Kollaaž

Foto: erakogu
Tee ise
16. september 2021, 09:00

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

NUNNUMEETER LAES: vaata, kuidas tuunida tavaline Ikea mänguköök väikese peakoka unistuseks

Juuksur-stilist Anu Holst (32), kes on praegu kodune ema, meisterdas kulunud välimusega Ikea mänguköögist nädalaga kaunitari, kus ka täiskasvanu tahaks kokata. See õnn on aga hoopis tema pojal Johannil (2,5), kes seal meelsasti iga päev askeldab.

Vaja läheb: puiduvärvi, puiduvaha, liivapaberit, haamrit, puiduliimi, pintslit, svammi, kruvikeerajat, köit, puuri, saagi, rotangi, kääre.

Värskenda vana mängukööki nii:

  1. Valmista ette. Eemalda köögilt kleepsud. Paranda lahti tulnud spoonikihid puiduliimiga ja lase kuivada. Siis lihvi liivapaberiga kõik pinnad üle.

  2. Lisa liistud. Liimi kapile liistud ja raamid. Kinnita köögile vineerist tagapind.

  3. Õlita, vahata ja värvi. Õlita ja vahata need pinnad, mida soovid jätta naturaalseks. Muud pinnad värvi, lase minut kuivada ja tupsuta üle kuiva svammiga, et saada tekstuurne pinnaviimistlus. Korda värvimis- ja õlitamisprotsessi soovi korral veel.

  4. Uuenda kapiuksi. Eemalda kapilt pleksiklaasid ja liimi selle asemel kapiukse pahemale poolele rotangvõrk. Eemalda ka ukselingid, puuri avaused suuremaks, et mahuksid sealt köit läbi ajama, ja seo otstesse sõlmed.

    Mänguköögi tuunimise eelarve

Rotangvõrk u 35 eurot (MASS AS)

Värv u 10 eurot

Osmo õlivaha u 17 eurot

Liim u 4.50

Köis u 4 eurot

Pildiraamid u 8 eurot

Kraanikauss 4.50

Töövahendid u 15 eurot

Vineer köögitaguseks pinnaks tasuta hea sõbra käest


Materjalivalik on suur

Anu soovitab käia ringi avatud silmade ja meelega, sest sedasi jõuab õige asi sinuni. Lisaks tuleb kasuks mõelda kastist välja. „Rotangi võib asendada ka kartulikotiriidega, kraanikausi saab teha koogivormist ja korgist kuumaalused liimida pliidiplaatideks,“ pakub ta välja.

Köögi tuuningu autor Anu Holst koos pojaga

Foto: Anu Holst

Anu jagab nippe

Kuidas tekkis mõte mängukööki uuendada?

Kui sündis mu poeg Johann, oli kohe mõte talle mänguköök soetada. Soovisin bohostiilis maalähedast kööki, lisaks meeldib mulle väga rotang, aga poest ma sellist ei leidnud. Internetis oli aga väga palju vahvaid ideid, kuidas oma mõtteid teostada. Vaja oli ainult kööki! Uut ma osta ei tahtnud, seega pidasin silmas järelturu müügikuulutusi. Läks nii, et sain Ikea vana mänguköögi sõbrannalt tasuta.

Naturaalsete materjalide kasutamine annab köögile pehmust.

Foto: Anu Holst

Miks just selline värvi- ja materjalivalik?

Värvitooni valisin viis minutit enne poe sulgemist ja läks õnneks täppi – tulemus sai täpselt selline, nagu ette kujutasin! Osmo õlivahast olin palju lugenud Facebooki sisekujunduse grupist ja seda kiidetakse. Kuna lakkida ei soovinud, aga köögipinnad vajavad kaitset, tundus õige valik just õlivaha. Näis, kuidas see ajaga vastu peab.

Käepidemete peale mõtlesin päris pikalt. Viimasel hetkel tuli mõte kasutada puuvillast köit. Liistudega raamitud elementideks leidsin puidust pildiraamid poest taas juhuslikult, aga sain need ideaalselt ära kasutada.

Tavalisest koogivormist sai mänguköögi kraanikauss.

Foto: Anu Holst

Räägi köögi sisustamisest ka, palun.

Köögi sisustamiseks seadsin sammud Sõbralt Sõbrale ja Samaaria taaskasutuspoodidesse, kust ostsin sentide eest keraamilised ja puidust nõud ning köögiriistad. Rõõm oli nii taaskasutusest kui ka raha kokkuhoiust. Keraamiliste nõudega tahtsin, et laps saaks juba pisikesena kätte teadmise, et maha kukkunud asi võib katki minna. Ühte kruusi sanga oleme juba koos parandanud.

Köögiga sama tooni on värvitud ka tool, munakarp ja vaas. Viimase värvimiseks lisasin värvi sisse soodat, et saada paksem segu ja äge tekstuurne tulemus. Kui kuskil midagi ägedat näen, tahan alati ostmise asemel ise seda teha proovida. Mulle meeldib loomisprotsess, mõtlemine ja pusimine.

Stiilinäide, kuidas luua bohostiilis maalähedast mängukööki.

Foto: Anu Holst