Moodne garderoob

Foto: Adoeb Stock
Nipid
8. oktoober 2021, 09:30

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta oktoobrinumbris

Nipid, et luua koju funktsionaalne ja hästi toimiv garderoobisüsteem

Kui leiad sisse ehitatud garderoobile ja panipaikadele kodus õige asukoha ning asjadele selles toimiva hoiustamissüsteemi, on see tõeliselt väärt lahendus. Nii saad kõik asjad kappi paigutada ja kodu üldmulje jääb kena puhas. Vaatame samm-sammult üle, kuidas sellist panipaika oma koju luua.

Kui leiad sisse ehitatud garderoobile ja panipaikadele kodus õige asukoha ning asjadele selles toimiva hoiustamissüsteemi, on see tõeliselt väärt lahendus. Nii saad kõik asjad kappi paigutada ja kodu üldmulje jääb kena puhas. Vaatame samm-sammult üle, kuidas sellist panipaika oma koju luua.

Leia sobiv asukoht

Panipaiga lahendus sõltub ruumi kujust ja mõõtmetest. Eriti lihtne lahendus on ehitada garderoob juba olemasolevasse nišši või eraldi tuppa. Kui selline võimalus puudub, tuleb avatud meelel ruumis ringi vaadata. Sisseehitatava kapi jaoks on sobiv koht näiteks toa otsasein või nurk. Katusealuses kodus on parim lahendus ehitada panipaigad kaldseintealusesse ruumi, mis tavaliselt kasutuna seisab.

Mõtle panipaiga funktsioonile

Olenevalt ruumist on panipaigal eri eesmärk ja isemoodi asjad, mida seal hoiustama plaanid hakata. Vastavalt sellele, kas hakkad kapis hoidma riideid, majapidamis- või kontoritarvikuid, tuleb valida sinna sobiv riiulisüsteemi ülesehitus, furnituur ja ka detailide materjal.

Kui majapidamisruumis on asjakohane kasutada näiteks metallist riiuleid, siis magamistoas näeb puidust garderoobisisu palju elegantsem välja. Hoiustatavad asjad määravad ka selle, kas vajad panipaika rohkem riiulipinda, pigem sahtleid või hoopis riputamisvõimalusi.

Mõõda potentsiaalne kapikoht

Kui teada on panipaiga asukoht ja funktsioon, hakka looma sobivat hoiustamissüsteemi. Selleks mõõda täpselt ära koht, kuhu panipaiga plaanid ehitada. Enne kui garderoobi detaile tellima või ostma hakkad, kontrolli kõik mõõdud korduvalt üle, sest mõõtudega eksimine võib muutuda kulukaks ja tekitada viivitusi.

Visualiseeri ja joonista kavand

Pane paberile kirja erinevad ideekavandid, milline võiks panipaiga hoiustamissüsteem välja hakata nägema. Eriti mugav on selleks kasutada mõnda 3D-ruumiplaneerimise programmi. Kui tegemist on eraldiseisva garderoobitoaga, on 3D-joonisest visualiseerimisel eriti palju kasu. Tänu joonisele saad kõige paremini aru, kuidas miski ruumis paiknema hakkab ja kas mahud sinna ka mugavalt toimetama. Kindlasti pööra tähelepanu ka sellele, kas sahtlid saavad segamatult lahti käia.

Näiteks Ikeal on olemas oma planeerija, kus saad kaupluses müüdavatest toodetest sobiva garderoobisüsteemi kokku panna.

Mõtle läbi ruumivajadus

Selleks, et luua just sinu vajadustele vastav panipaik, hinda realistlikult, kui palju sul on hoiustamist vajavaid asju. Riidekapis vaata üle, kui palju on sul kingi, milliseid riideid on tarvis riputada, kui paljusid asju tahaksid hoida riiulis ja mida paneksid sahtlisse.

Majapidamistarvete kappi minevad asjad tuleks samuti üle vaadata ja vajadusel ka mõõta, et leida sobiv koht triikimislauale, põrandamopile ja tolmuimejale ning olla kindel, et kõrged puhastuspudelid ka riiulivahesse mahuvad.

Loo nutikas ruumijaotus

See, kui tead, mida ja kui palju sul hoiustada on vaja, aitab otsustada, kui palju on hoiupaika vaja riiuleid, sahtleid, korve ja riputuspinda.

Riidepuutorusid võiks olla rohkem, kui garderoobis on palju ülikondi, pikki kleite, seelikuid, triiksärke, jakke ja pintsakuid, lipse ja vöid. Riiulipinda ja sahtleid vajavad volditavad riided, nagu T-särgid, kudumid, teksased ja spordiriided.

Ära unusta ka jalanõusid! Tihti jäetakse nende hoiustamisvõimalused kõige viimaseks ja nii kuhjuvad need esikusse või riidekappi, kust õiget paari tuleb pikalt otsida. Planeeri ka jalatsitele riiulid, kuhu sul on lihtne ligipääs. Pesu ja sokke on mugav hoiustada siinidel korvides või sahtlis.

Hinda kasutusmugavust

Panipaiga juures on kõige olulisem, et ruum oleks võimalikult funktsionaalselt ära kasutatud. See tagab, et seal saab hoiustada võimalikult palju asju, kuid kappi on seejuures siiski ka mugav kasutada.

Ära unusta valgustust

Halvasti valgustatud ruumis on tüütu panipaigast midagi otsida. Seega garderoobi planeerides mõtle kohe ka võimalikele valguslahendustele.

