Foto: Pexels
Nipid
1. oktoober 2021, 05:59

Hea une nimel: õige padi ja tekk aitavad paremini magada

Hea päev saab alguse heast unest. Paljud meist juba teavad, et hea une jaoks peaks magamistuba olema enne magamaminekut vaikne, pime ja hästi ventileeritud. Kuid kas teadsid, et ka kehatemperatuur ja kehaasend mängivad une kvaliteedis väga tähtsat rolli? Seega on oluline valida parema une jaoks õige padi ja tekk.

„Õigesti valitud tekk aitab hoida kehatemperatuuri õigel tasemel. Hea tekk on valmistatud hingavast materjalist, mis ei pane higistama ja hoiab kehatemperatuuri ühtlasena kogu öö vältel. Ideaalne tekk tundub ka kaalu, suuruse ja vormi poolest kasutajale täpselt õige. Aastaaegade vaheldumisel on soovitatav ka tekke vahetada, sest teki soojusastet arvesse võttes tagab tekk suurima potentsiaalse kasutusmugavuse. Täpselt nagu riiete puhul - me ei kanna suvel sooje riided ega talvel sandaale,” ütleb IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi.

Tekid on saadaval erinevate soojusastmete ja täitematerjalidega, seega saab igaüks valida endale sobivaima. Ükskõik, kas eelistate magades sooja või jahedat, suletekki või teisi materjale nagu näiteks hõlpsasti hooldatav lüotsell, leiate mugavaks magamiseks vajaliku teki. Tekkide soojustase ei sõltu ainult täidisest, vaid ka täidise kogusest. Mida rohkem täidist tekis grammides on, seda soojem on tekk.

 

Erinevast materjalist tekid

Sügisele ja talvele omaselt langeb sel ajal ka temperatuur. See võib teie und mõjutada, kuna magades hakkab külm. "Valige jahedamaks ajaks soojem või igaks aastaajaks mõeldud tekk, kui teate, et teil kipub talvel külm olema. Igaks aastaajaks mõeldud tekid pakuvad ideaalset soojust aastaringselt, kuna need sisaldavad ühte kergemat tekki ja ühte soojemat tekki, mida saab vajadusel kokku ühendada või lahti võtta,” soovitab Tammekivi.

Lisaks tekkide soojustasemele saate valida ka erinevate materjalide vahel, millel on erinevad eelised ja omadused.

Mõnedel tekkidel on puuvilla, polüestri ja/või polüpropüleeni segudest valmistatud pehme kiudtäidis. Need kiud on kerged ja säilitavad oma mahu ning isoleerimisvõime. Samuti lasevad teie kehal hingata ja hoida ühtlast temperatuuri kogu öö jooksul.

Samas on udusulgede ja sulgedega täidetud tekid tuntud oma isoleerimisvõime poolest. Sulgedega täidetud tekk hoiab keha soojas ning on samas kerge, kohev ja pehme. Reegel on see, et mida rohkem udusulgi, seda pehmem, soojem ja kergem tekk on. Samuti tõmbavad suled niiskust eemale ja takistavad seeläbi higistamist.

Allergikutele on hea valik siiditäidisega tekid, kuna siid on vastupidav tolmulestadele ja mustusele. Siiditäidis reguleerib temperatuuri, hoiab teid külmaga soojas ning vastupidi. Samuti hingab ja tsirkuleerib õhku nii, et niiskus aurustub, luues teile hea unekeskkonna.

Villased tekid on vastupidavad ja lasevad õhul liikuda, transpordivad niiskuse kehast eemale ja loovad ühtlase temperatuuriga mugava unekliima. Vill hoiab magaja mõnusalt soojas ning reguleerib temperatuuri selliselt, et kogu öö oleks ühtlase magamistemperatuuri.  

Vali padi vastavalt magamisasendile

Õigesti valitud padi on vaieldamatult üks hea une peamisi tegureid. Padja valimisel on oluline arvesse võtta nii padja pehmust kui ka materjali. „Padja valimisel tuleks esmalt endalt küsida, kuidas te tavaliselt magate ja mis teile meeldib? Näiteks külili- ja selilimagajate jaoks on tugevam kõrgem padi sageli hea valik. Inimesele, kes eelistab kõhuli magada, võib lamedam pehmem padi olla parem valik, kuna see võimaldab pead, kaela ja selgroogu paremini joondada,“ selgitab sisekujundaja.

Padjad on disainitud eesmärgiga pakkuda tuge sõltuvalt magamisasendist. Hea padi peaks hoidma pead samas asendis ja nurga all nagu täiusliku kehahoiakuga püsti seistes. Selili magajad, külili magajad, patja kallistavad magajad – kõigile leidub magamisasendile sobiva padja, alustades sulgedega täidetud patjadest kuni erineva paksusega mäluvahu või polüestrini.

Ergonoomiline padi toob sügava une

Ergonoomiline padi vajub kehatemperatuuri mõjul pea ja kaela kuju järgi. Need on disainitud nii, et anda peale, kaelale ja õlgadele õiget tuge, mis võimaldab igal ööl kvaliteetselt puhata. Olenemata sellest, mis asendis magatakse või palju magamisasendeid vahetakse, leidub magajale sobilik ergonoomiline padi.

Kui magate kõhuli ja vajate madalamat patja, mis pead ja selgroogu õiges asendis toestaks, siis valige madal sulepadi. Kui magate küljel või selili, siis vajate rohkem tuge ja seetõttu peaksite valima kõrgema sulepadja. „Sulgedest täidis pakub head tuge ja leevendab kaelale ning õlgadele avalduvat survet, aidates teil lõõgastuda,“ ütleb sisekujundaja.

Allergikud peaksid pigem kasutama mikrokiud-, õõneskiud- ja polüesterpatju, kuna need on hüpoallergeensed ja hästi hingavad. Mikrokiust padjad on valmistatud ülipeenikestest polüester- ja nailonniitidest, mis on tihedalt kokku kootud. See muudab padja antimikroobseks. Sünteetilised materjalid tõrjuvad ka niiskust.

Patjadel võiks kasutada ka padjakatteid, mis kaitsevad seda plekkide ja mustuse eest ning on masinpestav. Mõned padjakatted lisavad padjale isegi mugavust juurde.