Foto: Unsplash
Uudised
22. märts 2022, 13:54

LAPS TAHAB LEMMIKLOOMA? Paneme plussid ja miinused ritta!

„Ma tahaks väga oma 11aastasele pojale võtta koera, sest usun, et väike poiss (või tüdruk) vajab oma erilist sõbrakest. Paraku olen selle ideega peres täiskasvanute seas üksi jäänud, teised näevad lemmikus vaid vaeva. Mida teha?” arutab kahe lapse ema. Tõepoolest, mida?

Lemmikud toovad lastele kindlasti rõõmu, ent enne looma võtmist tuleks kirja panna nii plussid kui ka miinused, et teha läbimõeldud otsus.

PetsPyjamas on kirja pannud 10 põhjust, miks lemmikloom on lapsele hea:

1. Lemmikloom vähendab allergiat

Uuringud näitavad, et lemmikloomadega kodudes kasvavatel lastel on tõenäoliselt tugevam immuunsüsteem ja vähem tõenäoline, et neil tekivad lapseeas allergiad ja astma.

2. See õpetab vastutust

Sellised ülesanded nagu koeraga jalutamine, kassiliiva vahetamine, küülikupesa puhastamine õpetavad lapsi vastutama ja annavad neile ka saavutustunde. Lemmiklooma eest hoolitsemine aitab lastel arendada ka teiste suhtes empaatiat.

3. See aitab õppimisel

Lemmikloomad saavad lapsi õppimisel aidata. Eelkõige võivad loomad aidata laste lugemisoskust parandada. Uuringud on näidanud, et õpilased, kes koolis kõva häälega lugeda ei taha, tunnevad end lemmikule ettelugedes enesekindlamalt, sest loomad ei arvusta.

4. Lemmik pakub lohutust ja seltsi

Lemmikloomad pakuvad lastele lohutust ja seltsi. Olenemata sellest, millises meeleolus nad on, leiavad lapsed loomalt tuge ja kindlust, mis tähendab sageli, et nad on vähem ärevil või endassetõmbunud.

5. Hoiab pered suhtluses

Lemmikloom aitab luua tugevaid perekondlikke sidemeid, kuna on sageli tegevuse keskmes. Alates lemmikuga jalutamisest kuni hoolitsemiseni välja. Need lihtsad, aga nauditavad ülesanded annavad võimaluse aeg maha võtta, üksteise seltskonda nautida ja suhelda.

6. Julgustab tervislikke eluviise järgima

Alates koeraga jalutamisest kuni aias küülikuga mängimiseni – lemmikloom aitab noorel omanikul tervislikku eluviisi avastada, julgustades neid õues olema ja ringi jooksma.

7. Lemmikloom alandab vererõhku

Loomad, keda saab silitada, võivad alandada vererõhku ja see omakorda vähendab ärevust. Seega võib lemmikloom aidata lapsel kodutöid teha ja eksamiteks valmistuda.

8. Vähendab üksindust

Lemmikloom võib aidata üksindustunnet ja isoleeritust ära hoida ning ka depressioonist hoiduda. Need tervisega seotud eelised kaasnevad isegi viirpapagoi omamisega.

9. See õpetab eluringi

Kuigi enamik vanemaid soovib kaitsta oma lapsi maailma julmuste eest, võimaldab lemmikloom lapsel elutsüklit mõista ja sellest õppida. Lemmiklooma surmaga tegelemine võib tegelikult aidata tal teiste väljakutsuvate elusündmustega toime tulla.

10. See on lõbus!

Kõige tähtsam on see, et lemmikloom on lõbus. Ükskõik, kas see on kass, koer, lind või tuhkur, toob looma omamine naudingut igasse majapidamisse!

Ent kõik ei ole nii lihtne. On ka hulk miinuseid, mis lemmiku võtmisega kaasnevad.

PetHelpful.com on kirja pannud rea negatiivseid asju, mis sellega kaasnevad.

1. Palju hoolt

Lemmikud vajavad palju hoolt ja seega meie aega. Olgu selleks jalutamine, treenimine, puuri puhastamine või lemmikloomasalongis käimine. Kui sul seda aega ei ole, ei tasu lemmikut võtta.

2. Kulud

Kuigi lemmiku võtmine tundub alguses ilus ja tore, kaasnevad sellega igapäevased kulud, nagu näiteks arstivisiidid, toit, mänguasjad ja nii edasi. See on üks peamiseid asju, millega inimesed ei arvesta, kui omale looma võtavad.

3. Allergiad

Lemmikuga võivad avalduda allergiad, millest sa varem teadlik polnudki. Liiga tihti viiakse just seetõttu lemmik tagasi oma sünnikodusse.

4. Müra

Paljud inimesed ei arvesta sellega, et lemmikloomaga kaasneb tahes-tahtmata erinevat müra. Olgu selleks koera haukumine, lindude kriiskamine või kassi mäugumine.

5. Maja ja vara kahjustamine

Olgu su lemmik ükskõik kui korralikult treenitud, kodu saab kannatada igal juhul. Koerad närivad asju. Kassid kraabivad. Puurist lahti pääsenud küülik närib juhtmed läbi.

6. Vabaduse puudumine

Kui sul on lapsed, on su vabadus niigi juba teatud mõttes piiratud, ent lemmik piirab seda veelgi. Nädalavahetuseks kodust lahkudes tuleb mõelda, kas ja kuhu minna, et lemmik kaasa võtta. Sama kehtib väljas söömise ja pikemaks ajaks reisile mineku kohta. Kui lemmikut kaasa ei ole võimalik võtta, tuleb leida talle hoidja. Ka see võib osutuda keerulisemaks, kui alguses tundub.

7. Unepuudus

Enamik lemmikloomi elab sisuliselt oma ajakava järgi. Nii mõnedki on olemuselt öised tegutsejad ja teevad paljusid asju just siis, segades seega teiste und. Lisaks võib su koer lakkamatult haukuda tänaval paukunud autoukse peale.

8. Lühike eluiga

Tahame seda või ei, lemmikud surevad ühel hetkel. Kuigi see on võimalus lastele eluringi õpetada, murrab see ka nende südamed.