Leia koht peeglile

Garderoobikapis või -toas peaks kindlasti olema peegel. Nii saad riietumisel endale kohe pilgu peale visata ega pea selleks teise tuppa minema. Peegel seinal või lükanduksel aitab ka ruumi suuremaks muuta. Kui garderoobis pole peeglile vaba pinda, on olemas ka väljatõmmatavaid garderoobipeegleid.

Gaarderoobinurk

Foto: Adobe Stock

Riiete hoiustamiseks mõeldud garderoobi soovituslikud mõõdud

- Garderoobikapi sügavus koos liugustega võiks olla vähemalt 60 cm. Kitsamas garderoobis ei mahu riidepuudel olevad riided hästi kappi ära ja varrukad hakkavad jääma liuguste vahele. Maksimaalne kapi sügavus võiks olla 74 cm – sellest sügavamast kapist on riiulite tagaosast üsna ebamugav asju kätte saada.

- Riidepuutorude kõrgus võiks olla u 180 cm. Õige kõrguse leidmiseks mõõda ära oma pikim riideese, mida selles kapis hoidma hakkad. Nii saad kindel olla, et kleidi või mantli allosa ei hakka kapi põrandal kortsuma. Stange kõrguse puhul võta arvesse ka seda, kas plaanid kapi põrandal kingi või muud hoiustada.

Juhul, kui pead ruumi paremaks kasutamiseks riidepuutoru väga kõrgele paigutama, kaalu väljatõmmatavat riidepuulifti, millega saad riidetoru tõsta kasvõi 2,6 meetri kõrgusele. Kõrgete lagedega ruumis on nii võimalik kõrgemal hoida hooajaväliseid riideid ja mugavalt all igapäevaselt vajaminevat kraami.

Pintsakute, pükste, jakkide ja pluuside hoiustamiseks võid riidetorusid ka madalamale paigutada. Üksteise kohal olevate torude kõrgused võiksid olla põrandast 100 ja 200 cm.

- Sahtliboksid planeeri põrandast kuni 1,5 m kõrgusele. Sellest kõrgemal on sahtleid ebamugav avada ja sinna riideesemeid paigutada. Samas korvipüstaku võid ka kõrgema planeerida, sest korve saab siinidelt maha tõsta.

- Riiulite kõrguseks sobib 25–35 cm. Väljatõmmatavate riiulite või reelingriiulisüsteemi puhul võib riiulite vahel olla ka 20 cm.

- Liuguste soovitatav laius on 70 cm – 1 m. Ühe kapi liuguksed võiksid olla sama laiad. Lükanduksi planeerides jälgi, et riidepuulift, sahtlid ja korvid nende tagant ka välja mahuksid käima. Selleks võiks garderoobi vaheseinad paigutada lükanduste ülekatetega enam-vähem samasse kohta.

- Ruumi paremaks kasutamiseks planeeri juba alguses garderoobi jalatsite hoiustamiseks kingakorve või -reelinguid, püksiriputeid, lipsu- ja püksirihmahoidjaid.

Ka majapidamistarvikutele on ruumisäästlikke väljatõmmatavaid hoiustamisvõimalusi.

Minimalistlik garderoobisüsteem

Foto: Adobe Stock

Mis mõjutavad garderoobikapi hinda?

Materjal. Naturaalsed materjalid, nagu spoon ja bambus, ka kangas, on kallimad kui melamiinplaat, metall ja peegel.

Kasutatavad furnituurid. Erinevaid nutikaid lahendusi pakkuvad furnituurid, nagu väljatõmmatavad riiulisüsteemid, kingareelingud ja riidepuuliftid, võivad moodustada märkimisväärse osa garderoobi hinnast.

Uksed. Garderoobisisust kallimakski võivad osutuda ukselahendused. Liuguste puhul tasub kindlasti tähelepanu pöörata nende rataste kvaliteedile.

Mõõtmed. Mida suurem ja kallimate materjalidega kapp, seda kallim tuleb selle hind.

Võta panipaigast maksimum

Kõige nutikam on kasutada panipaiga ruum ära maast laeni.

· Kõige alumistesse riiulitesse paiguta kingad.

· Silmade kõrgusele hooajalised igapäevased riided, asjad ja käekotid.

· Kõige ülemistele riiulitele pane harva kasutatavad asjad, nagu külaliste tekid ja padjad ning hooajavälised riided.

· Sahtlites hoia pesu, sokke ja aksessuaare.

Sisseehitatud garderoobi plussid ja miinused

+ ruumikas;

+ planeering vastab vajadustele;

+ sobitub toa mõõtmete ja sisustusega;

+ nutikad lahendused teevad hoiustamise mugavaks;

+ ruumi saab maksimaalselt ära kasutada, nt kaldseinad ja kõrged laed;

- kulukas;

- planeerimine vajab eeltööd;

- nõuab oskuseid kokkupanemisel;

- kui ise ei oska garderoobi kokku panna, tuleb tellida spetsialist;

- ära kolides ei saa seda kaasa võtta.

Kõige jaoks oma panipaik

Kui vähegi võimalik, võiks kodus olla mitu eri otstarbega suuremat panipaika.

Esiku garderoob, kus hoida igapäevaseid jalatseid, üleriideid, salle-kindaid-mütse, käekotte.

Magamistoa garderoob, kus hoida seelikuid, ülikondi, pluuse, pükse, aksessuaare, aluspesu-sokke. Lisaks on see koht, kuhu paigutada silma alt ära hooajavälised üleriided ja hoida voodipesu.

Lastetoa panipaik, kus hoida lasteriideid, mänguasju, laste hooajaväliseid üleriideid, voodipesu.

Majapidamisruum või -kapp, kus hoiustada majapidamistarvikuid, hobivarustust, tööriistu ja -riideid.