Betoonist katusekivid on valmistatud 100% looduslikest materjalidest – liivast, veest, tsemendist, raudoksiidpigmentidest ja veepõhisest värvist, mille hind ei ole oluliselt kallinenud. Kuna betoonkive saab toota väga paljudes kohtades, kus on selleks vajalikku liiva, siis vähendab kivitehaste hajutatus ka betoonkivide transpordikulu. 

Sisuturundus
1. oktoober 2021, 13:22

Lainelistest betoonkividest on saanud üks soodsamaid katusematerjale Eestis

Lainelisest betoonkividest on tänaseks saanud üks soodsamaid katusematerjale Eestis, kuna lehtmetalli ja bituumeni hinnatõus maailmaturul on märkimisväärselt kergitanud enamike teiste katusematerjalide maksumust. Katusekivide hinda on aga Monier suutnud hoida senisel tasemel. Samuti on kivi kõige pikema elueaga katusematerjal.

Klassikalise 45° ja 170 m² viilkatusega eramajale võib lainelistest betoonkividest katus maksma minna suurusjärgus 3000–3500 €, millele lisandub paigaldustöö maksumus. Samas tuleb ka silmas pidada, et iga katuse hind sõltub selle suurusest, kujust ja keerukusest, sest lisaks reakivile on vaja eridetaile, lisatarvikuid ja turvatooteid. 

Kivikatus on Eestis eelistus nr 1 

Kivikatus on eestlaste seas katusematerjalide osas esimene emotsionaalne eelistus. Seda ilmselt põhjusel, et kivikatus näeb tõeliselt hea välja ja seda ka mitmete aastate möödudes. Monieri valikust on kaalult kergemal Aerloxi katusekivil ja Est-Stein Protectori kivi pinnal ka spetsiaalne polümeerne Protectori kaitsekiht, mis tagab vastupidavuse UV-kiirgusele; hoiab ära sambla teket ning hoolitseb, et katusekivi välimus säiliks pikalt värskena. Tänu sellele on katus ka praktiliselt hooldusvaba.

Kui varem kasutati lainelisi katusekive eeskätt klassikalise arhitektuuriga maamajadel, siis uued disainisuunad on muutnud selle eestlaste seas ihaldusväärseima katusematerjali sobivaks ka moodsatele majadele. 

Monieri tootevalikus on  kümnetes profiilides, värvitoonides ning pinnatöötluse variantides katusekive, mille seast leiab meelepärase lahenduse iga majaomanik. 

Foto: Nina Mönkkönen

Kõige pikema elueaga katusematerjal

Betoonkivi on ka kõige kauem vastupidav katusematerjal, millele pakume garantiid 30 aastat ja elueaks vähemalt sajandi. 100aastane eluiga on juba praegu tõestatud enam kui sajandivanuste korras kivikatustega. Võrdlusena saab välja tuua, et eterniidile pakutakse eeldatavaks elueaks 60, plekile 50 ja bituumensindlile 25 aastat. Nii võib liialdusteta öelda, et korraliku kivikatuse saab pärandada vanaisalt lapselapsele.

Betoonkivid on väga ilmastikukindlad, kannatades hästi suuri torme ja temperatuurikõikumisi, rääkimata tugevatest vihmadest ja paksust lumekihist. Ka paduvihma ja tugeva tormi ajal on katusekate vaikne, mis tähendab mõnusat elukeskkonda katuse all.

Foto: Nina Mönkkönen

Laineline betoonkivi on väga vastupidav katusematerjal

Lainelist betoonkivi on keeruline vigastada ning kivikatusele võib julgelt astuda. Katusekivi ei ohusta rooste, õhus leiduvad keemilised ühendid ning vee ja UV-kiirguse koosmõju.
Kõik Monieri tooted on tervikliku katusesüsteemina testitud Saksamaa tehnikakeskuse nõudlikes tingimustes, et tagada nende kõrge kvaliteet ja sobivus põhjamaisesse karmi kliimasse. 

Ehitusekspertide hinnangul kannatab enamik olemasolevaid katusekonstruktsioone välja kivikatuse raskuse. Kivid moodustavad katusele mõjuvast koormusest vaid 10–20%, seevastu lume ja tuule koormus ulatub uuringute andmetel ühtekokku 76%-ni katusele mõjuvatest jõududest.

 Lainelised katusekivid sobivad hästi ka katuse renoveerimiseks

Tõime hiljuti turule uue Soomes toodetud lainelise betoonkivi Aerlox, mis on 15% kergem kui tavapärased katusekivid. Lainelise Aerloxi valmistamiseks kasutatakse uut kergbetooni retsepti, kus tavapärane liiv on osaliselt asendatud oluliselt kergema kvaliteetse täiteainega. Tänu kergele kaalule saab Aerloxi hästi paigaldada ka neile majadele, kus seni oli katusel vana nõukogudeaegne eterniit või ruberoid. 

Tänapäeval ei nõua katusekivide kinnitamine mingeid erioskusi ega spetsiaalseid tööriistu, kuna seda saab teha ilma ühtki naela katusematerjali või roovitusse löömata. Selleks on olemas uuenduslikud tormikindlad M-Clip klambrid, mille abil kinnitatakse katusekivi roovi külge käsitsi. 

Tasuta professionaalne nõu Monierilt

Küsi tasuta konsultatsiooni või tule katusekivide valikuga tutvuma Monieri kontorisse Tallinnas või Tartus! Lisainfo telefonidel 627 5560, 627 5572 (Tallinn) ja 739 0128 (Tartu), e-postil [email protected] või veebilehel www.monier.ee.