uue ostmine.

Kas printer vajab korralist hooldust?

Printerid hooldust ei vaja, pigem on abi tarvis siis, kui midagi on tarvis remontida. Probleemid tekivad kulumisest või purunemisest.

Arvuta välja lehe printimise hind

Arvuta juba enne masina ostu välja, kui palju maksab sellega ühe lehe printimine. Toonerikasseti infolehelt leiad, mitu lehte ühe kassetiga printida saab. Jagades kasseti hinna selle arvuga, saadki teada, mis on trükkimise kulu ühe lehe kohta.

Seega, kui tooner maksab 72 eurot ja sellega saab printida 3000 lehekülge, siis kulu ühe lehe kohta on 2,4 senti. See hind on igati mõistlik.

Võrdluseks: odavama hinnaklassi tindiprinteri puhul võib ühe lehe printimine maksta isegi 20 senti ja A4-foto 3,8 eurot.